2.6 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Gata de razboi

NATO se declara, incepind de ieri, ora 12.00, gata de a aplica pe deplin prevederile Articolului 5 din Tratatul de la Washington, aceasta insemnind ca, la cererea SUA, Alianta, in intregul sau, sau membrii individuali, pot declansa actiuni de raspuns militare impotriva celor vinovati de a fi declansat un atac din exterior asupra teritoriului uneia dintre statele membre. Anuntul a venit dupa ce Consiliul NATO (la nivelul ambasadorilor permanenti insotiti fiecare de o echipa de patru persoane) a audiat o expunere de 40 de minute facuta de ambasadorul Frank Taylor, coordonatorul activitatilor antiteroriste din Departamentul de Stat al SUA. Conform surselor noastre, Taylor a prezentat o serie de planse care au fost proiectate pe un ecran si a adus ceea ce Robertson a numit „dovezi clare si absolut convingatoare asupra implicarii lui bin Laden in atentatele din 11 septembrie. Stim acum ca indivizii care au perpetuat aceste atacuri faceau parte din reteaua terorista mondiala Al-Qaida, condusa de bin Laden si de principalii sai locotenenti si protejata de talibani“.

Deoarece singura problema pe care o avea NATO in invocarea practica a art. 5 era de a se sti „daca atacurile proveneau din afara SUA“, Robertson declara: „Pe baza briefingului primit, s-a determinat acum ca atacul impotriva SUA, din 11 septembrie, a fost condus din afara si, din aceasta cauza, trebuie considerat ca o actiune sub incidenta art. 5 din Tratatul de la Washington…, reafirmind ca SUA se pot bizui pe sprijinul deplin al celor 18 aliati din NATO“.

Care sint etapele procedurale ulterioare?

SUA trebuie sa anunte intr-o reuniune viitoare a Consiliului ce tip de sprijin doresc. In cazul in care vor dori unul de tip militar, in conditiile actuale, Consiliul poate decide imediat asupra raspunsului, prevederile Tratatului conferindu-i deplin putere de jurisdictie, fara a mai trece, spre exemplu, prin Consiliul de Securitate al ONU (care trebuie doar informat asupra continutului deciziei). Tot conform Tratatului, SUA pot cere sprijinul militar al unuia sau mai multor aliati, formula considerata drept cea mai probabila.

Gestul Aliantei nu este insa, in primul rind, unul militar, ci de sustinere politica, trimitind SUA un mesaj – singurul, de altfel – care garanteaza ca americanii vor pretui pe viitor parteneriatul transatlantic la fel de mult ca pina acum. Mesajul mai are si o componenta strict tehnica: din acest moment, poate incepe in regim de urgenta planificarea privind folosirea in conditii de razboi a spatiului aerian, a sistemelor de aprovizionare si transport si a celor de comunicatii, in cazul in care americanii vor solicita un sprijin logistic.

Lord Robertson, in conferinta speciala de presa tinuta ieri la prinz, a raspuns unei intrebari adresate de ziarul nostru privind rolul pe care-l vor avea in acest context tarile membre ale Parteneriatului pentru Pace: „In dupa-amiaza zilei de 2 octombrie, la ora 16.00, va avea loc o intilnire a Consiliului de Parteneriat Euroatlantic, iar tarile partenere vor fi informate asupra discutiilor care au avut loc de dimineata in cadrul Consiliului. Pretuim foarte mult ajutorul oferit de cele 27 de tari partenere, dar de SUA va depinde natura sprijinului pe care-l vor cere in termenii art. 5 privind autoapararea. Dar informarea tarilor partenere este o chestiune vitala si reprezinta o foarte importanta componenta a activitatii noastre din acest moment“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS