4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

Stiri diverse

A inceput evaluarea spitalelor

Ministerul Sanatatii si Familiei a inceput o actiune de evaluare a spitalelor atit in Capitala, cit si in intreaga tara, pentru stabilirea necesarului real de paturi si de ingrijiri medicale din fiecare unitate sanitara, precum si a eficientei acestora. In paralel, are loc o evaluare a starii cladirilor in care spitalele isi desfasoara activitatea.

Dupa finalizarea acestor evaluari, va putea fi luata o decizie in privinta spitalelor care trebuie sprijinite pentru a deveni eficiente sau a celor care vor fi transformate in unitati pentru boli cronice, afectiuni acute, in unitati specializate sau medico-sociale.

In Capitala, aceasta actiune de evaluare este efectuata de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si de Casa de Asigurari Bucuresti, care, pina in prezent, au formulat propuneri de reorganizare a unor sectii de spitale. Printre acestea se numara si Spitalul Foisor, pentru care s-a propus reorganizarea activitatii de ortopedie.

Facilitati la plata energiei termice

Consiliul Economic si Social a avizat proiectul OUG pentru acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei. Proiectul prevede reglementarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pentru familiile cu venituri reduse, care utilizeaza energie termica in sistemul centralizat si gaze naturale sau alti combustibili. Familiile cu venituri reduse vor putea primi un ajutor intre 240.000 si 1.600.000 lei/lunar, timp de cinci luni, in functie de situatia materiala. De asemenea, proiectul de ordonanta stabileste ca populatia va beneficia si de facilitati la plata energiei termice. Conform proiectului, in cazul in care sint platite la timp, sumele facturate in perioada ianuarie-martie pentru energia termica vor fi reduse cu 10%. Proiectul de ordonanta cu privire la modificarea Legii nr.19/2000, privind sistemul public de pensii, a primit avizul favorabil al CEC-ului. Proiectul propune masuri de anulare a situatiilor de natura sa duca la discrepante intre pensie si celelalte indemnizatii de asigurari sociale. Prin acest proiect se urmareste evitarea cheltuielilor din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat prin plata unor indemnizatii de asigurari sociale, in scopul de a fi imbunatatit sistemul de protectie sociala a pensionarilor.

Program cu finantare nerambursabila

Programul „Investitii in servicii sociale“ detaliaza modul de depunere, evaluare si selectie a proiectelor, tipurile de investitii pentru care se acorda finantare, cit si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantii si partenerii acestora. Procedurile de implementare confera Programului o transparenta deplina si creeaza cadrul acordarii unor sanse egale tuturor solicitantilor. In vederea identificarii celor mai bune proiecte au fost specificate clar atit informatiile pe care trebuie sa le ofere solicitantul in sustinerea cererii de finantare, cit si punctajul acordat pentru fiecare criteriu indeplinit Cu un buget de 387,7 miliarde de lei, Programul „Investitii in servicii sociale“ va fi implementat in anii 2003 si 2004. Finantarea se realizeaza pe baza de licitatie de proiecte, care pot fi depuse de primarii, consilii locale sau consilii judetene. Termenul limita de depunere a proiectelor este 30 mai 2003, ora 16.00. Finantarea nerambursabila acordata prin program este de pina la 90% din costurile eligibile ale proiectului. Valoarea minima acordata pentru un proiect este de 300 de milioane de lei si cea maxima-de trei miliarde de lei.

CNA a reglementat publicitatea politica si pe cea referitoare la exercitarea unor profesii

Consiliul National al Audiovizualului, intrunit in sedinta din 18 februarie 2003, a adoptat Decizia nr. 38/2003 privind publicitatea politica si publicitatea referitoare la exercitarea unor profesii. Decizia interzice publicitatea politica in afara perioadelor de campanie electorala. Sint interzise, de asemenea, in cadrul programelor audiovizuale, publicitatea la cabinete notariale, la orice forma de exercitare a profesiei de avocat, publicitatea care promoveaza executorii judecatoresti si expertii judiciari, orice forma de publicitate la cabinete medicale private. Membrii activi ai Baroului de Avocati nu pot realiza sau modera emisiuni in care se dezbat cazuri aflate in cercetare sau pe rolul instantelor de judecata. Participarea si interventiile medicilor si avocatilor in emisiunile pe teme profesionale vor respecta normele si principiile deontologice specifice categoriilor respective. In emisiunile pe teme medicale nu se vor recomanda medicamente identificate prin marca sau denumire comerciala, tratamente medicale si cabinete medicale private.

O mehedinteanca a lasat un patron fara un sfert de miliard

Mihaela Nistor, de 26 de ani, din satul Dudasul Schelei Mehedinti, a sustras suma de 250 de milioane de lei, la inceputul saptaminii, de la un om de afaceri din Drobeta Turnu Severin. Tinara a profitat de neatentia barbatului, aflat in restaurantul Dunarea din municipiu, si i-a sustras geanta cu bani. La sesizarea patronului severinean, au fost alertate toate posturile de politie din judet. Dupa comiterea furtului, Mihaela Nistor a plecat la Maglavit – Dolj, la domiciliul bunicilor sai, si a ascuns banii in podul casei. Politistii au retinut-o joi pe Mihaela Nistor si urmeaza sa fie prezentata Parchetului de pe linga Tribunalul Mehedinti, cu propunerea de arestare preventiva. Prejudiciul a fost recuperat in totalitate si restituit omului de afaceri severinean. (F.L.)

Proiectil descoperit de politistii de frontiera

Politistii de frontiera din sectorul Girla Mare, judetul Mehedinti, au descoperit, ieri dupa- amiaza un proiectil, datind din al doilea razboi mondial. Ei au anuntat inspectorii Protectiei Civile Mehedinti, care s-au deplasat la fata locului, de unde au preluat proiectilul si l-au depozitat in conditii de maxima siguranta, in buncarul inspectoratului. Potrivit capitanului Florentin Dragomir, proiectilul va fi detonat in poligonul de la Jidostita, impreuna cu munitia descoperita in ultima perioada.

Corpul Gardienilor Publici Mehedinti – in pragul falimentului

Angajatii Corpului Gardienilor Publici (CGP) Mehedinti nu si-au primit luna aceasta salariile din cauza datoriilor pe care o parte din agentii economici le au catre institutie.

„Pe 15 februarie ar fi trebuit sa se faca plata salariilor, dar nu au existat disponibilitati banesti. Avem de primit bani de la Primariile Strehaia si Baia de Arama, dar si de la termocentrala“, a spus Gheorghe Daia, juristul institutiei. Corpul Gardienilor Publici Mehedinti ar putea plati daune, in valoare de 1,5 miliarde de lei, catre Combinatul pentru producerea apei grele ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin, cu care se judeca pentru ca o parte din angajatii care asigura paza intreprinderii au produs mai multe stricaciuni. In conditiile in care institutia nu mai poate asigura nici plata salariilor angajatilor, pierderea acestui proces ar conduce la falimentarea CGP Mehedinti.

Zece ani de la constituirea euroregiunii carpatice

In orasul Nyiregyhaza din Ungaria se desfasoara astazi manifestari ocazionate de implinirea a zece ani de la constituirea euroregiunii carpatice, organism international din care fac parte regiuni din Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina si Romania. Reprezentantii din Romania vor discuta cu omologii lor maghiari proiectul „Drum expres Baia Mare-Nyiregyhaza” si integrarea judetelor Satu Mare si Maramures la culoarele rutiere europene.

Noul Cod al Muncii- explicat la telefon

Conducerea Directiei Muncii Olt a gasit o metoda originala pentru a explica reglementarile noului Cod al Muncii, care va intra in vigoare la inceputul lunii martie. Pentru a facilita intelegerea legii de catre populatie, Directia Muncii a infiintat un numar de telefon – 433.467, cu taxare normala. Directorul institutiei, Mihai Tudor, a spus ca se impunea un ajutor de acest fel pentru persoanele care vor sa inteleaga mai bine normele noului Cod al Muncii. „Au intervenit foarte multe noutati referitoare la relatiile de munca dintre angajatori si angajati, dar nu numai. Cum nu toata lumea are posibilitatea de a intra in posesia acestei legi, dar cum toti au nevoie sa inteleaga ce se va intimpla de acum inainte, am considerat necesar sa cream un mijloc de a ajuta cetatenii in cauza“, a precizat Mihai Tudor.

Persoanele interesate pot apela numarul de telefon mentionat in fiecare zi lucratoare, in intervalul orar 8.30-16.30, iar martea, pina la ora 18.00.

Orchestra Liceului de Arta „Marin Sorescu“ – in turneu in Italia

Orchestra de camera a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova a plecat intr-un scurt turneu, in perioada 21 februarie – 3 martie, in Italia, la invitatia Scuola Civica Musicale „Florindo Ritucci Chinni“ din Vasto, in prima etapa a „Gemellagio“. Orchestra concerteaza sub bagheta maestrului Florian George Zamfir – directorul Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova. Elevii artisti sint insotiti de directorul Liceului de Arta – prof. Anisoara Berbec, solista Victoria Stan – artist instrumentist la Filarmonica Oltenia, si de prof. Lidia Stuparu – consilier municipal.

Programul este complex, valoros si se inscrie intr-un proiect amplu demarat din vara anului trecut. In acest proiect, pe linga cei doi directori, consilierul municipal si partea italiana, s-a mai implicat si Cornel Berbec – artist instrumentist al Filarmonicii Oltenia. Liceul craiovean s-a infratit cu Scoala de Muzica din Vasto, Italia.

Arabii vor sa investeasca in apa pentru Craiova

O firma din Arabia Saudita s-a aratat interesata sa investeasca in aductiunea de apa Tismana II, de unde va fi alimentat municipiul Craiova. Autoritatile din Gorj si din Dolj au hotarit sa acopere o parte din cheltuieli, urmind ca pentru restul de bani sa se apeleze la un investitor. Primii interesati de realizarea proiectului sint arabii de la AMIANTIT Group of Companies, care au o reprezentanta si in Romania. Reprezentantii firmei au sosit ieri in Gorj pentru a discuta cu autoritatile, in vederea realizarii unui studiu de fezabilitate.

Spectacol de binefacere organizat de Fundatia „Sfintul Nicolae“ Craiova

Fundatia „Sfintul Nicolae“ a parohiei cu acelasi nume din vecinatatea Casei Tineretului, patronata de Arhiepiscopia Craiovei, in colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova si Ansamblul Artistic „Maria Tanase“ va organiza, luni, 24 februarie, incepind cu ora 18.00, un spectacol de binefacere intitulat „Fericiti cei milostivi“. Spectacolul va fi sustinut de Ansamblul Artistic „Maria Tanase“ in sala Teatrului National din Craiova, gazda manifestatiei.

Vor participa solistii de muzica populara Nineta Popa, Steliana Sima, Niculina Stoican, Filuta Bogdan, Liliana Popa Birin, Marcu Nicolici, Petrica Mitu Stoian, Marius Magureanu si Constantin Enceanu.

Spectacolul de binefacere are drept scop colectarea de fonduri pentru dezvoltarea unor activitati crestine: acordarea de sprijin material pentru construirea unei biserici in Dolj, intr-o comuna fara biserica, amenajarea unui club biblic pentru tineret la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, club de care vor putea beneficia si copiii orfani aflati in evidenta Fundatiei „Sfintul Nicolae“, precum si finantarea Proiectului „Familia Crestina – Treimea cea mica“, de care vor beneficia familiile sarace. Pretul unui bilet este de 50.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS