Fostii proprietari isi vor negocia cuantumul despagubirilor
Angajatii Prefecturii Dolj se pregatesc de negociere cu beneficiarii Legii 10/2000, care vor primi despagubiri in contul bunurilor nationalizate si neretrocedate. In sedinta de ieri, membrii Comisiei judetene de aplicare a „legii retrocedarilor“ au aprobat un tip de proces-verbal care, dupa acordul ministerului, va fi completat de catre membrii comisiei, in urma negocierilor cu cei care au depus notificari. Ionel Ciobotea, secretarul Prefecturii Dolj, a precizat ca negocierile cu beneficiarii despagubirilor vor incepe chiar de saptamina viitoare, daca ministerul este de acord cu tipul de proces-verbal elaborat de autoritatile locale.
Patru tone de peste ar putea sa moara din cauza secetei
Aproximativ patru tone de peste de la pastravaria Baia de Arama, judetul Mehedinti, ar putea sa moara daca nu vor cadea precipitatii, in urmatoarea perioada, in zona de nord a judetului. Bazinele existente in pastravarie sint alimentate cu apa din trei izvoare din zona, insa cantitatea este total insuficienta, in conditii de seceta. Solutia pentru salvarea pestilor ar fi ca acestia sa fie transportati la pastravaria de la Tismana, judetul Gorj, aflata la aproximativ 14 kilometri de Baia de Arama. „Lunar, noi valorificam aproximativ 1.200-1.300 de kilograme de peste, care este cumparat, in special, de catre persoanele fizice. Pastravii adulti sint hraniti zilnic cu peste 80 de kilograme de concentrate. Va trebui sa gasim o solutie pentru salvarea pestelui, daca nu va ploua nici in perioada urmatoare“, a spus Ion Vilceanu, seful Ocolului Silvic Baia de Arama. In bazinele existente la Baia de Arama ar putea creste, in functie de solicitari, pina la 15 tone de pastravi.
Serviciul de Ambulanta Mehedinti-suprasolicitat
Fiind foarte solicitati, medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti nu vor interveni decit in cazurile care nu pot fi tratate la domiciliu. Potrivit directoarei Aurelia Veropaieff, masura a fost luata deoarece s-a dovedit ca foarte multe solicitari puteau fi rezolvate de medicii de familie. „Bolnavul isi poate da seama daca are o durere ce nu suporta aminare, dar el poate solicita si ajutorul medicului de familie. E firesc ca, daca suna 23 de persoane odata, medicul de familie nu poate rezolva toate cazurile si atunci urgentele sint rezolvate de Serviciul Judetean de Ambulanta“. Doua centre de permanenta ofera servicii bolnavilor in Drobeta Turnu Severin, intre orele 20.00 si 8.00 si permanent in week-end.
Cooperare economica intre Mehedinti si Vidin
Camera de Comert Industrie si Agricultura(CCIA) Mehedinti a semnat un protocol de colaborare cu institutia similara din judetul Vidin-Bulgaria, prin care vor fi derulate o serie de actiuni economice. O delegatie din Bulgaria va veni la Drobeta Turnu Severin, in luna mai, cind Camera de Comert Mehedinti va organiza o expozitie cu produsele a zece firme din judet, participante la un proiect de stabilire a unor legaturi economice transfrontaliere. CCIA Mehedinti a promovat deja un proiect, in colaborare cu Camera de Comert din Vidin, pentru care a obtinut finantare din partea Uniunii Europene, prin programul PHARE CBC „Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria“. Proiectul se deruleaza in perioada februarie-august 2003 si cuprinde o serie de activitati economice care vor fi realizate in comun.
Minora gasita spinzurata in camera ei
O tinara de 17 ani, din orasul Vinju Mare – Mehedinti, a fost gasita spinzurata joi in locuinta sa de pe strada Tirgului. Politistii din localitate au fost anuntati de parintii fetei, care au intrat in camera ei si au gasit-o spinzurata cu o fringhie, de tocul usii. In momentul producerii evenimentului, in apartament se aflau parintii, bunicii si fratele sinucigasei. O echipa de cercetare, alcatuita din politisti si un procuror, s-a deplasat la fata locului pentru a afla imprejurarile in care s-au petrecut faptele. Cadavrul a fost transportat la morga Spitalului Orasenesc Vinju Mare, pentru efectuarea autopsiei. Potrivit localnicilor, se pare ca minora a recurs la acest gest in urma unor certuri cu parintii, care i-ar fi reprosat faptul ca ar fi ramas insarcinata. Politistii au demarat cercetarile in acest caz.
Elevii – invatati sa se fereasca de bolile cu trasmisie sexuala
Elevii claselor VII-XII din citeva licee si scoli craiovene au invatat, in perioada 31 martie -11 aprilie, principalele lucruri pe care trebuie sa le stie despre bolile cu trasmitere sexuala si, mai ales, cum sa se fereasca de ele. Ei au fost „scoliti“ in aceasta directie la initiativa Departamentului SCORA (Departamentul pentru Sanatatea Reproducerii si Anti-SIDA) din cadrul Societatii Studentilor in Medicina (SSM) Craiova, cu sprijinul Directiei pentru Sanatate Publica Dolj. La Liceul CFR, Liceul pentru Hipoacuzici si Scoala nr., 30 elevilor li s-a vorbit despre anatomia si fiziologia aparatului genital, infectiile cu trasmitere sexuala, SIDA si metodele de contraceptie.
„Orasul nostru – oaza de verdeata“
Membrii Consiliului Local al Copiilor Craiova, si-au propus sa aduca putin mai multa culoare in parcurile craiovene. Initiativa lor se inscrie in proiectul ecologic ce poarta denumirea: „Orasul nostru- oaza de verdeata“ si consta in plantarea de pomi. Mai intii in Parcul Cornitoiu, dupa care vor urma si alte obiective. „Forta de munca“ exista berechet, la proiect participind atit membrii consiliului, cit si numerosi elevi ai scolilor craiovene.
Olimpiada nationala de biologie se tine la Craiova
Olimpiada nationala de biologie se organizeaza, in perioada 19-25 aprilie, la Craiova. Participa 250 de elevi din toata tara, care vor fi insotiti de 42 de cadre didactice. Pentru 15 premii si 62 de mentiuni se vor acorda 23 de milioane de lei. Cheltuielile de organizare, respectiv 372.079.000 de lei, vor fi suportate de ISJ Dolj, insa din fondurile alocate inspectoratului de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, in luna aprilie. Comisia de evaluare va avea 35 de membri, iar subiectele vor avea un coeficient de dificultate foarte ridicat.
Satenii din Covrigi trebuie sa urce pe deal pentru a chema salvarea
Din cauza lipsei semnalului la retelele de telefonie mobila, dar si pentru ca reteaua de telefonie fixa nu exista, localnicii din Covrigi – Gorj sint nevoiti sa urce pe un deal pentru a chema salvarea sau pompierii. In caz de urgenta si daca au telefon mobil, satenii fie aleg varianta de a merge un kilometru pina in virful unui deal, unde exista semnal, fie se deplaseaza 15 kilometri pina la primarie, unde exista un telefon public. In satul Covrigi locuiesc aproape jumatate din cei 1.700 de locuitori ai comunei Vagiulesti. Edilii spun ca au facut mai multe cereri catre companiile de telefonie, insa li s-a spus sa astepte.
450 de locuri de munca vacante
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Gorj a organizat ieri bursa locurilor de munca, la care au participat 66 de agenti economici. Aproape 450 de locuri de munca au fost puse la dispozitia persoanelor interesate. Cele mai multe locuri de munca disponibile sint in domeniul constructiilor si comertului. Absolventii de studii superioare au avut la dispozitie doar 16 posturi vacante.
A inceput campania electorala in doua comune gorjene
In comunele Aninoasa si Scoarta a fost declansata ieri campania electorala. In aceste doua localitati vor fi organizate, pe 11 mai, alegeri anticipate. Posturile de primari au devenit vacante dupa ce edilii si-au prezentat demisia. Cel din Scoarta, din cauza unui proces in care a suferit o condamnare penala, iar cel din Aninoasa a demisionat pentru a putea lucra in Ministerul de Interne. Pina pe 25 aprilie, partidele politice trebuie sa isi inscrie candidatii la Biroul Electoral Judetean (BEJ), care va functiona in cadrul Prefecturii Gorj. Pe 14 aprilie, la Tribunalul Gorj vor fi alesi prin tragere la sorti membrii BEJ.