Festivalul smochinilor la Şviniţa
Festivalul smochinilor a inceput ieri, la Şviniţa, in judeţul Mehedinţi. De la această manifestare nu va lipsi parada portului popular al sirbilor şi cehilor din localitate. Potrivit primarului Iovan Ionovici, in comuna de pe Clisura Dunării sint plantaţi peste o mie de smochini, ceea ce a determinat organizarea unui festival dedicat acestora: „Vor fi programe artistice, dar este şi un prilej pentru o reintilnire a locuitorilor cu fiii satului“.
120 de miliarde de lei pentru inlocuirea conductelor de apă
Reţeaua de alimentare cu apă care face legătura intre staţia de tratare din Tirgu Jiu şi oraş va fi schimbată treptat, incepind din această toamnă. Costurile investiţiei se ridică la 120 de miliarde de lei, iar primăria va organiza in septembrie o licitaţie pentru desemnarea firmei ciştigătoare. Reţeaua are o vechime de 30 de ani şi la orice avarie riscă să creeze mari probleme in alimentarea cu apă a oraşului.
Ştrandurile vor fi transformate in patinoare
Cele două ştranduri din Tirgu Jiu vor fi transformate la iarnă in patinoare. Administraţia locală caută soluţii pentru ca acestea să fie amenajate corespunzător şi să nu pună in pericol viaţa patinatorilor amatori. Ideea a fost vehiculată de ciţiva ani, ca urmare a numeroaselor solicitări venite mai ales de la copii. In Tirgu Jiu nu a existat in ultimii 20 de ani un patinoar amenajat.
Festival studenţesc de teatru, alternativă la folclor
Trupa de teatru „Poarta Sărutului“, aparţinind studenţilor din Universitatea „Constantin Brancuşi“, va organiza in această săptămină un minifestival de teatru. Cinci zile, trupa studenţilor gorjeni va susţine alături de trupa de teatru AHA din Petroşani spectacole in aer liber pe scena din Parcul Central. Festivalul de teatru studenţesc este o alternativă la Festivalul de Folclor care are loc in aceste zile la Tirgu Jiu.
Ajutoare de inmormintare prea mici pentru profesori
Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere din Invăţămint (UJSLI) Gorj inregistrează tot mai multe cereri pentru ajutorul de inmormintare. Peste 50 de cadre didactice au depus cereri şi au beneficiat de ajutor de inmormintare, in ultimele luni. Acesta este de 650.000 de lei şi poate fi solicitat de un cadru didactic care are un deces in familie sau de rudele unui cadru didactic decedat. O parte din cei care au beneficiat de ajutorul de inmormintare speră ca pe viitor acesta să fie mai mare, in invăţămint acordindu-se unul dintre cele mai mici ajutoare de inmormintare din sectorul de stat. UJSLI mai acordă 600.000 de lei pentru fiecare profesor sindicalist care iese la pensie. Intrucit in invăţămint salariile sint destul de mici, iar cotizaţia luată de UJSLI din salariu este de numai 1%, sint puţine şanse ca ambele ajutoare să crească in viitorul apropiat.
Documentar despre Holocaust realizat de Steven Spielberg
Fundaţia orşoveană „Cavalerii Danubieni“ a prezentat, la sfirşitul săptăminii, un documentar istoric, care a cuprins o serie de mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului, un film realizat de regizorul american Steven Spielberg. Acesta a dorit ca pelicula să inregistreze mărturii privind viaţa la Orşova a etnicilor evrei, in perioada Holocaustului, una dintre cele mai importante mărturii fiind cea a Erikăi Weisskopf, orşoveancă stabilită de mai mulţi ani in Germania. „Timp de aproximativ un an, au fost adunate documente şi dovezi despre ce a insemnat Holocaustul, fiind intervievaţi aproximativ cincizeci de mii de supravieţuitori. La Orşova au trăit, după datele pe care le deţinem noi, aproximativ 100 de evrei. S-a discutat, pe marginea acestui film, despre o parte dintre ei, care au ajuns in lagărele naziste. Trebuie să ne asumăm istoria aşa cum a fost. Peste o lună vom discuta despre refugiaţii din Basarabia şi despre inchisorile comuniste“, a spus Eugen Coifan, viceprimarul municipiului Orşova şi membru al Fundaţiei „Cavalerii Danubieni“.
Accidentat mortal şi abandonat pe cimp
Ciţiva săteni din comuna Gostavăţu – Olt au descoperit zilele trecute cadavrul unui bărbat care fusese abandonat pe cimp la aproximativ doi kilometri de localitate. Cercetările efectuate de poliţişti au stabilit că persoana in cauză se numea Paul Fulaş, de 59 de ani, şi era din localitate. Cadavrul său prezenta leziuni traumatice in zona capului şi peste el se afla o bicicletă. In urma efectuării autopsiei, s-a stabilit că moartea a fost violentă şi a survenit ca urmare a unei hemoragii meningo-cerebrale, consecinţă a unui traumatism cranio-facial acut deschis, cu fracturi multiple faciale şi fractură de bază de craniu. Investigatorii cred că rănile puteau fi provocate prin lovire cu corpuri contondente şi compresiune intre două planuri dure, nefiind exclusă producerea unui accident de circulaţie. Poliţiştii continuă cercetările, pentru elucidarea cazului.
Focuri de armă pe malul Dunării, pentru reţinerea a doi braconieri
Poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului Porţile de Fier II, judeţul Mehedinţi, au fost nevoiţi să facă uz de armamentul din dotare, in noaptea de duminică spre luni, pentru a reţine doi braconieri, care pescuiau in Dunăre, cu unelte interzise de lege şi fără autorizaţie. Patrula ce executa o misiune de securizare pe malul fluviului a observat, in jurul orei 1.00, un autoturism Oltcit, in care nu se afla nici o persoană. După aproximativ o oră, la faţa locului şi-au făcut apariţia doi cetăţeni, care au fugit la vederea poliţiştilor de frontieră, abandonind bagajele pe malul apei. După ce i-au somat verbal, poliţiştii au tras un foc de avertisment, in plan vertical. „Cei doi s-au predat, iar in urma cercetărilor s-a stabilit că este vorba de Ion Dumitru, de 35 de ani, şi de Florin Pădureţu, de 40 de ani, ambii din satul Ostrovul Mare, judeţul Mehedinţi, care pescuiau in scop comercial, fără autorizaţie şi cu unelte interzise de lege. Pentru fapta lor li s-a intocmit dosar penal, riscind o pedeapsă cu inchisoarea, cuprinsă intre cinci şi zece ani.
Sute de kilograme de cartofi stricaţi
Şapte firme din judeţul Olt nu mai pot să-şi desfăşoare activitatea deoarece au incălcat legislaţia igienico-sanitară in vigoare. Inspecţia Sanitară de Stat Olt a adoptat această decizie in cazul următoarelor unităţi: fast-food-ul SC DERBY SRL din Slatina, un bufet aparţinind Cooperativei de Consum din comuna Dobroteasa, piscina SC DANUBIUS TRANS SRL Corabia, magazinul mixt AF Stănculescu Adrian, un laborator de tehnică dentară şi incă două magazine mixte. Inspectorii sanitari au depistat la magazinul mixt AF Stănculescu Adrian, din comuna Ianca, aproape 200 de kilograme de cartofi care erau la vinzare, deşi prezentau semne evidente de degradare. Intreaga cantitate de cartofi a fost retrasă de la comercializare. Inspectorii sanitari olteni au aplicat, pentru neregulile depistate, 60 de sancţiuni in valoare de 411 milioane de lei.
Nebunu’ a inchis drumu’
Un nebun a blocat timp de patru ore circulaţia pe Drumul Judeţean 561 A, aruncind cu sticle in trecători şi autoturisme. Minaş Mocanu, de 41 de ani, din comuna doljeană Unirea, era cunoscut in comună pentru ieşirile lui violente. In urmă cu o lună, in plină noapte, bărbatul s-a trezit cu chef de scandal. A reuşit să-i dispere pe vecini cu ţipetele lui pină spre dimineaţă, cind aceştia au chemat in ajutor poliţia. Minaş s-a ales atunci doar cu o amendă pentru tulburarea liniştii publice. Oamenii au crezut că scandalagiul s-a potolit, dar s-au inşelat. In noaptea de simbătă spre duminică, Minaş s-a intrecut pe sine. Bărbatul a ieşit la fereastra de la etaj a locuinţei sale, de unde a inceput să arunce cu sticle in maşini şi trecători. De frica nebunului, poliţiştii din localitate au fost nevoiţi să oprească circulaţia in zona respectivă. Abia după patru ore, Minaş Mocanu s-a calmat, fiind de acord să se lase insoţit de poliţişti pină la Spitalul de Neuropsihiatrie din Poiana Mare, unde a fost internat, dar nu inainte ca oamenii legii să-i intocmească dosar penal.