34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024

Scurte stiri

Bugetul local, la un pas de a fi realizat

Craioveni isi platesc la timp darile catre bugetul local, aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Serviciului de taxe si impozite din cadrul Primariei Craiova. Pina in prezent, bugetul s-a incasat in proportie de 90%. Fruntasi sint agenti economici care s-au achitat 100% de darile cate stat, iar codase sint regiile primariei, care au platit doar un miliard de lei, din cele zece cit reprezinta impozitul pe profit. Tot regiile, din varsamintele din profit de 13 miliarde, au achitat doar trei. „Deocamdata, sintem in grafic si pina la sfirsitul anului vom stringe cele 413 miliarde de lei, cit ne-am propus sa aducem venituri la bugetul local“, a spus Teodor Voinea, directorul adjunct economic al Serviciului de taxe si impozite din cadrul Primariei Craiova.

Campanie pentru importanta alaptarii copilului la sin

Directia de Sanatate Publica Mehedinti a demarat campania de constientizare a mamelor privind importanta alaptarii copilului la sin. Actiunea este initiata de Ministerul Sanatatii, la propunerea Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Potrivit medicului Cristiana Chiriloiu, sefa Serviciului de promovare a sanatatii din cadrul DSP Mehedinti, „prin alaptarea la sin, copilul isi intareste sistemul imunitar si se dezvolta armonios. Campania a demarat in maternitatea din Drobeta Turnu Severin, unde mamele au primit pliante informative si cadouri pentru cei mici. Actiunea va continua la maternitatile din Strehaia, Orsova, Baia de Arama si Vinju-Mare“.

Tractoare subventionate

Ministerul Agriculturii va oferi producatorilor agricoli, peste citeva zile, o alocatie echivalenta cu 45% din pretul tractoarelor achizitionate, pret care include si TVA. Hotarirea de guvern care reglementeaza acordarea alocatiei bugetare este valabila pina la sfirsitul acestui an. Beneficiaza de alocatia bugetara, care se ridica la suma de 600 de miliarde de lei, persoanele fizice sau juridice organizate in exploatatii agricole comerciale. Tractoarele astfel achizitionate nu pot fi instrainate timp de trei ani. Documentatiile pentru aprobarile alocatiilor bugetare se depun la sediile directiilor agricole judetene.

Rezerve de singe pentru Sarbatori

Personalul Centrului de transfuzii de singe din Tirgu Jiu a demarat o campanie prin care incearca sa gaseasca donatori. Acesta va merge prin mai multe localitati ale judetului in scopul de a gasi persoane care vor sa doneze singe. Actiunea a fost demarata pentru a fi facute rezerve de singe pentru perioada de Sarbatori, cind centrul nu functioneaza. „In ritmul in care ne vin donatorii, nu vom stringe suficient singe, mai ales ca de Sarbatori apar tot felul de urgente. Vom pleca si prin alte orase, pe la unitati economice sau pe la cele militare pentru a convinge oamenii sa dea singe“, a spus medicul Maria Cazan, sefa Centrului de transfuzii.

Policlinica Tirgu Carbunesti are caldura

Policlinica din Tirgu Carbunesti a fost racordata la inceputul acestei saptamini la o centrala termica in care s-au investit mai multe miliarde de lei. De anul trecut, de cind s-a inaugurat policlinica, medicii si pacientii care treceau prin cele 14 cabinete erau nevoiti sa se incalzeasca la aparate electrice. Racordarea la reteaua termica a fost posibila dupa o investitie de noua miliarde de lei intr-o centrala termica si o sursa de apa, care sa deserveasca si spitalul. Punctul termic a fost proiectat sa incalzeasca si un alt corp al Spitalului din Tirgu Carbunesti pe care conducerea planuia sa-l construiasca. Proiectul, care ar include suplimentarea cu 150 de paturi, a ramas deocamdata la faza de studiu de fezabilitate.

„Enigma sistemului energiei termice in Romania“

FMI, printr-un raport dat publicitatii, este ingrijorat, inainte de incheierea unui nou acord cu Romania, de pierderile din sistemul de termoficare. Potrivit documentului amintit, pierderile din sistem au ajuns la 112 milioane de euro, ceea ce reprezinta 0,5% din produsul intern brut al anului 2002. Asa ca facturile de apa calda si caldura, pe care tot romanul le plateste, includ si suma foarte mare care i-a determinat pe specialistii FMI sa intituleze raportul „Enigma sistemului energiei termice in Romania“. Raportul sugereaza guvernului masuri urgente de contorizare si masuri de eliminare a subventiilor la producator, precum si o cale mai putin birocratica de subventionare a consumatorilor casnici care au venituri mici. Guvernantii ar trebui sa stie ca, in viitorul an electoral, acordul cu FMI reprezinta unda verde pentru ceilalti importanti finantatori externi.

Mobilier nou in scolile doljene

Inca 13 unitati scolare din Craiova si din mediul rural au fost dotate luni cu mobilier nou (banci individuale, scaune, catedre, cuiere etc.), achizitionat cu banii trimisi de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj. Directorul inspectoratului, Aristidie Gheorghiu, spune ca pina in prezent au fost dotate cu mobilier nou peste 80 de scoli si apreciaza ca pina la inceputul anului scolar 2004-2005, mobilierul vechi va fi schimbat din toate unitatile de invatamint existente in Dolj.

Datini de iarna

Cea de-a X-a editie a festivalului judetean „Datini de iarna“ va incepe vineri, 12 decembrie, la ora 11.00, in sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova. Laurentiu Busu, inspector de specialitate la ISJ Dolj, spune ca la festival sint invitate toate unitatile scolare din Craiova si din judet care au formatiuni corale si ale caror programe corespund specificului acestui festival.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS