34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024

Scurte stiri

Un detinut de la Penitenciarul Tirgu Jiu a facut infarct de fericire

Un detinut de la Penitenciarul din Tirgu Jiu a murit joi, in urma unui atac de cord, la putin timp dupa ce s-a intors de la un proces. Constantin Buda, de 40 de ani, din Matasari, era de cinci luni in Penitenciarul Tirgu Jiu, unde ispasea o condamnare la citiva ani inchisoare. Constantin Buda a fost dus la Judecatoria Motru, unde era judecat intr-un proces. Unul dintre martorii de la proces a dat o declaratie care il favoriza pe detinut. Acesta, in culmea bucuriei, a facut infarct in masina care il transporta de la Motru la Tirgu Jiu. Banuiala politistilor care il insoteau pe Constantin Buda a fost confirmata de autopsie. Medicul legist Iulian Dascal din cadrul Laboratorului de Medicina Legala din Tirgu Jiu a spus ca inima detinutului a cedat din cauza emotiilor puternice: „Intr-adevar, a fost vorba de infarct. Nu este bine nici sa te intristezi prea tare, nici sa te bucuri prea mult. Si una si alta iti pot dauna“.

Un severinean a fost gasit spinzurat in propria locuinta

Un barbat din Drobeta Turnu Severin a fost gasit spinzurat in propria locuinta. Politistii severineni au fost sesizati joi, in jurul orei 11.30, ca Dumitru Constantin s-a spinzurat in apartamentul sau. In urma cercetarilor efectuate, politistii au gasit in incapere un bilet lasat de sinucigas, in care barbatul isi cerea scuze fata de rude pentru gestul sau. Este al doilea caz de sinucidere petrecut in aceasta saptamina in Drobeta Turnu Severin.

Carti pentru batrinii de la Centrul de asistenta Strehaia

Cei 85 de batrini de la Centrul de ingrijire si asistenta din Strehaia, Mehedinti au primit joi o vizita din partea elevilor severineni. Citiva elevi ai Colegiului Economic „Theodor Costescu“ din municipiu au dorit ca, in pragul Sarbatorilor de iarna, sa aduca putina bucurie in viata persoanelor defavorizate. Potrivit directoarei Directiei Generale pentru Protectia Copilului Mehedinti, Georgeta Aprotosoaie, batrinii au primit din partea liceenilor severineni pachete care constau in carti si reviste.

Directorul Teatrului „Elvira Godeanu“ – aplaudat la Satu Mare

Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Tirgu Jiu, a fost aplaudat la scena deschisa la Satu Mare pentru rolul lui Creon din tragedia antica „Antigona“. Premiera piesei a avut loc duminica, la Teatrul de Nord din Satu Mare, spectacolul fiind sustinut financiar si de consiliul judetean. Cu toate ca are o stagiune incarcata la Tirgu Jiu si incearca sa pregateasca piese de teatru care sa aduca lumea in sala de spectacole, Marian Negrescu s-a hotarit sa faca teatru si in afara judetului Gorj. O evolutie buna a avut si actrita Dana Moisuc, care a interpretat-o pe Antigona. Regia artistica a spectacolului a fost asigurata de Gelu Badea. Pentru ca Satu Mare este mult prea departe pentru iubitorii de teatru din Gorj, conducerea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ incearca sa aduca spectacolul „Antigona“ de Sofocle si la Tirgu Jiu.

Mos Craciun la Lipovu

Grupul Informal „PROEDURROMA“, din Lipovu – Dolj, va anunta astazi, de la ora 10.00, la Caminul Cultural din comuna, finalizarea proiectului „Primii pasi – sanse egale – Centrul de zi pentru copiii romi de sase ani care vin la scoala in clasa intii si cei care repeta clasa“. Cu aceasta ocazie, copiii asistati din centru vor sustine un program artistic, urmat de intilnirea micutilor cu Mos Craciun, care le va imparti daruri din partea Organizatiei „Allavida“.(S.S.)

Asezamint rezidential pentru virsta a III-a

Mitropolia Olteniei, in parteneriat cu Consiliul Local Filiasi si cu Asociatia de Ingrijiri Comunitare „Helios“, va demara un proiect intitulat „Asezamintul rezidential pentru reabilitarea si recuperarea socio-medicala a persoanelor de virsta a III-a“, din orasul Filiasi. Valoarea proiectului este de 200 de mii de euro, obtinuti prin finantare din partea programului PHARE 2001 – Coeziune economica si sociala, din aceasta valoare 10 % reprezentind contributia Consiliului Local Filiasi. Proiectul va avea ca obiectiv crearea unui asezamint pentru recuperare si reabilitare a persoanelor virstnice, singure, lipsite de sprijin la domiciliu, care necesita ajutor din partea comunitatii.

Doi detinuti severineni petrec Sarbatorile acasa

Doar doi dintre cei aproximativ 1.100 de detinuti ai Penitenciarului Drobeta Turnu Severin vor petrece Sarbatorile de iarna acasa. Potrivit comandantului unitatii, col. Vasile Burcu, decizia a fost luata ca urmare a faptului ca in anii trecuti detinutii nu au pus probleme si s-au intors in penitenciar: „Ne pare rau ca nu putem sa lasam mai multi acasa, dar sint conditii stricte pentru aceste invoiri. Unul dintre detinuti va petrece Craciunul acasa, iar altul Revelionul“. Pentru cei care vor ramine inchisi, conducerea penitenciarului a anuntat ca va fi pregatita o masa de Craciun. Au fost primite si ajutoare de la o firma din Olanda, iar o societate germana, pentru care detinutii severineni lucreaza, a oferit bunuri alimentare de 70 de milioane de lei.

Cadrele didactice din Olt isi vor primi al 13-lea salariu in ianuarie

Cele 6.000 de cadre didactice din judetul Olt vor incasa al 13-lea salariu in ianuarie, cind vor lua si chenzina pe luna decembrie. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marin Ionica, a spus ca anul acesta nu s-a achitat al 13-lea salariu cadrelor didactice din lipsa de fonduri.

„Daca in decembrie 2002 am putut sa le dam cadrelor didactice din judet al 13-lea salariu, acum nu am avut aceasta posibilitate din lipsa banilor. Inca mai sint profesori si invatatori care isi iau salariul in doua transe, mai ales la oras. In mediul rural, banii se incaseaza o singura data, datorita conditiilor speciale in care cadrele didactice muncesc. In ianuarie 2004 vor primi simultan cu totii atit salariul pe decembrie 2003, cit si al 13-lea salariu“, a afirmat Marin Ionica.

Taierea porcului la spitalul de bolnavi psihic

Presedinta organizatiei de femei a PSD Gorj, Sanda Mischie, a avut initiativa ca in acest an, in preajma Sarbatorilor de iarna, sa ajunga la spitalul de boli psihice. Ca medic, Sanda Mischie intelege problemele bolnavilor psihic si a considerat ca trebuie sa le faca o bucurie. Asa ca a decis ca, impreuna cu femeile din organizatie, sa taie porcul in curtea spitalului si sa-l pregateasca pentru bolnavii cu probleme psihice.

Florin Circiumaru vrea sa-i aduca Mosul continuitate in mandat

Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a spus ce doreste sa-i aduca Mos Craciun. „Sper sa primim de la Mos Craciun ceva ca sa putem continua ceea ce am inceput“, a precizat Florin Circiumaru, referindu-se la succesul alegerilor. Primarul a facut aceasta declaratie, dupa ce liderul PSD Gorj a spus ca imediat dupa Revelion va incepe campania electorala pentru alegeri.

150 de milioane pentru darurile de Sarbatori

Consiliul Judetean Olt va cheltui 150 de milioane de lei pentru darurile cu ocazia Craciunului. Cadourile care se vor cumpara cu acesti bani vor ajunge la copiii si persoanele adulte asistate din centrele de plasament din cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, aflata in subordinea CJ Olt, precum si la cei din centrele de ingrijire si asistenta din subordinea autoritatilor publice locale.

Saracii orasului si-au primit masa de Craciun la pachet

Persoanele defavorizate din Tirgu Jiu, inscrise pe listele Directiei de Protectie Sociala au primit ieri pachete cu mincare pentru Sarbatori. Aproximativ 550 de pachete cu faina, orez, ulei, zahar, carne si dulciuri au fost impartite saracilor. Obisnuiti cu astfel de actiuni din anii precedenti, oamenii s-au trezit cu noaptea in cap si s-au asezat la rind pentru a-si primi alimentele. Distribuirea s-a facut pe baza unui tabel nominal, iar actiunea a durat citeva ore. „Am venit cu plasa ca sa iau si pachetele pentru copii pentru ca am patru acasa. Cu ce primesc de aici reusesc sa incropesc si eu o masa de Craciun, ca altfel nu am nici o sansa sa le dau copiilor ceva bun de mincare macar de Sarbatori“, s-a plins una dintre femeile asezate la rind la alimente.

Finantistii doljeni nu vor incasa prima de porc

Finantistii doljeni nu vor primi anul acesta prima de porc, de care au beneficiat angajatii unor institutii publice si firme doljene. Acestia vor primi drept „recompensa“ din partea Sindicatului Finante Dolj, care este afiliat la Uniunea Sindicatelor Functionarilor Publici din Romania, o sticla de sampanie si un pachet de cafea, a precizat liderul de sindicat, Marin Mateica.

In ceea ce priveste salariul pe luna decembrie, finantistii doljeni vor primi marti lichidarea pe aceasta luna. La salariu se adauga si o premiere de 7,9 %, proportie prevazuta in contractul colectiv de munca pe anul 2003. „Nu avem nici o problema in ceea ce priveste achitarea salariului pe luna decembrie. Marti, vom primi si lichidarea pe aceasta luna si vom primi si banii care ni s-au repartizat pentru procentul de premiere, asa cum era prevazut in contractul colectiv de munca“, a incheiat Marin Mateica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS