4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Scurte stiri

Craiovenii pot sa sponsorizeze fundatiile nonprofit

Craiovenii care doresc sa contribuie cu sume de bani pentru sponsorizarea organizatiilor nonprofit au acum ocazia sa beneficieze si de deduceri ale impozitului pe venit daca fac acest lucru, conform Codului Fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Orice persoana fizica platitoare de impozit pe venit poate opta pentru utilizarea unei parti din impozitul pe venit pentru actiuni de sponsorizare si mecenat, respectiv 5% din diferenta dintre venituri si cheltuieli, in cazul persoanelor fizice autorizate sau 1% din impozitul pe venit, in cazul celorlalti platitori, sume care pot fi destinate sustinerii asociatiilor si fundatiilor nonprofit care functioneaza in conditiile Ordonantei nr. 26 din 2000.

In cazul societatilor comerciale, Codul Fiscal prevede ca acestea pot sa faca sponsorizari daca sint indeplinite cumulativ urmatoarele doua conditii: sumele aferente sponsorizarii sint in limita a trei la mie din cifra de afaceri si nu depasesc mai mult de 20 % din impozitul pe profit datorat statului.

S-au scumpit produsele agroalimentare

Scumpirea carburantilor, a gazelor naturale si a energiei electrice de la inceputul anului a atras majorari de pret la produsele agroalimentare si bauturi. Bauturile racoritoare, apa minerala, unele produse agroalimentare au fost scumpite in medie cu 1.000 pina la 5.000 de lei per produs. Daca in cazul bauturilor racoritoare, spirtoase si a apei minerale se poate vorbi de o revenire la preturile initiale, din cauza ieftinirii acestora in perioada campaniilor pentru Sarbatorile de iarna, la produsele agroalimentare majorarile de pret sint justificate de scumpirea carburantilor. „

„S-au scumpit cartofii, ceapa, morcovii, pentru ca si pe noi ne costa transportul. Daca benzina s-a scumpit si noi am pus la pret, ca doar nu vom munci in pierdere“, a spus Mioara Argetoianu, comerciant in Piata din Craiovita Noua. Cit priveste celelalte produse, vinzatorii sustin ca au venit scumpite din depozite si direct de la Bucuresti: „Noi am primit putina marfa de cind am deschis magazinul. Nu se gaseste apa minerala si suc nici in depozite. Tot ceea ce ne-a venit, a venit scumpit. Cam o mie, doua de lei in plus la produs. Dar asa vin de la Bucuresti, pentru ca si noua ne-au spus distribuitorii“, a precizat Irina Aremia, vinzator.

Calatoria cu autobuzul, mai scumpa pentru severineni

Severinenii platesc mai mult, incepind de astazi, pentru o calatorie cu autobuzele societatii locale de transport in comun. Societatea a luat decizia de a majora atit pretul biletelor, cit si cel al abonamentelor. In aceste conditii, severinenii vor plati 10.000 de lei, pretul unui bilet de calatorie, costul unui abonament fiind majorat la 320.000 de lei. Abonamentele pot fi procurate zilnic, intre orele 9.00 si17.00, de la cele doua centre de vinzare din Drobeta Turnu Severin, situate in Piata „Mircea“. Ultima majorare a pretului biletelor de calatorie efectuata de societatea locala de transport in comun a avut loc in martie 2003, pretul biletului crescind de la 7.000 la 8.000 de lei.

Guvernul si sindicatele din minerit joaca „alba-neagra“

Dupa ce au dat asigurari ca mineritul gorjean nu va fi reorganizat, cei doi parteneri de negocieri, Ministerul Economiei si Comertului si Uniunea Sindicatelor din Minerit Oltenia (USMO), s-au razgindit. Un comunicat de presa inaintat de ministerul in cauza anunta ca in urma discutiilor s-a stabilit ca pina in 14 ianuarie se va face analiza la nivelul unitatilor pentru evaluarea exacta a structurilor de organizare a noilor entitati din punct de vedere energetic si minier. La sfirsitul saptaminii trecute, ministrul Dan Ioan Popescu, prefectul de Gorj, Toni Grebla, si presedintele USMO, Marin Condescu, au purtat din nou negocieri la Bucuresti, unde s-a revenit la ideea infiintarii grupurilor energetice. Cu citeva zile in urma, pe faxul Prefecturii Gorj a fost primita o adresa in care se spunea ca CNLO nu va fi divizata. Daca la inceputul negocierilor sindicatele din minerit amenintau cu greva, acum si acestea s-au linistit.

Administratia publica mehedinteana, la ora bilantului

Reprezentantii Prefecturii Mehedinti si ai Inspectoratului Judetean de Politie vor participa pe 13 si 14 ianuarie, la Bucuresti, la analiza activitatii Ministerului Administratiei si Internelor. „Probabil ca dupa aceasta deplasare vom sti exact unde ne situam, ca judet. Speram sa fi fost eficienti, mai ales ca 2003 a fost un an de stabilitate. Aceasta analiza se face in premiera, cu participarea noastra“, a spus Dan Trancota, prefectul judetului Mehedinti. O noua intilnire cu presedintele executiv al Partidului Social Democrat, Octav Cozminca, va avea loc in perioada 30 – 31 ianuarie. La acea data, conducerea formatiunii politice se va intilni la Sinaia cu parlamentarii partidului, pentru a stabili strategia parlamentara. La consiliul de la Sinaia vor participa toti reprezentantii din teritoriu ai partidului de guvernamint.

Se infiinteaza Centrul Judetean de Aparatura Medicala Olt

Aparatele medicale din cele opt unitati sanitare din subordinea Directiei de Sanatate Publica Olt care vor avea nevoie de reparatii vor fi repuse in functiune la Slatina, unde se va infiinta Centrul Judetean de Aparatura Medicala (CJAM). CJAM Olt va functiona in sediul policlinicii vechi de pe str. Ecaterina Teodoroiu, din Slatina, si va avea circa 20 de angajati, tehnicieni si ingineri, care se vor specializa pe parcurs. „Acest Centru de Aparatura Medicala care se va infiinta la Slatina va permite in curind ca orice aparat medical din cadrul celor sapte spitale subordonate DSP Olt, inclusiv de la Serviciul de Ambulanta, sa fie reparat aici. Nu va mai fi nevoie sa mergem cu ele la Pitesti sau Bucuresti sau sa asteptam specialistii din centrele universitare mari, deoarece service-ul aparatelor medicale defecte se va efectua in Slatina. In perioada urmatoare, se va incheia si contractul de finantare cu Casa de Asigurari de Sanatate Olt“, a afirmat dr. Aurelian Simionescu, directorul DSP Olt. Directorul CJAM Olt va fi inginerul-sef al Spitalului Judetean Slatina, Marcel Popescu.

Profesorii mehedinteni primesc al treisprezecelea salariu

Aproximativ 4.200 de profesori mehedinteni vor primi al treisprezecelea salariu la mijlocul acestei luni. Potrivit liderului Sindicatului Liber din Invatamint, filiala Mehedinti, Mihai Dima, banii necesari alimentarii contului din care se vor plati drepturile banesti sint asigurati in totalitate, o problema fiind faptul ca profesorii din anumite localitati ar putea sa intre in posesia banilor cu o mica intirziere: „La nivelul fiecarui centru bugetar s-au intocmit statele de plata pentru ca, pina la mijlocul lunii ianuarie toate cadrele didactice sa primeasca al treisprezecelea salariu. Valoarea acestui premiu se calculeaza in functie de veniturile lunare ale beneficiarilor pe anul 2003“. Premiul anual acordat angajatilor din invatamint este mai mic decit un salariu, deoarece reprezinta media a 12 salarii lunare. O data cu premiul anual, cadrele didactice vor primi si salarii mai mari cu sase procente, prin indexarea acordata in luna ianuarie tuturor angajatilor din sistemul bugetar.

Orasul Tirgu Jiu are patinoar

Orasul Tirgu Jiu are de citeva zile patinoar. Acesta a fost amenajat in Parcul Central, investitia fiind de citeva zeci de milioane de lei. De citeva zile, platforma construita special pentru patinaj este udata periodic ca sa inghete. Deocamdata, cei care lipsesc sint chiar patinatorii, pentru ca orasul nu are o traditie in acest sport. In Tirgu Jiu nu exista nici macar un magazin de unde oamenii sa isi poata cumpara patine. In urma cu aproximativ 20 de ani, in oras a mai existat un proiect de construire a unui patinoar, pe locul actualului Muzeu de Arta, dar a fost abandonat. In fiecare iarna, in lipsa unui patinoar, copiii au folosit lacurile din jurul orasului.

Soferii olteni, prinsi fara RCA

Politistii din cadrul Brigazii Rutiere Slatina au organizat la sfirsitul saptaminii trecute un control in rindul conducatorilor auto din municipiu, in scopul depistarii soferilor care nu au incheiat asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA). Potrivit sefului Politiei Rutiere Slatina, inspector Nicolae Caramizaru, au fost depistati zece soferi care nu aveau incheiata RCA. Acestia au fost sanctionati cu amenzi in valoare de zece milioane de lei. Cu ocazia controlului, au mai fost depistate si alte nereguli, precum transportarea de marfa fara documente legale insotitoare, neefectuarea reviziei tehnice a automobilului, etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS