34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024

Scurte stiri

Om de afaceri pus in libertate pe cautiune

Ion Radulescu, arestat in urma cu citeva luni pentru evaziune fiscala, urmeaza sa fie pus in libertate peste o saptamina daca judecatorul care a admis deja cererea de cautiune in principiu isi va mentine solutia. Cererea de eliberare a fost judecata miercuri de un complet al Judecatoriei Tirgu Jiu. Solutia finala a fost aminata pina saptamina viitoare, dindu-se admiterea in principiu a cererii. In urma cu doua saptamini, Ion Radulescu a cerut instantei sa-i stabileasca plata unei cautiuni, dupa ce un alt complet al aceleiasi judecatorii impusese o cautiune de noua miliarde de lei, adica jumatate din prejudiciul cauzat. O instanta din Tirgu Jiu a aprobat, in cele din urma, plata cautiunii la 850 de milioane de lei, iar rudele lui Radulescu au achitat-o imediat. In aceste conditii, peste o saptamina, omul de afaceri Ion Radulescu poate fi pus in libertate. Este posibil ca nu pentru mult timp, avindu-se in vedere cercetarea efectuata de procurori intr-un alt dosar de evaziune fiscala, unde prejudiciul este de peste 50 de miliarde de lei.

Politistii de frontiera mehedinteni au gasit un pistol intr-un microbuz

Un bacauan a fost retinut de politistii de frontiera de la Portile de Fier I in noaptea de joi spre vineri, dupa ce a incercat sa introduca in tara un pistol Beretta. Arma era ascunsa intr-un microbuz care se intorcea din Italia. Pistolul ii apartinea lui Fanica Florescu, de 34 de ani, din judetul Bacau, si, conform declaratiilor acestuia, fusese achizitionat dintr-o piata din Italia. Arma a fost predata IJP Mehedinti-Serviciul Arme si Munitii, in vederea expertizarii. Soferul-proprietar al microbuzului, Gheorghe Bogdan, de 43 de ani, din judetul Mehedinti, nu poseda licenta de transport international de persoane si a fost sanctionat contraventional cu 3,2 milioane de lei.

Batuta si taiata pentru bautura

Nicolae Tudoran, de 53 de ani, din localitatea doljeana Padea, si-a mutilat marti concubina in bataie, dupa care a taiat-o la git cu un cutit, pentru ca nu a vrut sa-i dea bani de bautura. Gheorghita Miercuri, de 58 de ani, tocmai luase pensia cind a fost agresata. „N-am luat decit 800.000 de lei si a vrut sa mi-i ia si pe astia. Pentru ca n-am vrut sa-i dau, m-a lovit peste fata de mai multe ori“, sustine femeia. Furios, barbatul a pus mina pe un cutit de bucatarie, apoi si-a taiat concubina la git. Gheorghita Miercuri a scapat cu viata datorita interventiei vecinilor, care au scapat-o din miinile barbatului. Desi pierduse mult singe, femeia avea o taietura superficiala la git. Ea a fost internata pentru ingrijiri in Spitalul de Urgenta din Craiova. Victima sustine ca va face plingere la politie impotriva concubinului ei.

Craiovenii ramin in frig

Rau-platnicii craioveni risca sa ramina fara gaze, caldura si apa calda daca nu se grabesc sa isi achite facturile la intretinere. Datoriile craiovenilor catre Sucursala de Distributie a Gazelor si Regia de Termoficare Craiova au ajuns la peste 500 de miliarde de lei. Daca nu se va recupera macar jumatate din bani, nu se va mai tine cont de iarna si se vor face debransari masive, ameninta directorii celor doua unitati distribuitoare de gaze si agent termic. „Pina acum s-a mers pe intelegere, insa nu se mai poate, deoarece datoriile cresc cu aproape 100 de miliarde de lei in fiecare luna in perioada de iarna“, sustine directorul Regiei de Termoficare Craiova.

Maternitatile – verificate de Directia de Sanatate Publica Dolj

Toate maternitatile din judetul Dolj sint verificate de inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Personalul medical din cadrul maternitatilor va fi supus unui examen de exudat faringian pentru a se stabili existenta unor infectii cu diverse bacterii. Vor fi evaluate starea de igiena si dotarea cu materiale dezinfectante a acestor unitati spitalicesti. Actiunea de control a inceput ieri si va dura pina pe 28 ianuarie, iar rezultatele finale vor fi comunicate Ministerului Sanatatii. „Pentru a evita situatii ca in maternitatea de la Ploiesti, Ministerul Sanatatii a decis ca si in judetul Dolj sa aiba loc un control amanuntit. Noi avem obligatia de a controla. Sanctiunile le va aplica ministerul“, a precizat Dolores Tatar, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Laptele pentru elevi, pastrat necorespunzator

La aproape doi ani de cind elevii din clasele I-IV primesc de la guvern lapte si cornuri, sint inca scoli care nu au spatii pentru pastrarea corespunzatoare a produselor respective. In urma unui control, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au constatat ca Scolile nr. 29 si 31 din cartierul craiovean Valea Rosie nu au spatii special amenajate pentru depozitarea si distribuirea laptelui si a cornurilor. „Nu au nici macar frigidere pentru a pastra laptele pina cind este dat elevilor. Produsele sint pastrate intr-o incapere, care nu respecta normele de igiena. Chiar daca este iarna, laptele se poate altera din cauza caldurii din incapere“, a spus Dumitru Ionescu, inspector de specialitate in cadrul OJPC. Pentru lipsa conditiilor de pastrare, scolile respective au fost sanctionate contraventional cu amenzi de pina la cinci milioane de lei.

Un Fiat s-a ciocnit frontal cu un autobuz

Oana Venera Iacob Avram, de 28 de ani, din Craiova, circula ieri-dimineata la volanul unui Fiat cu numarul de inmatriculare B – 3455, pe DJ 605, dinspre Filiasi spre Craiova. In jurul orei 8.00, in comuna Goesti, aceasta, din motive necunoscute, a frinat. Din cauza neadaptarii vitezei la conditiile meteo-rutiere (asfaltul era umed si pe alocuri acoperit cu polei), masina a derapat. Fiatul a intrat pe contrasens si s-a lovit frontal cu un autobuz, cu numarul de inmatriculare DJ- 46- RIM, condus regulamentar de Marin Ristea, de 57 de ani, din Melinesti-Dolj. Impactul a fost extrem de violent, ambele autovehicule fiind avariate. Oana Avram s-a accidentat destul de grav, suferind o fractura a incheieturii mainii (diafiza metacarpiana). Ea a fost internata la Spitalul de Urgenta Craiova. De asemenea, a fost accidentat Teodor Citu, de 52 de ani, din Goesti, pasager in autobuz. Politistii Serviciului Rutier Dolj i-au intocmit conducatoarei Fiatului actele premergatoare dosarului penal, urmind ca, in functie de zilele necesare lui Teodor Citu pentru ingrijiri medicale, sa se dispuna masurile legale.

Sechestru pe sechestru

Intreprinderile, TMD si TMC Filiasi, cumparate in urma cu trei ani de un investitor italian si un partener roman, au o datorie la bugetul local de opt miliarde de lei. De cind au preluat in rate cele doua unitati, distinsii investitori strategici, sau nu, nu au catadicsit sa plateasca nici un leu drept impozit la primaria din localitate. Pentru ca nu mai avea nici o speranta sa-si recupereze banii, primaria a pus sechestru pe o parte din bunurile unitatilor. Masura ar fi fost buna daca inaintea primariei nu ar fi pus sechestru pe aceleasi bunuri Finantele Publice Dolj, bancile si alte institutii la care fabricile au datorii. Asa cum stau lucrurile acum, bugetul Filiasiului se va calcula ca si cind primaria ar fi gata sa-si recupereze bani de impozite de la toti agentii economici din teritoriu. Nici macar daca scot la licitatie toate fabricile nu vor obtine bani cit sa acopere datoriile acestora catre bugetul local.

HIDROCONSTRUCTIA va realiza hidrocentralele de pe riul Jiu

SC HIDROCONSTRUCTIA Bucuresti si un grup de cinci firme din Romania au cistigat licitatia organizata de Ministerul Economiei si Comertului pentru realizarea a doua hidrocentrale pe riul Jiu. Acestea vor fi construite la Livezeni si Bumbesti Jiu, iar costurile totale au fost estimate la 120 de milioane de euro. Fiecare hidrocentrala va fi alimentata cu apa prin doua tunele care vor fi sapate in stinca de mineri disponibilizati, angajati pe baza de contracte. Firma care a pierdut licitatia si cea de-a doua care a participat este SC TUNELE Brasov, sustinuta de alte citeva firme. Cu toate ca santierul a fost inaugurat in vara anului trecut de premierul Adrian Nastase, lucrarile vor fi demarate in acest an, in momentul in care vremea va permite.

Despagubiri pentru terenurile agricole calamitate

Proprietarii culturilor calamitate din Gorj vor fi despagubiti pentru efectele gerului si ale secetei de anul trecut. Este vorba de sapte proprietari si de o suprafata calamitata de aproape 400 de hectare de teren insamintate cu griu. Cu toate ca la Directia pentru Agricultura Gorj au fost depuse mult mai multe cereri, au fost vizate pentru primirea de fonduri numai sase firme si o persoana fizica. Acestea sint: VALERIS SRL Tirgu Carbunesti, IRIS AGRO Balesti, SC Talpasesti SRL, AGROMEC SA Turceni, precum si PASTOALA SA, FORTUNA SRL si Daniel Popescu, din Tirgu Jiu. Suma totala care a fost aprobata de ministerul de resort este de aproape 825 de milioane de lei. Cu toate ca mai multi producatori declarasera ca detin terenuri cu griu calamitate, numai cei care le-au avut asigurate au primit aprobare pentru a beneficia de despagubiri.

Bani comunitari pentru gunoi romanesc

Serviciul de salubritate al Primariei Filiasi este integrat in Regia de apa-canal a orasului si dispune de o masina de gunoi si de trei remorci. Tot ce se aduna de prin oras este dus la asa-zisa groapa de gunoi a orasului, situata la doi kilometri de centru, pe soseaua care duce spre Melinesti. Pentru ca in eventualitatea integrarii Romaniei in Europa este obligatoriu ca fiecare oras sa aiba groapa sa ecologica de gunoi, oficialitatile incearca sa obtina finantare europeana pentru o groapa moderna. Dupa ce se va termina, filiesenii nu-si vor mai putea duce gunoiul pe gratis la marginea orasului, ci va trebui sa plateasca pentru asta. Groapa de gunoi ar fi buna numai ca multora le este teama sa nu pateasca la fel ca si cu centralele termice pe care le-au reabilitat, iar apoi au constatat ca nu au nici un beneficiar.

Taxe reactualizate pentru un loc de veci in cimitirul „Sfintul Gheorghe“

Taxele de concesionare pentru cimitirul vechi „Sfintul Gheorghe“ din Drobeta Turnu Severin au fost reactualizate. Inchirierea unei capele costa 150.000 de lei pe zi, in timp ce costurile pentru un loc de veci depind de suprafata concesionata, de durata si de zona solicitata. In zona intii, un loc pentru 25 de ani se taxeaza cu un milion de lei si cu 400.000 de lei, pentru o perioada de sapte ani. In zonele doi si trei, taxele scad cu 300.000-400.000 de lei, in functie de durata concesionarii. Pentru inhumare se plateste o taxa de 200.000 de lei, iar pentru deshumare si inhumare 500.000 de lei.

Primaria Filiasi a pietruit iarna drumuri de doua miliarde

Consiliul Local Filiasi a primit de la buget, pe 17 decembrie 2003, printr-o hotarire de guvern, doua miliarde de lei, care au ramas necheltuite de altii, pentru pietruirea drumurilor. Potrivit primarului Antonie Ciocioc, „a inceput o goana nebuna dupa 3.000 de metri cubi de pietris, care trebuia asternut pe patru kilometri de drum, intre localitatile Fratostita – Fundul Vaii si Valea Rea. Dupa citeva zile, a inceput sa ninga si multe gramezi cu pietris au ramas neintinse“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS