-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Scurte stiri

Gunoiul si sticlele de plastic – tomberoane separate

Banalul gunoi va da mari batai de cap craiovenilor, care se vad obligati sa sorteze resturile menajere de sticlele de plastic care nu le mai fac trebuinta. In urma cu trei zile a intrat in vigoare un act normativ prin care populatia trebuie sa fie foarte atenta atunci cind se duce cu galeata la tomberon. Daca pina acum la ghenele de gunoi, pline ochi de obicei, obisnuiati sa aruncati la gramada resturi de mincare, pungi sau sticle de plastic, incepind cu 6 august trebuie sa selectati atenti gunoiul, altfel riscati sa primiti amenzi grase. Conform noului act normativ aliniat standardelor europene in materie de colectare si reciclare a deseurilor, doar gunoiul menajer va fi aruncat la ghena. Sticlele si celelalte materiale din plastic se vor depune in containere special amenajate puse la dispozitie de serviciul de salubritate al primariei.

Patru comune vilcene – afectate de inundatii

Mai multe comune din judetul Vilcea au fost din nou inundate, simbata noapte. Precipitatiile cazute au acoperit zeci de hectare de terenuri agricole cultivate cu porumb. Aurel Vladoiu, prefectul judetului Vilcea, a precizat ca pagubele nu sint atit de mari: „In comuna Mateesti au fost inundate trei case, iar vinovate sint autoritatile locale pentru ca au facut improprietariri pina in albia riului. Au mai fost inundate si culturile de porumb din Ionesti, precum si tirgul din apropiere, apele riului Luncavat iesind din matca. Aceeasi soarta au avut-o si culturile de porumb din Gradistea si Sinesti“. Valoarea pagubelor se va afla in zilele urmatoare, dupa ce specialistii prefecturii vor analiza situatia la fata locului.

Ordin pentru protectia victimelor violentei in familie

De la 1 septembrie va intra in vigoare un ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, privind serviciile sociale din domeniul protectiei victimelor violentei in familie. Ordinul reglementeaza standardele de calitate pentru serviciile de asistenta sociala acordate in centrele pentru adapostirea victimelor. Agentia Nationala pentru Protectia Familiei este singura institutie abilitata sa avizeze infiintarea celor trei tipuri de centre (centrele pentru adapostirea victimelor, de recuperare si cele de asistenta destinate agresorilor). Colaborarea cu autoritatile administratiei publice locale si centrale si obligativitatea incheierii de protocoale de colaborare cu politia, unitatile de jandarmi, spitalele si serviciile publice specializate pentru protectia copilului sint conditii esentiale. Centrele de recuperare pentru victimele violentei in familie sint obligate sa incheie protocoale de colaborare cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca in vederea acordarii sprijinului pentru integrare in munca a acestora. Cele trei tipuri de centre asigura securitatea, ingrijirea medicala, consilierea psihologica si juridica a beneficiarilor de servicii, iar identitatea lor este confidentiala. Personalul acestor centre este obligat prin lege sa trimita rapoarte statistice lunare

Pasapoarte si buletine – pe internet

Persoanele care doresc sa-si schimbe buletinul, pasaportul sau vor sa inscrie in circuit autoturismul personal vor putea face acest lucru fara sa fie nevoite sa stea ore in sir la coada pentru a intra in posesia documentelor care trebuie completate si depuse la ghiseu. Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei a inclus pe situl de internet al institutiei toate formularele necesare, care o data completate, pot fi depuse cu usurinta la ghiseele birourilor locale de care apartineti. Adresa de internet la care pot fi accesate documentele standard este www.dgeip.kappa.ro. Spre exemplu, la rubrica pasapoarte gasiti toate formularele pentru eliberarea pasaportului, pentru includerea in pasaport a copiilor sub 14 ani, pentru stabilirea domiciliului in strainatate sau pentru eliberarea unui nou pasaport in caz de furt sau pierdere. Singura cerinta este ca formularele tiparite sa fie in format A4 , iar scrisul sa fie lizibil.

La fel de usor pot fi accesate si formularele pentru buletin, scapind astfel de nervi si de ore intregi de asteptare. Este obligatoriu insa ca tiparirea sa se faca pe format A4, iar cele doua pagini sa se regaseasca pe aceeasi foaie (fata – verso). Cererile pot fi completate olograf sau prin alte sisteme de tehnoredactare, cu exceptia rubricii destinate semnaturii, care trebuie completata numai olograf. In cazul documentelor pentru evidenta circulatiei, conditia este ca formularul sa fie lizibil, fara stersaturi, modificari sau adaugiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS