33.1 C
Craiova
duminică, 30 iunie, 2024

Scurte stiri

Gala Ziaristilor, pentru prima oara la Craiova

Sindicatul Ziaristilor din Oltenia si Societatea Ziaristilor din Romania organizeaza astazi si miine, in incinta Clubului Z din Craiova, prima editie a Galei Ziaristilor. Astazi, la ora 17.00, are loc, in deschiderea manifestarilor dedicate jurnalistilor din aceasta zona a tarii, vernisajul expozitiei „Istoria presei craiovene post-decembriste“, urmat de un cocktail cu „garnitura“ de muzica clasica, dar si folk, pop sau rock. Miine, tot de la ora 17.00, este programata gala propriu-zisa, in cadrul careia vor fi premiati cei mai buni ziaristi din presa scrisa si audio-vizuala a Olteniei.

In Dolj, traficul prin punctele de frontiera a crescut

Doljenii calatoresc mai mult in afara granitelor tarii, atit in scop turistic, cit si pentru afaceri, dupa cum arata o situatie prezentata de Politia de Frontiera. Traficul persoanelor prin cele doua puncte de frontiera din judetul Dolj, Calafat si Bechet, a crescut in acest an cu aproximativ 13 la suta, iar cel al mijloacelor de transport cu 16 la suta, mai mult fata anul trecut. In aceeasi perioada, numarul cetatenilor straini care au tranzitat cele doua puncte de frontiera a crescut cu 7 la suta.

Alegerile anticipate, bucuria lui Mischie

Nicolae Mischie a spus ca va candida din nou, in cazul in care se vor organiza alegeri anticipate. „Eu ma bucur, pentru ca voi mai candida o data“, a declarat Mischie. Acesta a candidat ca independent pentru un loc de deputat, dar nu a obtinut decit aproximativ 6.000 de voturi, insuficiente pentru a intra in parlament. Fostul baron de Gorj a pus esecul in alegeri pe seama faptului ca voturile au fost furate.

Ponta vrea in opozitie

Victor Ponta, presedintele organizatiei de tineret si vicepresedintele PSD, precum si proaspat deputat de Gorj, a adresat o scrisoare lui Adrian Nastase, prin care lansa propunerea ca PSD sa ramina patru ani in opozitie. Victor Ponta a precizat ca scrisoarea este rodul intilnirii si discutiilor pe care le-a avut cu alti 19 tineri parlamentari PSD: „Am intrebat de ce nu raminem in opozitie, pentru a ne pregati pentru urmatoarea batalie. Raspunsul a fost pragmatic. In primul rind ca am cistigat alegerile in 28 noiembrie si e nevoie de un echilibru ca oamenii sa fie mai bine reprezentati“. Victor Ponta a declarat ca Nastase a pierdut batalia de imagine din cauza televiziunii publice si a ziarelor centrale. Acesta a adaugat ca, daca vor fi alegeri anticipate in perioada imediat urmatoare, acest lucru nu va avantaja PSD.

Condescu a incercat sa il convinga pe Toni Grebla sa treaca la PD

Marin Condescu, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a facut public, intr-o emisiune a unui post local de radio, faptul ca a incercat sa il convinga pe fostul prefect de Gorj, Toni Mihail Grebla, sa se inscrie in PD. Condescu a recunoscut ca la negocierile purtate inainte de turul doi al alegerilor cu liderii Uniunii PSD+PUR si-a manifestat interesul ca Toni Grebla sa revina in functia pe care a ocupat-o multi ani. Liderul minerilor din Oltenia si din Romania a mai afirmat ca, in urma intelegerii cu Alianta PNL-PD, votul minerilor l-a scos invingator pe Traian Basescu in cinci judete ale tarii. Reprezentantii actualului presedinte ales pe 12 decembrie i-ar mai fi promis lui Condescu ca vor infiinta un singur complex energetic, in jurul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, in loc de trei, cite sint in prezent. Unul dintre cele mai influente si controversate personaje din judetul Gorj, Marin Condescu, se afla in fruntea sindicatelor din minerit de 14 ani, pe seama acestuia fiind puse mai multe jocuri politice, in urma carora prieteni de-ai sai au acces la functii publice. In ciuda numeroaselor afaceri „suspecte“ pe care firma USMO, SC OLSERVMIN, le-a derulat, nici un procuror sau politist gorjean nu a avut curajul pina in prezent sa demareze vreo ancheta. De altfel, Condescu a precizat ca nu se teme sa se prezinte in fata procurorilor sau a politistilor.

Hotline pentru somerii cu handicap din Olt

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt a pus la dispozitie doua numere de telefon pentru persoanele din judet care nu au un loc de munca. Numerele introduse sint impartite in doua categorii. Persoanele cu handicap au propria linie telefonica, 410.634, unde pot solicita informatii. Pentru restul persoanelor, Agentia pune la dispozitia celor interesati numarul 411.500, unde pot suna pina la ora 22.00. Cei care vor apela dupa aceasta ora vor putea lasa mesaj, care va fi preluat de un robot telefonic. Maria Puscas, directoarea AJOFM Olt, a declarat ca la cele doua linii telefonice se pot solicita informatii privitoare la drepturile somerilor, precum si alte date din domeniu. In judetul Olt, de la inceputul anului si pina in prezent, au fost angajate doar doua persoane cu handicap.

Postul de director al Caminului de batrini Slatina este vacant

Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt a scos la concurs, recent, postul de director al unei institutii publice descentralizate. Este vorba despre postul de director al Centrului de Asistenta si Ingrijire Slatina, respectiv Caminul de batrini de pe strada Toamnei, amplasat linga Directia Economica. Nu oricine va putea participa la concursul care va avea loc pe 27 decembrie. Persoanele interesate trebuie sa aiba o vechime in domeniu de minimum cinci ani in functie de conducere. Pina in prezent, s-au interesat deja persoane, care s-au razgindit cind au auzit ca trebuie sa aiba obligatoriu vechime intr-o functie de conducere. Postul de director al Caminului de batrini din Slatina a ramas vacant in urma eliberarii din functie a fostului director Dumitru Sanda. Acesta a declarat ca va actiona in instanta primaria municipiului, considerind demiterea sa ilegala.

Peste 700 de miliarde de lei au ajuns in Dolj ca subventii pentru agricultura

Agricultorii doljeni au beneficiat in acest an de peste 700 de miliarde de lei, ca forma de sprijin financiar din partea statului. Beneficiari au fost agricultorii, persoane fizice, crescatorii de animale, exploatatiile agricole familiale si comerciale. Potrivit reprezentantilor Directiei Agricole Dolj, cererile pentru acordarea celor 2,5 milioane de lei pe hectar se mai puteau intocmi si inregistra la primarii numai pina miercuri, 15 decembrie. Sprijinul financiar va fi acordat atit pentru culturile insamintate in aceasta toamna, cit si pentru culturile care se vor insaminta in primavara anului viitor, iar alte solicitari pentru anul agricol 2004-2005 nu se vor mai depune dupa aceasta data. „In acest an, in sectorul vegetal am acordat subventii in suma de peste 131 de miliarde de lei, iar in sectourl zootehnic, de 14,8 miliarde de lei, pentru productia de lapte si carne. In ceea ce priveste sprijinul financiar de 2,5 milioane de lei la hectar, pina la aceasta data am acordat producatorilor agricoli doljeni peste 190 de miliarde de lei si mai asteptam, pina in jurul datei de 23 decembrie, alte 47 de miliarde de lei. La aceste sume, se mai adauga 45 de miliarde de lei, pentru subventiile acordate de Ministerul Agriculturii in vederea achizitionarii de utilaje agricole. Pina la sfirsitul lunii mai asteptam 200 de miliarde de lei, ca subventii, astfel ca vom ajunge la un total de aproximativ 900 de miliarde pe tot anul“, a precizat Dan Nedu, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj.

Expozitie de icoane la Cercul Militar Craiova

Expozitia de icoane a elevilor claselor a VI-a C si a XI-a C de la Liceul de Arta „Marin Sorescu“ se deschide azi, la ora 12.00, la Galeria de Arta a Cercului Militar din Banie. La vernisaj vor participa cu mici expozee colonel Ecaterina Oreviceanu, comandantul Cercului Militar din Craiova, Aurora Dominte, directoarea Liceului de Arta „Marin Sorescu“, si Laurentiu Busu, inspector de specialitate in cadrul ISJ Dolj. Expozitia va fi prezentata de profesoara Rodica Paduretu, sef de catedra Arte Plastice, si Magda Buce, profesoara de Istoria Artei. Profesorul coordonator al acestei expozitii este Alexandra Cleoanta, care a facut citeva precizari: „In aceasta expozitie cu tematica religioasa elevii mei pun multa daruire, un pic de stralucire si un strop de smerenie. Ceramica leaga pamintul de cer, creeaza soclul artistic al apartenentei noastre terestre, dar ne proiecteaza in universalitate prin fantezia, frumusetea si valoarea obiectelor create de oameni. Este un domeniu care a aparut o data cu omul, a evoluat permanent, iar elevii nostri aduc, prin lucrarile lor, un omagiu valorilor trecutului si incearca sa creeze o punte de legatura cu inovatiile viitorului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS