-0.5 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024

Popesti, o comuna

Locuitorii din comuna vilceana Popesti traiesc in conditii primitive. De citiva ani asteapta sa se introduca apa si gaze. Aproape toate sediile institutiilor din comuna sint in renovari. Oamenii sint foarte saraci pentru ca nu au unde sa munceasca. In timp ce scolile stau sa cada pe copii, autoritatile locale asteapta bani de la guvern, inclusiv pentru repararea drumurilor. Pentru a face rost de bani, primarul a solicitat SC ELECTRICA o taxa pentru stilpii amplasati pe domeniul public.


Cei aproximativ 3.200 de locuitori ai comunei Popesti asteapta de multi ani introducerea apei potabile, lucrare care a fost inceputa in 1995. Constantin Serban, primarul din Popesti, spune ca proiectul a fost aminat din lipsa fondurilor. „Alimentarea se va face pe un program SAPARD si ar trebui finalizata, in luna septembrie. Valoarea investitiei este de 27 de miliarde de lei. Cu toate acestea, doua sate nu se vor putea racorda, pentru ca reteaua nu va ajunge acolo. La noi in localitate, aprovizionarea cu gaze este in stadiu de discutie. In 1995, s-au inceput niste lucrari in acest sens, dar ele au fost abandonate din lipsa de bani. In prezent, ar fi nevoie de 20 de miliarde de lei“, a declarat edilul-sef din Popesti.


Drumurile din localitate au nevoie de reparatii, care nu pot fi acoperite din bugetul local. Primarul din Popesti sustine ca nu a gasit sprijin nici macar pentru balastarea lor, astel ca acestea se inunda de cite ori in zona ploua mult. Viata copiilor de gradinita era in pericol, deoarece invatau intr-o cladire gata sa prabuseasca. „Gradinita de la Ursi era foarte veche si reabilitarile costau prea mult. Am preferat atunci sa-i mutam intr-o camaruta a scolii, unde sint inghesuiti. O scoala a fost inchisa din lipsa elevilor. Oamenii nu mai au nici casa de cultura, pentru ca este in paragina“, a spus primarul. Constantin Serban spera sa o renoveze si sa o transforme intr-un camin pe care sa il inchirieze. In localite este in constructie si un centru la care sa invete copiii saraci. Saracia locuitorilor din comuna este demonstrata de numarul mare de dosare sociale depuse la primarie. „Majoritatea oamenilor sint plecati la Rimnicu Vilcea. Inainte, zona era miniera, insa intreprinderea s-a inchis si oamenii au ramas fara locuri de munca. Acum se ocupa cu agricultura“, a precizat Constantin Serban.


Primarul a cerut taxe pe stilpii amplasati pe domeniul public


Deoarece nu putea sa acopere toate cheltuielile, primarul s-a gindit sa solicite SC ELECTRICA SA o taxa pentru stilpii amplasati pe domeniul public. „Cu banii pe care i-am fi incasat lunar, adica impozitul pe stilpi, am fi putut dezvolta unele investitii. Pentru ca ELECTRICA nu a aceptat, ne-am judecat foarte mult timp, iar in final au cistigat ei, insa, cred eu, cu pile. Acum s-a aprobat o lege potrivit careia ELECTRICA plateste un impozit de citeva sute de mii pentru stilpi“, a afirmat primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS