In Craiova, doar Antonie Solomon mai crede ca este seful primariei. In realitate, functionarii care misuna in cladire fac legea dupa cum le dicteaza interesul sau prostia, bagând sub nasul lui Solomon tot felul de hârtii pe care acesta le semneaza ca primarul.
La propunerea primarului Antonie Solomon, consilierii locali au votat la sfârsitul lunii trecute rezilierea contractului de asociere dintre consiliu si SC Maxitec SRL, societate controlata pâna de curând de Adrian Mititelu. Cu doi ani in urma, SRL-ul amintit a incheiat un contract de asociere cu municipalitatea, in urma caruia consiliul local punea la dispozitia societatii un teren de 1.800 mp din domeniul public al Craiovei, cu o valoare de 3,3 miliarde de lei, pe care SC Maxitec trebuia sa construiasca o benzinarie. Terenul este situat in fata Parcului „N. Romanescu“, la intersectia strazii Unirii cu bulevardul 1 Mai, iar durata concesiunii era de 49 de ani. Termenul de executie a investitiei era de un an de la data incheierii asocierii, termen care, daca nu era respectat, atragea rezilierea contractului. Constructia benzinariei nu a fost terminata, desi investitia a fost inceputa, iar Mititelu a vândut-o fara sa ceara acordul obligatoriu al consiliului local. Cumparatorul, SC Maxioil, societate detinuta de Dinel Staicu, dupa cum a declarat public primarul Antonie Solomon, a fost cel care a instiintat consiliul local, in noiembrie 2005, ca primaria si-a pierdut asociatul, adica pe Maxitec. Societatea lui Staicu a devenit in acest fel proprietara benzinariei, iar consiliul local a continuat sa fie proprietarul terenului de sub constructie. Cu toate ca ar fi trebuit sa rezilieze de mult contractul de asociere cu SC Maxitec, pentru ca nu fusesera respectate clauzele contractuale, primaria a continuat sa-l mentina. „Noi am incasat sumele de bani care ni se cuveneau din acel contract cu SC Maxitec, chiar daca le-a platit SC Maxioil, iar de reziliere nu ma ocupam eu“, a declarat Nicolae Pascu, directorul Directiei economice a Primariei Craiova.
Consiliul local face schimburi paguboase
Dezastrul in urma caruia primaria a pierdut terenul din fata Parcului „N. Romanescu“ a inceput de la notificarea pe care craioveanul Rusu Serban Ilias a adresat-o Primariei Craiova in baza Legii nr. 10/2001. Notificatorul cerea despagubiri pentru casa si terenul de 1.600 mp pe care bunicii sai, Ion si Elena Ungureanu, le-au avut in Calea Bucuresti, in zona pietei centrale. Primaria a propus despagubiri de aproximativ 700 de milioane de lei pentru casa si de aproape sapte miliarde de lei pentru terenul aferent imobilului. Despagubirile pentru casa au fost acceptate, iar cele pentru teren au fost refuzate, insistându-se pentru retrocedarea in natura. Pentru ca primaria a refuzat, s-a ajuns in anul 2004 in instanta de judecata unde juristii primariei nu s-au prezentat. In lipsa unui aparator si din cauza unei adeverinte cu un continut fals, eliberata de primarie sub semnatura sefului Serviciului banca de date, cadastru, masuratori topo, Iolanda Ionescu, a secretarului institutiei, Nicoleta Miulescu, si a edilului-sef Antonie Solomon, tribunalul a decis in luna iulie 2005 ca municipalitatea trebuie sa restituie in echivalent contestatarului Rusu suprafata de 1.600 mp din domeniul privat. Acesta si-a vândut pe 11 august drepturile succesorale pentru suprafata de 1.600 mp câstigati in instanta firmei Maxioil care cumparase cu câteva zile inainte, pe 1 august 2005, si benzinaria lui Mititelu de la parc. Pâna la jumatatea lunii noiembrie nu s-a mai intâmplat nimic, desi Consiliul Local Craiova ar fi trebuit sa stie ca asociatul sau de la Maxitec a vândut afacerea cu benzinaria deoarece imputernicitul firmei, Carmen Ioana Popescu, era insarcinata sa-l instiinteze, având in acest sens procura speciala. Abia pe 14 noiembrie Maxioil a propus printr-o adresa consiliului local un schimb de teren, prin care societatea cerea 1.800 mp de teren situat in fata parcului si sub benzinarie. Pentru ca schimbul i s-a parut primarului Solomon echitabil, a initiat un proiect de hotarâre prin care a cerut si a obtinut de la consiliu acordul de incetare a contractului de asociere facut cu firma lui Mititelu si trecerea terenului din fata parcului din domeniul public in domeniul privat. Urmatorul pas era improprietarirea cu suprafata de 1.800 mp a SC Maxioil.
Functionarii primariei raspund nonsalant: „Am gresit“
Primaria Craiova va pierde din proprietate terenul intravilan in discutie, doar pentru ca mai multi functionari si alesi locali nu si-au facut corect treaba pentru care sunt platiti. Sefa Serviciului primariei banca de date, cadastru, masuratori topo, Iolanda Ionescu, a trimis tribunalului o adresa prin care anunta instanta pe 6 iunie 2005 in cauza petentului Rusu ca „referitor la cele solicitate, va facem cunoscut ca pe raza municipiului Craiova exista teren disponibil din domeniul privat al municipiului“ (adresa nr. 38.744 din 6 iunie 2005), desi la acea data un astfel de teren nu exista. „Am gresit. Acum ce sa fac? In loc sa scriem ca nu exista teren in domeniul privat, am scris ca exista. Sa-mi ia capul pentru asta. Puteti sa ma balacariti cum vreti in presa“, a fost singura explicatie a Iolandei Ionescu. Juristul Pirvu Nelu, din cadrul serviciului juridic al primariei, desemnat sa se ocupe de dosarul in care Rusu Serban era in litigiu cu primaria, a lipsit la termenele de judecata: „La apelul nominal a lipsit Primaria Craiova, Comisia locala de aplicare a Legii nr. 10/2001, consiliul local si primarul Craiovei“, se arata in sentinta 1.025 a Tribunalului Dolj. „Am uitat sa fac apel la timp. Am depus apelul mai târziu decât termenul-limita. Apelul se va judeca pe 9 ianuarie la Curtea de Apel Craiova“, a spus juristul primariei.
„Eu semnez ca primarul“
Initiatorul proiectului aprobat de consiliu, primarul Antonie Solomon, le-a spus clar consilierilor care au votat proiectul ca terenul este pentru Staicu: „Domnilor consilieri, este vorba, ce sa mai vorbim, de Staicu. Trebuie sa-i dam terenul ca a cumparat nu stiu cum si nu stiu când benzinaria lui Mititelu. Trebuie sa terminam o data cu asocierile astea pentru ca Legea nr. 215 prevede asocierea consiliului in realizarea unui interes public, ori ce interes public reprezinta benzinaria? Votati cum va lasa inima!“, a spus primarul inainte de a cere votul consilierilor, vot care, cu o singura abtinere, a fost in favoarea initiatorului. Pus in fata greselilor subordonatilor sai, acelasi primar a spus: „Ma manânca astia de viu. Ma pun sa semnez tot felul de hârtii si eu le semnez ca primarul. Imi baga sub nas tot felul de porcarii, iar eu le semnez ca primarul, ca nu stiu legile si cred ca sunt bune. N-am cu cine sa lucrez! Astazi mi-au adus doi metri cubi de hârtii sa le semnez. De unde sa stiu eu ce scrie in toate? Nu pot nici sa-i sanctionez, nici sa-i dau afara ca si-au facut o comisie cu sindicatul si ei intre ei nu se dau afara. Nu pot sa le fac nimic! O sa-i dam pamântul ala lui Staicu, ca e singura metoda sa scap de toti nenorocitii astia si de toate asocierile dubioase mostenite de pe vremea lui Bulucea. Eu nu ma asociez cu toti astia din oras“.
Sefa Oficiului juridic, Camelia Nicola, pare hotarâta sa-l sanctioneze pe juristul uituc Pirvu: „Vom discuta cu primarul Solomon si vom vedea ce sanctiuni vom propune impotriva functionarului care a gresit“, a spus sefa lui Pirvu, constienta ca efectele memoriei scurte a subordonatului sau au produs primariei pagube de miliarde.