4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracii politisti bogati

Saracii politisti bogati

Case, terenuri, masini scumpe, colectii de arta si bijuterii. Acestea sunt bunurile afisate in declaratiile de avere ale unor persoane cu functii importante din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Daca adaugam si mosteniri in valoare de aproximativ 40.000 de dolari ori un câstig consistent la Loto 6/49, putem spune, fara sa gresim, ca politistii traiesc pe „picior mare“. Au si datorii, ce-i drept, insa agoniseala de-o viata „paleste“ in fata unor imprumuturi de câteva mii de euro.


O singura concluzie se poate trage urmarind atent declaratiile de avere ale chestorilor Lazar Cârjan, seful Directiei Generale de Pasapoarte, Virgil Ardelean, directorul Serviciul Secret al MAI, Dan Valentin Fatuloiu, seful Politiei Române, Marian Tutilescu, mai-marele politistilor bucuresteni, Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, si Nelu Pop, inspectorul general al Politiei de Frontiera. E un avantaj sa fii politist! Asadar, se traieste bine si din leafa de bugetar.


Chestorul Lazar Cârjan nu este putred de bogat, dar este un mare norocos. Seful Directiei Generale de Pasapoarte a „impuscat“ 700 milioane lei vechi de la Loteria Româna, ceea ce confirma zicala „joaca si vei câstiga“. Are un apartament la Oradea, de 65 mp, si o colectie filatelica valorând 300 milioane lei vechi. Tot chestorul Cârjan spune ca detine depozite la BRD Bucuresti si Raiffeisen, dupa cum urmeaza: 1.500 dolari si 220 milioane lei vechi, sume depuse in 2002, si alte 610 milioane lei vechi, in 2004 si 2005. Ca venit anual, actualul sef de la Pasapoarte a declarat 456 milioane lei vechi, la care se adauga alte 240 milioane, de la Facultatea de Drept „Spiru Haret“ din Capitala, unde este sef de disciplina. Sotia sa, agent la IJP Bihor, a incasat doar 164 milioane lei vechi. Este remarcabil faptul ca domnia sa a reusit sa-si programeze atât de bine banii, incât nu a fost nevoit sa faca nici o datorie. Nu poseda autoturism.


40.000 de dolari, mostenirea lui Ardelean


Virgil Ardelean sau „Vulpea“. Seful Serviciului Secret al MAI sta bine la capitolul avere. A mostenit terenuri la Cluj (pasune si intravilan), este proprietarul, impreuna cu sotia, al unei case si al unui apartament, dar nu are masina. Intre 6.000 si 8.000 de euro se situeaza valoarea unor diverse bijuterii din aur si argint, obiecte ornamentale, vase si tablouri pe care le-a achizitionat ori mostenit de la rude, in perioada 1968-2005. Chestorul Ardelean a declarat ca nu detine bani in banci, insa intre anii 1992-2001 a mostenit de la parinti aproximativ 40.000 de dolari. De asemenea, in perioada 1991-2004 a obtinut din depozite bancare in jur de 6.000 de euro. Chestorul Ardelean are de achitat pâna in 2015 o ipoteca la Alpha Bank pe terenul din Cluj, in valoare de 38.000 de euro, si pâna in 2007 trebuie sa returneze 8.000 de euro luati cu imprumut de la parinti. Seful Serviciului Secret mai declara ca a primit cadouri, cu ocazia zilelor de nastere ori a sarbatorilor religioase, bunuri ori consumabile, de circa 400-600 euro pe an. Nu vom sti, probabil, niciodata, ce salariu are Virgil Ardelean, din simplul motiv ca la acest capitol rubrica respectiva a ramas necompletata.


Abraham, chestor de miliarde


De departe, chestorul Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, câstiga cel mai bine. Aproape un miliard de lei vechi, anual, din salariul de la Interne, Universitatea Bucuresti si cea din Oradea, dar si din drepturile de autor. Detine terenuri in intra si extravilan in Dobroiesti, Bucuresti si Satu Mare, pe care le-a cumparat ori le-a mostenit. Are un apartament si doua case, a caror valoare de impozitare depaseste 600 milioane lei vechi. Un Daewoo Espero si un Volkswagen Polo sunt autoturismele achizitionate, primul in 1997, iar cel de-al doilea, in leasing, anul trecut. Bijuteriile familiei Abraham valoreaza 7.000 de euro si au fost „adunate“ in perioada 1972-2005. In 2003, au fost depusi 12.000 de euro la BCR, Bancpost si Banca Tiriac, iar imprumutul de 8.000 de euro a fost contractat de la Porsche Bank in acest an.


Si seful de la Frontiera este un politist cu portofelul plin. Nelu Pop are un hectar de padure in Alba, donat de bunicii sotiei, si a platit 30.000 de euro pentru o mie de mp pentru un teren agricol la Cluj. La 10.000 de euro se ridica valoarea colectiei de tablouri, achizitionate in perioada 1997-2005. Nu are masina, datorii, in schimb incaseaza din salariu si drepturile de autor putin peste 800 milioane lei vechi pe an. Bugetul familiei este intregit de sotia sa, care, ce-i drept, câstiga mai modest – peste 200 milioane.


Tutilescu si Fatuloiu, modesti


Seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu, nu iese prea mult in evidenta cu bunurile al caror proprietar este. De bun-simt, am putea spune. O casa in Drobeta Turnu Severin, construita in 1997, cu o valoare de impozitare de 1,2 miliarde lei vechi, si doua masini. Amândoua Peugeot (407 si 206), cumparate in rate anul trecut, când a vândut autoturismul pe care il detinea contra sumei de 11.500 de euro. Tutilescu are de achitat pâna in 2009 un imprumut de 24.000 de euro catre SC Eurial Invest SA. Anual, pe lânga salariu, care depaseste 600 milioane lei, isi rotunjeste veniturile cu cei 15.000 de dolari prin inchirierea locuintei din provincie.


Tot la capitolul modestie ar putea fi incadrat si chestorul Dan Valentin Fatuloiu. O casa de un miliard de lei vechi, ridicata la Topoloveni si o masina Peugeot 307, in leasing. Seful Politiei Române dispune de peste 26.000 mp de teren, donati de familie si alti 5.756 mp cumparati la Topoloveni. Nu are bijuterii si nu a primit cadouri scumpe, in schimb a contractat doua imprumuturi, dintre care unul pe numele sotiei, la Bancpost. De la institutia unde activeaza primeste anual 488 milioane de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS