-0.3 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCosmarul inundatiilor continua

Cosmarul inundatiilor continua

Pe fiecare petic de pamânt din Dolj balteste apa. Toate râurile si pârâurile din judet sunt la cote de pericol, iar Jiul a iesit din matca in dreptul mai multor localitati, inundând sute de hectare de terenuri agricole. Peste o suta de oameni au fost evacuati din calea apelor.


Locuitorii satului Potmeltu din comuna Cotofenii din Dos s-au luptat ieri-dimineata cu puhoaiele Jiului care navalisera peste digul de aparare al localitatii si se indreptau amenintator spre casele din apropiere. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca situatia era previzibila deoarece apele Jiului au crescut foarte mult, insa o interventie rapida va tine sub control apele. „Era de asteptat sa se intâmple asa ceva si in Dolj s-au produs centre de pericol in care a trebuit sa se intervina cu toate fortele. Trebuie sa se taie drumul pentru ca apele de pe câmp sa se scurga in Jiu si oamenii din casele din apropiere vor fi evacuati“, a spus prefectul Giugea. Zeci de sateni s-au oferit sa ajute autoritatile prezente la fata locului sa puna stavila in calea apelor, ajutati de 20 de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj si 15 jandarmi. Acestia au incarcat saci de nisip pe care i-au asezat pe drumul care facea legatura cu statia de apa Potmeltu, drum care a fost complet acoperit de ape, formându-se astfel o cascada care amplifica viteza viiturii. „Din cauza unei viituri puternice datorate cantitatii mari de apa venita de pe Argetoaia, râul Jiu s-a umflat si a trecut peste digul de aparare, inundând câmpurile din apropiere. Pentru ca apa creste neincetat, singura solutie este sa spargem drumul catre statia de apa pentru ca torentele sa se reverse inapoi in Jiu“, a explicat Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor (DA) Jiu. Incercarile autoritatilor de a sparge drumul au esuat in repetate rânduri, un utilaj al DA Jiu care incercase sa treaca pe drumul acoperit de apa fiind pe punctul de a se rasturna.


Solutia de rezerva era aceea de a aduce pamânt pentru a face pe drumul catre statia de apa un dig improvizat pe care sa treaca un utilaj pe senile. Dupa câteva ore, acesta a fost spart si apele de pe câmp s-au putut retrage in matca Jiului.


La Cotofeni, Jiul se revarsa o data la 70 de ani


In timp ce autoritatile si satenii se luptau cu apele de pe câmp, proprietarii celor cinci case aflate in apropiere isi duceau animalele din calea Jiului si incercau sa opreasca apa sa le intre in case. Acestia nu voiau sa isi paraseasca locuintele si se rugau de autoritati sa-i lase sa-si pazeasca gospodaria. „Unde sa ne ducem, ca aici e casa noastra si, daca plecam, intra hotii si ne fura tot!“, spunea Marita Ciobanu. Pâna la urma, acestia au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa fuga din calea apelor. „De 70 de ani nu s-a mai intâmplat o asemenea nenorocire, chiar ne consideram norocosi ca la noi nu erau inundatii. In doar câteva zeci de minute apele au crescut si au inundat terenurile oamenilor si gradinile celor cinci case care sunt construite intr-o zona de risc“, a precizat primarul comunei Cotofenii din Dos, Vasile Preduca.


Intorsura, o lume uitata in noroi si apa


Uitati de lume si de autoritati si inglodati in noroaie, pentru oamenii din comuna Intorsura fiecare clipa este o lupta cu natura. Aproape in fiecare toamna si primavara, apele Jivanului le intra in gospodarii si ingroasa stratul de namol de pe drumuri. Cosmarul noptii de luni a depasit orice inchipuire a locuitorilor din zona, deoarece erau amenintati din toate partile de apele Jivanului si ale Desnatuiului.


Oamenii din doua gospodarii aflate in imediata apropiere a pârâului au fost evacuati, peste 80 de curti au fost inundate si satenii si-au petrecut noaptea pe ulitele innoroiate, privind ingroziti la furia apelor. Stirile ajung cu greu la ei si tot ce vor sa stie acesti oameni batrâni si neajutorati este daca balta s-a retras. In timp ce primarul localitatii era prin comuna, evaluând situatia, oamenii se rugau sa vina cineva si in acest colt uitat de Dumnezeu si sa le asculte pasurile.


Viata merge mai departe la Sopot


Dupa ce au crezut luni ca intreg satul se va scufunda in apele pârâului Meretel si dupa ce au fost evacuati cu ajutorul barcilor, locuitorii din localitatea Sopot s-au reintors ieri la gospodariile abandonate. S-au apucat sa scoata mâlul din case si gospodarii si sa repare podetele si gardurile distruse de revarsarea Meretelului. „Cu toate ca a venit mai mare ca niciodata, Meretelul s-a retras foarte repede. Ieri-seara, zece oameni s-au intors sa doarma in casele lor si doar 22 de persoane evacuate, dintre care opt copii, au ramas sa doarma in centrul social pe care il construim. Am primit 40 de conserve, pâine, apa minerala si paturile pe care le-am solicitat autoritatilor judetene“, a declarat Catalin Traistaru, primarul comunei Sopot. Inceputul de primavara le-a mai „daruit“ oamenilor din Sopot si câteva alunecari de teren care nu pun deocamdata in pericol casele din apropiere.


Bilantul inundatiilor


Precipitatiile si revarsarile de ape din judetul Dolj au produs inundatii in 24 de localitati. Peste 100 de persoane au fost evacuate din calea apelor, 12 case au fost distruse de viiturile produse pe principalele râuri si pârâuri din judet, iar peste 140 au fost avariate. Sute de gospodarii si mii de hectare de teren agricol au fost inundate si aproximativ 230 de fântâni au fost acoperite de mâl. 29 de poduri si podete din Dolj au fost afectate de inundatiile produse in ultimele zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU