4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024

Paste sub ape

Din nou imagini cutremuratoare in judetul Dolj, in a doua zi de Paste. Mii de oameni isi strâng lucrurile mai de pret din case, le urca in mijloacele de transport pe care le au la dispozitie si pleaca din calea apelor spre zone mai sigure.


Ieri-dimineata, la ora 7.15, digul de la Dunare al incintei (cu o suprafata de aproximativ 13.000 ha) Bechet – Dabuleni s-a rupt in dreptul localitatii Sarata, la kilometrul 670 pe Dunare. La ora 7.50 s-a produs o ruptura in digul de compartimentare intre incintele Ghidici – Rast – Bistret si Bistret – Nedeia – Jiu (cu o suprafata de aproape 22.000 ha).


Digul de la Bistret a cedat ieri-dimineata, cu toate eforturile autoritatilor si localnicilor de a-l consolida. Bresa initiala, de 30 de metri, a depasit in numai câteva ore peste o suta de metri. Imediat, autoritatile au dispus ca 2.500 de persoane sa fie evacuate. „Digul de compartimentare de la Bistret a fost spart pe o lungime de peste o suta de metri si apa vine spre comunele Bistret – Cârna – Gighera – Macesu de Jos. Pericolul este foarte mare pentru ca apa creste continuu. Vor fi inundate circa 22.000 de hectare de teren, iar localitatile aflate in calea apelor au aproximativ 9.000 de locuitori“, a declarat Stefan Stoica, directorul Directiei Ape Jiu Craiova.


Potrivit viceprimarului Dumitru Bratan, digul a cedat la 4 km de Bistret, iar apa inainta puternic. „Am impartit fortele disponibile, pentru a ridica un dig de aparare pe DN 55, de la Bistret la Macesu de Jos. Deocamdata suntem in stare de alerta, astfel ca se poate face si o evacuare in forta, daca va fi nevoie. Prioritatea noastra este ca acum sa avem cât mai putine case afectate de inundatii“, a declarat chestor general Anghel Andreescu, ministru secretar de stat in MAI, sosit la fata locului.


Oamenii nu vor sa-si paraseasca locuintele


Peste 200 de jandarmi incercau ieri sa evacueze populatia din localitate, dar o mare parte dintre sateni au refuzat sa plece din calea apelor. „Nu plecam de aici, ca nu avem cum sa lasam animalele de izbeliste. O sa ne ducem numai daca o sa ajunga apa pâna la casa si o sa ajunga pâna la burta. Atunci o sa ne luam copiii si plecam. Din batrâni stim ca apa nu o sa ajunga niciodata pâna la noi“, a declarat Elena Slavu, din Bistret. Altii regretau ca si-au parasit locuintele, la ultima actiune de evacuare, dispusa saptamâna trecuta. „Am plecat joi de acasa si am lasat tot in urma. La o zi, vineri, m-am intors si vecinii mi-au zis ca nu trebuia sa plec. Acum nu mai plec, pâna nu vine apa la noi“, a spus Iosif Dumitrache, din localitate. O persoana din Bistret, aflata in incapacitate locomotorie, a fost evacuata cu ajutorul unui echipaj SMURD.


Autoritatile incercau ieri sa ridice un dig in lungime de 15 kilometri, intre Bistret si Sapata, cu pastrarea caii de comunicatie. In zona actioneaza 600 de militari si jandarmi, care va trebui sa aseze sute de mii de saci cu nisip.


„Trebuie sa fim pregatiti pentru o perioada dificila de doua saptamâni“


La Bistret a aterizat ieri si presedintele Traian Basescu, care i-a indemnat pe localnici sa evacueze gospodariile cât mai repede cu putinta. „Speranta ca nu vine apa este doar o speranta. Dunarea e cu doi metri mai sus decât zonele aflate in pericol. Trebuie sa se treaca imediat la evacuare. Sunt locuri de cazare stabilite pentru oameni si se au in vedere tabere amenajate, in care sa fie adapostite animalele. Se merge pâna acolo incât vor fi amplasate corturi ale armatei, pentru a proteja animalele. Am vazut din elicopter foarte multe animale, intre Cârna si Plosca, inconjurate de apa si este nevoie sa fie evacuate imediat si nu atunci când o sa ajunga la un metru“.


Intrebat daca are cunostinta despre cât vor mai dura inundatiile, presedintele Traian Basescu a spus ca nu poate face o evaluare corecta la aceasta data: „Trebuie sa fim pregatiti pentru o perioada dificila de doua saptamâni. Vin corturile si vine si hrana pentru animale, din intreaga tara. Important este ca oamenii sa inteleaga si sa-si scoata animalele din calea pericolului. Multi intreaba daca vor fi ajutati; se va gasi formula ajutoarelor pentru toti. Trebuie facuta acum o evaluare corecta“. La un moment dat, seful statului a incercat sa se retraga, dar a fost luat cu asalt de localnici. O parte dintre ei i-au spus presedintelui ca nu-si vor parasi casele, ceea ce l-a determinat pe seful statului sa reactioneze: „Apa vine. Sudul Bistretului, partea dinspre Dunare, este cu doi metri sub nivelul fluviului. Duceti lucrurile de aici cu camioanele armatei, jandarmeriei, pentru ca paza caselor va fi asigurata. Este pacat sa pierdem vieti; este mare lucru sa salvezi un frigider, o canapea sau un pat. Am vazut bresa, de dimineata era de 30 de metri si a depasit in câteva ore o suta de metri. Starea de alerta este suficienta in acest moment. Daca am institui starea de urgenta, am pune ofiter MApN in locul primarilor si se ajunge la ingradirea drepturilor omului, sub o comanda unica. Ordinul meu este clar: sa li se goleasca locuintele oamenilor si ei sa fie evacuati, pentru ca apa vine“.


Apele au spart digul de la Dabuleni-Calarasi


Situatie critica in localitatile Dabuleni si Sarata. Digul din zona Dabuleni-Calarasi s-a rupt ieri-dimineata pe o portiune de 150 de metri, iar apele Dunarii au navalit prin canalele de colectare, de desecare si de irigatii amenintând sa inunde complet satul Sarata, la fel cum s-a intâmplat si la Rast. Desi digul se afla la o distanta de aproape patru kilometri de sat, apele au inaintat cu repeziciune si ajunsesera ieri la mai putin de doi kilometri de casele oamenilor, acoperind terenurile agricole ale localnicilor din Sarata si Dabuleni. Pentru a opri apele, autoritatile incercau ieri sa obtureze canalele de desecare cu pamânt. Aproximativ 2.000 de locuitori au primit ordin de evacuare, urmând sa fie cazati in caminul cultural si in Statiunea de cercetare a plantelor din Calarasi. „Situatia este destul de grava. Noi consolidaseram digul cu doua sute de oameni din Sarata. Am pus peste 30.000 de saci cu nisip pe o lungime de doi kilometri. Din cauza infiltratiilor din ultimele zile digul a cedat, la inceput pe o distanta de 20 de metri, iar apoi a ajuns la peste 100 de metri. Noi eram in alerta de o saptamâna, oamenii se asteptau la pericol. Din cele 500 de case din localitate, peste 300 ar putea fi afectate. Satul are 2.800 de locuitori, dintre care aproximativ 2.000 va trebui sa plece“, a declarat Vergica Sovaila, primarul comunei Calarasi.


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca satenii trebuie sa plece din calea apelor, deoarece exista pericolul ca satul sa fie inconjurat de ape. „Bresa din dig se extinde, iar apa inainteaza cu viteza spre canalele de desecare si irigatii, lucru care impune obturarea acestora, deoarece pe acolo apa se indreapta cu viteza mai mare catre case. Exista pericolul ca si localitatea Sarata sa fie inconjurata de ape asa cum s-a intâmplat la Rast, daca ne luam dupa harti si dupa cotele de nivel. Din fericire, debitele sunt in scadere si speram sa nu se intâmple asa ceva, pentru ca Sarata este la o cota mai inalta. Incercam sa nu inducem o stare de panica in rândul populatiei, dar trebuie sa plece din calea apelor“, a spus Giugea.


Satenii, reticenti in fata puhoaielor


Desi stiu de nenorocirea care s-a abatut asupra comunei Rast, unde apele au maturat totul in cale, mare parte a satenilor din Sarata nu se dau dusi cu una, cu doua din propriile case, chiar daca autoritatile le-au cerut sa evacueze localitatea. Ieri, locuitorii erau impartiti in doua tabere: una care evacua deja satul indreptând-se catre rude cu ce apucasera sa adune de prin casa in carute si in camioanele armatei, iar alta care privea cum apa vine cu putere prin spartura din dig. „Sunt batrân si stiu multe. Nu se va intâmpla nimic. Nu va faceti probleme, ca apele nu afecteaza pe nimeni“, isi sfatuia ieri satenii Delea Vitu, de 64 de ani, din Dabuleni, cioban cu doua sute de oi, pe care autoritatile tocmai il mutasera de la stâna, de unde nu voia sa plece, desi avea apa in batatura. „Acum 30 de ani a mai venit apa aproape de sat, dar acum ne va inconjura, pentru ca o ia prin toate canalele si sleaurile care s-au format in timp“, avertiza Dan Irimia, de 37 de ani, din Sarata. „Plecam la Calarasi ca ne ia apa de Paste. Nu am vazut in viata mea asa ceva si mi-e teama sa nu-mi acopere apa casa asa cum s-a intâmplat la Rast“, se plângea Petre Danciu, de 70 de ani, din Sarata, pe drumul catre iesirea din sat. Conform previziunilor autoritatilor, astazi, cel mai probabil, apa va intra in sat. De la Dunare si pâna la Sarata este o distanta de patru kilometri, acoperita acum de apa. Potrivit specialistilor, digurile au fost proiectate pentru un nivel al fluviului de sapte metri, iar Dunarea masura ieri 8,40 metri.


Bechet – una rece, una calda


Chiar daca a scapat de amenintarea Dunarii in dreptul digului datorita scaderii debitului apelor, Bechetul este pus in pericol acum de spartura din digul de la Calarasi-Dabuleni. Daca Dunarea va intra in canalul colector care face legatura intre Sarata si Bechet, o parte din oras ar putea fi inundata. Pentru a preveni acest lucru, 400 de persoane, voluntari, beneficiari ai ajutorului social, militari si oameni din Bechetul Vechi care vor sa-si protejeze casele ridica un dig din saci intre canalul colector si drumul judetean. In caz contrar, apele Dunarii ar putea inunda cele 350 de case aflate de cealalta parte a drumului judetean. Ruptura din digul de la Calarasi-Dabuleni a avut si o parte buna pentru locuitorii din Bechet, apa din port scazând cu 40 de centimetri.


Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri ca reprezentantii ministerului stiau care sunt zonele predispuse la inundatii. Mai mult, digurile cu probleme de rezistenta au fost identificate inca de anul trecut, dar, spune Sulfina Barbu, „vremea nefavorabila nu a permis refacerea lor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS