Sinistratii doljeni si-au pierdut rabdarea. Satui sa doarma in corturile armatei sau pe la rude si sa vada cum le cad casele, miile de oameni izgoniti de ape din locuintele lor au inceput sa se certe intre ei sau cu autoritatile si sa caute vinovati.
Oamenii din comunele afectate de inundatii, Macesu de Jos, Cârna si Rast, care de aproape o luna traiesc in conditii inumane, au ajuns la capatul puterilor. Autoritatile judetene se asteptau la o asemenea reactie din partea oamenilor, prefectul Nicoale Giugea spunând ca „va veni momentul când vor obosi cei care doneaza, cei care gestioneaza situatia sinistratilor, dar, in primul rând, oamenii“.
Dupa ce frica de ape si socul pierderii gospodariei au trecut, acum a aparut revolta. Sinistratii nu se mai plâng, dar acuza autoritatile ca i-au inundat si i-au abandonat, ca le fura ajutoarele pe care le primesc si ca ii sedeaza ca sa stea linistiti in corturi. „Astia zic ca ne fac vaccinuri, dar cred ca ne drogheaza ca sa stam linistiti si sa nu ne rasculam. Cum va explicati ca noi, care suferim, nu facem nimic, iar cei de la Craiova ies in strada?“, a spus Aurel Manea, din Macesu de Jos. Barbatul a gasit si cauza pentru care Dunarea a iesit din matca in Dolj. „A fost comandat de la UE ca sa ne inunde si ai nostri asa au facut. Acum vor sa ne mute de aici, dar nu plecam nici in ruptul capului“, a completat Manea.
„Ii impusc pe toti, in frunte cu escrocul de primar“
Daca in tabara de la Macesu de Jos oamenii acuza si cauta explicatii, sinistratii din Cârna care locuiesc la Goicea cred ca sunt furati la alimente.
„Acum dau mâncarea pe trei zile – câte trei pâini, trei sticle de apa minerala si trei conserve. Indiferent câte persoane sunt intr-o familie, tot atât primesc“, a spus Nelu Nicolae, din Cârna. Primarul din Goicea, Ion Petria, cel care se ocupa cu distribuirea alimentelor si a ajutoarelor, spune ca acestea sunt doar zvonuri lansate de oamenii nemultumiti.
„Mâncarea o dam pe numar de oameni, nu pe familie, asa cum zic ei. Toate au plecat de la cele 400 de colete cu mezeluri pe care le-am primit de curând. Pentru ca nu ajungeau pentru toti oamenii, am decis sa le impartim câte unul pe familie. Dupa aceea au aparut si cei ce striga ca unul care sta singur a luat cât ei, care sunt sapte in familie. Cred ca lucrul cel mai greu este sa imparti aceste ajutoare, pentru ca niciodata nu poti sa multumesti toata lumea. Am auzit chiar de un primar din Banat care a innebunit dupa o perioada din asta“, a declarat primarul. Sinistratii din Rast se confrunta cu alta problema – paturile pe care le fura cei de la primarie. „Ii impusc pe toti, in frunte cu escrocul de primar care are depozit de paturi in primarie. A vândut la trei si jumatate noaptea un tir de grâu si sute de paturi in târg, la Bailesti“, a spus Georghe Trandafir, din Rast, aratând spre primaria din localitate.
Teama ca autoritatile si cei care ii pazesc le fura din mâncare si ajutoare creste pe zi ce trece in Rast. Alti sinistrati urmaresc noapte de noapte oamenii din tabara si vad diverse lucruri necurate. „Ii vad pe angajatii primariei cum fura noaptea paturile noastre si se plimba cu ele prin tabara. Noi nu avem pe ce dormi, iar ei isi bat joc de noi si nu ne dau ce doneaza oamenii“, a povestit Stefania Milita.
… si banii nu mai vin
Oamenii sunt nemultumiti si pentru ca milionul si jumatate de lei promis de guvern nu a ajuns nici acum la ei. Cu toate ca banii de la guvern sunt de miercuri in contul Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj (DMSSF), ajutoarele nu au ajuns inca la sinistrati. „Miercuri am primit banii de la guvern in contul DMSSF Dolj deschis la Trezorerie, joi s-au facut viramentele in conturile primariilor, iar astazi (ieri – n.r.) primarii au putut sa ridice banii dupa ce au primit de la noi listele cu persoanele beneficiare, in cazul carora s-au facut anchete sociale. In total este vorba despre 10,2 miliarde de lei si de 6.862 de persoane din Rast, Bechet, Bistret, Macesu de Jos, Gighera, Cârna si Negoi“, a declarat directorul executiv adjunct al DMSSF Dolj, Doina Târcomnicu. Ridicarea ajutorului pentru sinistrati intârzie din diferite motive, dupa cum spune Georgeta Cojocaru, referent la Trezoreria Segarcea, la care sunt arondate localitatile Macesu de Jos, Cârna si Bistret. Aceasta a declarat ca documentele referitoare la banii sinistratilor au sosit ieri prin posta electronica in jurul orei 11.00. „Cei de la Bistret au venit la 12.00 si au luat banii, cei de la Macesu au sunat in jurul prânzului si le-am spus sa vina luni pentru ca se facea prea târziu pâna ajungeau la Trezorerie, iar de cei de la Cârna nu stim cum sa dam“, a explicat referenta Cojocaru.
Primarul din Cârna, Radu Constantin, nu stie nici el când vor ajunge banii, dar spera ca acestia sa apara cât mai curând, pentru ca oamenii sunt nemultumiti. „Sinistratii au inceput sa ma intrebe când vine milionul, ca sa isi cumpere cele necesare. Chiar daca nu sunt multi, acesti bani ii fac sa mai uite de necazuri“, a spus primarul.
„Si-au pierdut speranta si sunt distrusi psihic“
Tabara sinistratilor din Rast a fost vizitata ieri de ambasadorul Turciei la Bucuresti, Excelenta Sa Ahmet Rifat Otcun. Acesta a venit insotit de oficiali turci si de reprezentantii organizatiilor civile ale oamenilor de afaceri turci din România, care au adus ajutoare pentru oamenii din Rast constând in 17 tone de alimente, paturi si imbracaminte.
Ambasadorul le-a spus oamenilor de afaceri din România ca ranile Rastului pot fi vindecate doar prin unirea fortelor. „Am inteles ca nu este de ajuns ce am adus noi, pentru a acoperi toate ranile acestui sat, insa vrem sa fim un exemplu pentru oamenii de afaceri. O persoana sau o institutie nu poate face mare lucru singura, dar daca toti oamenii de afaceri din România s-ar uni, lucrurile ar sta altfel. Când am fost loviti de cutremur, România a fost una dintre primele tari care ne-au sarit in ajutor. Dumnezeu sa va ajute si sa fie alaturi de voi“, a spus Ahmet Rifat Otcun.
Ambasadorul a adus la Rast si un cabinet medical mobil, unde trei medici si patru asistenti au consultat si au facut analize la peste 200 de sinistrati. Pentru a arata ca poporul turc este alaturi de oamenii din Rast, ambasadorul a luat tensiunea unui localnic si s-a interesat de sanatatea lui. „Stau cam prost cu tensiunea si iau niste gogoloaie de la doctorul de aici. Nu beau, nu fumez, dar ma supar des, ca ma enerveaza nevasta, ca de, stiti cum e, inima barbatului e in mâna femeii si de dumneavoastra e si mai greu, ca aveti mai multe neveste“, i-a povestit Marin Iova ambasadorului.
Ahmet Rifat Otcun a vrut sa vada cum traiesc oamenii in corturile armatei si cum arata Rastul dupa ce l-a inundat Dunarea. Concluzia a fost una singura: „Trebuie sa ne intoarcem aici deoarece oamenii au nevoie de mult ajutor din partea tuturor. Si-au pierdut speranta si sunt distrusi psihic“. La plecare, ambasadorul i-a inmânat primarului din Rast, Iulian Silisteanu, un „ochi de deochi“, dupa ce oferise doua si la Craiova, unul prefectului Nicolae Giugea, iar celalalt lui Ion Prioteasa, presedintele consiliului judetean. Conform traditiei turce, „ochiul de deochi“ te fereste de rele daca este pastrat intr-un loc curat al unei incaperi.
„Sa dea Dumnezeu ca acest dar sa ne scape de blestemul apelor si sa ne fereasca de acum inainte de alte rele. Apreciez darul si ajutorul ambasadorului si imi pare rau ca ne-am cunoscut in asemenea conditii“, a spus Iulian Silisteanu.
Nevoiasi, dar cu plata la zi
Cu toate ca in casele lor nu mai locuieste nimeni, sinistratii din Rast isi platesc in continuare facturile telefonice. In ultimele zile, peste 150 de sateni s-au prezentat la posta incropita intr-un cort din tabara si si-au achitat factura la telefon.