3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Aviara in galantare

Produse suspectate a fi infestate cu virusul gripei aviare provenind de la o ferma din Codlea este posibil sa fi ajuns si in judetele Dolj si Olt. Autoritatile verifica acum toate unitatile de desfacere a produselor din carne din municipiul Craiova si nu numai, pentru a identifica si retrage de la comercializare carnea de pui provenita de la ferma brasoveana.


Descoperirea unor focare de gripa aviara la o ferma de pasari din localitatea Codlea, judetul Brasov, a creat panica in intreaga tara. Produse suspectate a fi infestate cu virusul gripei aviare au ajuns in magazine din sase judete (Brasov, Prahova, Covasna, Mures, Galati si Vrancea). Exista insa suspiciuni ca fermele respective ar fi facut livrari de carne de pasare si in alte judete, printre care si Dolj.


H5 in magazine


Temutul virus H5 al gripei aviare a patruns si in zona industriala. Prezenta virusului a fost confirmata sâmbata la câteva pasari din ferma apartinând SC Drakom Silva SRL din Codlea, judetul Brasov. Ieri a inceput sacrificarea celor aproximativ 340.000 de pasari din ferma. Totodata, potrivit ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, exista suspiciuni de gripa aviara si la alta ferma de pasari din Codlea, apartinând SC Pati Prod SRL. Alte 200 de tone de carne existente in fermele respective au fost puse sub sechestru de autoritati.


Initial, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca marfa a ajuns in magazine din sase judete (Brasov, Prahova, Covasna, Mures, Galati si Vrancea). Pâna duminica seara controalele efectuate au constatat ca s-au facut livrari si in judetele Sibiu, Dolj si Hunedoara.


Avertisment


Ieri, in jurul prânzului, Ministerul Sanatatii a trimis o circulara in toate judetele prin care solicita directiilor de sanatate publica sa caute si sa scoata de la comercializare toata carnea de pasare provenita de la SC Drakom Silva SRL din Codlea.


Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj a fost anuntata de Ministerul Sanatatii sa verifice daca produse din carne au ajuns si in magazinele din Craiova, inclusiv in frigiderele craiovenilor, prin intermediul firmelor de distributie care ar fi putut achizitiona carne de la furnizorul din Brasov. „Am trimis echipe de inspectori la depozitele din Craiova pentru a scoate din consum toate produsele firmei Drakom. Daca vor fi gasite astfel de produse, se va trece imediat la inventarierea marfii si scoaterea ei de la consum in vederea distrugerii. Directia de Sanatate Publica nu are competenta legala sa distruga marfa, pentru aceasta vom anunta Directia Sanitar-Veterinara“, a declarat dr. Bebe Martin, directorul executiv al Departamentului de Medicina Preventiva din cadrul DSP Dolj.


12 tone de carne de pasare, sechestrate de DSV Dolj


Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj au sechestrat ieri 12 tone de carne de pasare provenita de la Codlea, zona in care a fost depistat virusul gripei aviare. 6.312 kilograme din carnea confiscata apartin societatii ADALMAR, cu sediul in depozitul FRIGORIFER din Craiova, iar 5.624 de kilograme au fost puse sub sechestru la societatea FELVIO din Bucovat. Cele 14 echipe de control de la DSV Dolj trimise ieri in judet au gasit la cele doua societati comerciale carne de pasare care provine de la firma Patiprod. Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, a declarat ca in cazul in care prezenta virusului gripei aviare va fi confirmata la firma Patiprod, carnea sechestrata va fi retrasa de la vânzare. „Societatile de la care am sechestrat cele 12 tone de carne de pasare provenite de la Patiprod au comercializat, la rândul lor, in tara aceste produse, inclusiv in Dolj. Este vorba de carne care poate fi contaminata si care a intrat in ultimele 15 zile in depozitele celor doua societati. Pentru a elimina riscurile de contaminare, DSV efectueaza o parte din analizele de depistare a virusului, iar daca exista suspiciuni de contaminare, vom trimite probele la laboratorul de la Bucuresti“, a spus Andrei Butaru.


Controale si in judetul Olt


Urmare a sedintei de ieri-dimineata, Prefectura Olt a emis doua ordine, prin care se interzice circulatia si comercializarea carnii de pasare pe teritoriul judetului. S-au format comisii care sa controleze fermele si abatoarele de pasari din judet, dar si daca, in ultimele doua saptamâni, in unitatile de profil din Olt a ajuns carne de pasare provenita de la cele doua societati din Codlea. „Au fost constituite patru comisii de lucru, formate din reprezentanti ai prefecturii, Directiei Sanitar-Veterinare, Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala si Inspectoratului Judetean de Politie. Comisiile sunt conduse de doctorii Gheorghe Zainescu, Ion Mierlesteanu, Daniela Duican si Marian Iancu. Vor fi controlate toate cele sapte ferme din judet, dintre care cele mai mari sunt cele de la Stoicanesti si Scornicesti. Fermele respective trebuie sa aiba filtre sanitar-veterinare, dezinfectoare, imprejmuiri etc. Se va verifica, de asemenea, provenienta pasarilor, cu avize de certificare veterinara si avize interjudetene“, a spus doctorul Stefan Nicolae, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Olt. Echipele care se vor deplasa in teritoriu vor efectua si teste rapide pentru o eventuala identificare a virusului raspunzator de aparitia gripei aviare.


Operatiunea cea mai dificila este identificarea tuturor agentilor economici catre care s-a livrat carnea de pasare in perioada 1 – 14.05.2006, de SC Drakom Silva SRL si SC Patiprod SRL, confiscarea si distrugerea in intregime a cantitatilor de carne provenite de la cele doua societati. Trebuie identificate toate mijloacele de transport care au distribuit, in aceeasi perioada, carne de la cele doua firme din Codlea. „O sa fie o munca titanica. Chiar acum (ieri, in jurul orei 14.00 -n.r.) a sosit decizia nr. 84, care spune ca, având in vedere confirmarea gripei aviare, trebuie confiscata si distrusa orice cantitate de carne provenita de la SC Drakom Silva SRL si SC Patiprod SRL. In decizia nr. 83 era vorba de distrugerea carnii doar in cazul in care provenea de la SC Drakom, pentru cea de la Patiprod fiind vorba doar de punerea sechestrului sanitar-veterinar. Asta inseamna ca oamenii mei vor lua mâine totul de la capat“, a spus doctorul Stefan Nicolae.


Atentie la carnea distribuita prin intermediari


Carnea de pasare produsa de SC Drakom Silva SRL a fost distribuita in mai multe judete din tara prin mai multi intermediari, printre care se numara Bertis SRL din Covasna, Lari Comprod SRL din Ploiesti si Zanfir SNC Vrancea.


Igiena severa


Medicii specialisti avertizeaza asupra faptului ca virusul gripei aviare se poate transmite in anumite conditii la om. Pentru a evita imbolnavirea este necesar sa cosnsumati carnea de pasare numai dupa ce a fost bine gatita (la peste 70 de grade). Prin fierbere sau prajire, virusul este distrus. Virusul nu poate supravietui decât in carnea cruda a pasarilor infectate si nu poate fi distrus prin congelare. Igiena corespunzatoare – spalatul mâinilor si dezinfectarea suprafetelor care vin in contact cu carnea atunci când o preparam – este esentiala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS