Dupa o luna si jumatate de când Rastul a fost acoperit de ape, harta noului sat este aproape gata. In acelasi timp, inventarierea pagubelor si impartirea pamântului au intrat in linie dreapta.
In localitatea Rast, inventarierea pagubelor produse de inundatii se apropie de sfârsit. Din cele 1.080 de case, pentru 763 s-au intocmit dosare, situatia fiind clara, restul de 317 fiind in curs de inventariere. Ultimele cifre arata ca situatia comunei Rast este grava. Din 763 de case pentru care s-au intocmit dosare, 136 sunt prabusite, 265 avariate intre 50 si 90 la suta si 362 intre zero si 50 la suta. De aceasta situatie se leaga urmatoarele etape pâna la reconstructia satului, in functie de ea fiind impartite locuintele modulare si materialele de constructii. Primii care vor primi locuintele modulare sunt cei care au casele distruse, urmând cele avariate in proportie mai mare.
Localitatea doljeana Rast este prima din cele afectate de inundatii in Dolj care a primit printr-o fundatie o cantitate apreciabila de materiale de constructii.
In paralel cu centralizarea stricaciunilor produse de apele Dunarii, autoritatile locale cauta solutii pentru stramutarea comunei. Partea de vest a noului sat a fost trasata, urmând ca astazi sa se finalizeze si partea de est.
„Pamântul il dau oamenii pentru oameni“
Fara sa astepte ajutorul sau sfatul autoritatilor judetene, primarul si oamenii din Rast au gasit o rezolvare la problema suprafetei de teren pe care va fi amplasata noua comuna.
„Am convenit cu oamenii care detin terenuri agricole lânga sat ca fiecare sa doneze câte 18 ari. Suprafata care se va strânge, impreuna cu cele 25 de hectare din rezerva noastra, va fi comasata de catre primarie, dupa care se va parcela in loturi de cât a avut fiecare. Azi (ieri – n.r.) vom trasa marginea drumurilor, ca sa stim pâna unde vin gospodariile, iar de mâine (azi – n.r.) sper sa incepem impartirea loturilor“, a declarat Iulian Silisteanu, primarul din Rast.
A fost gasita o solutie si pentru despagubirea celor care au culturi pe pamântul pe care il vor dona. „Cei care vor fi amplasati pe culturi, de grâu sa zicem, se vor intelege cu cel care a infiintat cultura, in sensul ca ii vor da acestuia cantitatea de grâu care se facea acolo. Aceasta problema e descurcata, pentru ca pamântul il dau oamenii pentru oameni, dar prin primarie, care se ocupa de acte“, a mai spus primarul.
Urmeaza drumurile si utilitatile
Dupa ce oamenii vor fi improprietariti in noul Rast cu aceeasi suprafata pe care au avut-o in comuna, urmeaza amenajarea drumurilor. Deocamdata, autoritatile locale din Rast nu stiu unde vor gasi bani pentru drumuri, insa, dupa cum afirma primarul, inca de pe vremea romanilor se pornea cu drumurile in ridicarea unei localitati.
Reteaua de curent electric a ramas o mare problema, in conditiile in care SC Electrica solicita patru miliarde de lei pentru un kilometru de retea. Autoritatile locale spun ca o solutie ar fi scoaterea stâlpilor retelei din vechiul Rast si instalarea lor in noua locatie. „De unde sa le dau atâtia bani, patru miliarde pe kilometru de retea? Astia incearca sa profite de noi, acum când suntem in necaz. O sa mutam stâlpii de acolo, pentru ca oricum nu mai folosesc, nu o sa-i las sa-i ridice Electrica. Dupa ce ii vom amplasa vom monta un cablu pe care l-am gasit la 16 milioane de lei kilometrul si vom face macar ceva provizoriu, pentru ca nu poti face nimic fara curent“, a explicat Silisteanu. Reteaua provizorie de apa curenta din tabara de la Rast este pe punctul de a se finaliza. Testele chimice ale apei din putul de mare adâncime au iesit foarte bune, iar in acest moment se incearca achizitionarea conductelor care vor fi instalate de-a lungul strazilor.