3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrima mineriada portocalie

Prima mineriada portocalie

Mii de mineri au marsaluit ieri, timp de trei ore, pe strazile orasului Petrosani, nemultumiti de conditiile de munca si de salariile pe care le ofera guvernul. Majoritatea protestatarilor, imbracati in portocaliu, au venit de la exploatarile miniere din Mehedinti, Gorj si Vâlcea. La protest nu a participat insa Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, ai carei lideri considera ca a trecut vremea revendicarilor in strada.


3.500 – 4.000 de mineri din intreaga tara au luat parte la mitingul organizat de Centrala Nationala condusa de Marin Condescu, liderul minerilor din Gorj. Primii care au sosit in Valea Jiului au fost minerii din Mehedinti. „Vrem sa atragem atentia asupra situatiei mineritului din tara. Dorim sa fie elaborata o strategie clara a mineritului, care sa cuprinda inclusiv resursele financiare pentru minele care se vor inchide. De asemenea, vrem sa fie create complexuri energetice in Valea Jiului si Oltenia“, a spus Marin Condescu.


Minerii sositi in Valea Jiului, la intrarea in cartierul Aeroport, au primit baloane albe si negre si stegulete, iar castile mineresti cu care au protestat ani la rând le-au schimbat cu sepcute inscriptionate USMO (Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia). Multi dintre protestatarii din coloana de manifestanti nu stiau exact nici care le sunt doleantele, nici de ce mitingul are loc la Petrosani.


Mai mult, o mare parte dintre ei purtau echipament portocaliu, de la tricou la sapca si pâna la bannerele inscriptionate cu „Salvati zonele miniere!“, marsul aducând aminte unora de perioada campaniei electorale. Mitingul s-a desfasurat pe durata a doua ore, pe un traseu de sase kilometri, pâna in Piata Victoriei, locul de unde s-au imbarcat pasnic in autocare. In momentul in care s-au aflat in fata Companiei Huilei, desi nu s-au oprit, minerii au strigat lozinci impotriva celor care conduc acum CNH, dar si a celor care treceau pe strada: „O sa vina Cozma din puscarie! Sa va faceti bagajul! Coruptilor!“. In rest, minerii au marsaluit in urma fanfarei care intona muzica de promenada, flancati de fortele de ordine.


Liderii LSMVJ si populatia dezaproba mitingul


Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, dar si populatia au dezaprobat mitingul de la Petrosani, considerând ca nu aici era locul potrivit. „Ce cauta aici? De ce nu se duc la ei, ca atunci când minerii nostri au avut nevoie de ei s-au dat deoparte?! Acum nu ar fi trebuit sa vina din nou aici, ca sa ne arate lumea cu degetul“, spuneau oamenii de pe strada.


Si reprezentantii LSMVJ, care au dezaprobat marsul de la Petrosani, au tinut sa sublinieze ca minerii au invatat din experientele trecute si ca faptul ca nu au venit la miting este numai rezultatul lectiilor de viata ce le-au fost servite. „Se vede clar ce credibilitate au liderii din estul Vaii Jiului care au organizat mitingul, dupa câti mineri au venit la mars. Condescu vrea sa faca legea la noi, dar nu mi se pare corect. Ma bucur ca nu au fost incidente si ca oamenii nu se mai iau dupa mintea oricui“, a precizat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.


In plus, nici unul dintre lideri nu a fost la birou, pentru ca „noi avem azi program de lucru“. „Sunt la Mina Lupeni, acolo unde exista niste probleme, dupa ce metanul s-a autoaprins la un loc de munca, unde intrau minerii. Cred ca avem probleme mai importante de rezolvat, cu atât mai mult cu cât minerilor li s-a cerut sa mareasca productia pentru a asigura stocul de la Mintia“, a precizat Zoltan Lacatas.


Minerii din sut nu au avut permisiunea sa participe la demonstratie


Principalele revendicari ale minerilor au fost iesirea la pensie la vârsta de 55 de ani si prelungirea ordonantei privind platile compensatorii. Ortacii au mai cerut si stabilirea unor strategii clare pentru industria miniera si modernizarea unitatilor viabile. „Nici una dintre revendicari nu poate fi solutionata de CNH, nici nu se adreseaza CNH“, a declarat Daniel Surulescu, directorul general al CNH. Conducerea Companiei Huilei a instituit un program de ordine la toate minele, iar pe timpul mitingului minerii aflati in sut nu au avut permisiunea de a participa la demonstratie, pentru ca li s-ar fi pus absenta nemotivata. Fiecare unitate miniera a avut obligatia ca, la intrarea si la iesirea din sut, pentru schimbul I si II, sa fie facut atât pontajul, cât si contrapontajul.


Cel mai linistit miting


Ortacii au fost insotiti de peste 300 de jandarmi si politisti care, la sfârsitul manifestarii, au declarat ca a fost cel mai linistit si civilizat miting desfasurat pâna acum in Valea Jiului. Singurele probleme au aparut in zona centrala a orasului, unde, in mai multe baruri, se serveau bauturi alcoolice, desi, pe durata mitingului, comercializarea acestora a fost interzisa. Patronii localurilor au declarat ca nu au primit nici o informare in acest sens si ca printre clientii de ieri nu s-au numarat mineri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS