34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHayssam, eliberat ilegal

Hayssam, eliberat ilegal

Fuga lui Omar Hayssam a scos la iveala o serie de nereguli pentru care, de aceasta data, incriminat este medicul generalist de la Spitalul Penitenciar Rahova, care i-a eliberat adeverinta, fara a fi specialist in oncologie.


Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor Alexandru Serban, a anuntat ieri ca diagnosticul pus de medicul generalist al Spitalului Penitenciar Rahova, Constantin Tanasescu, este un pic hazardat. El a spus ca a sesizat comisia de disciplina in legatura cu modul in care medicul generalist a eliberat adeverinta medicala sirianului, fara ca acesta sa fi facut, in prealabil, o cerere scrisa si fara a avea avizul inchisorii.


De asemenea, Serban a sustinut ca diagnosticul pus de medic – metastaza – nu se regaseste in analizele Institutului Oncologic, Tanasescu neavând dreptul de a pune o astfel de concluzie intrucât nu este specialist in oncologie, ci medic generalist. Directorul Serban a anuntat ca ar putea sesiza Parchetul General sub aspectul savârsirii infractiunii de fals intelectual, pentru ca diagnosticul trecut pe adeverinta medicala din 25 aprilie – document care, in parte, a stat la baza deciziei instantei de a-l elibera pe Hayssam – a fost pus contrar faptului ca biletele de iesire de la Institutul Oncologic, emise in 3 si 17 aprilie, nu spuneau nimic despre existenta metastazei.


Cert este ca, din momentul sesizarii comisiei de disciplina, medicul Tanasescu nu s-a mai prezentat la serviciu, din motive medicale, desi sunt persoane care spun ca a avut destul de multe iesiri in public.


Verificari privind reangajarea lui Tanasescu


Conducerea ANP va ancheta si modalitatea prin care, in 1999, medicul Constantin Tanasescu a fost reangajat in sistemul penitenciar, desi cu un an inainte fusese trecut in rezerva, din motive disciplinare. Alexandru Serban a afirmat ca, pe 5 iunie 1998, Tanasescu a fost judecat de Comisia de Judecata a fostei Directii Generale a Penitenciarelor pentru ca a primit bunuri de la detinuti, a retinut corespondenta unui detinut francez si a inlesnit legaturi „nepermise“ intre detinuti si familiile acestora, luându-se decizia de trecere in rezerva a acestuia.


Pe 28 octombrie 1999, Tanasescu a cerut reincadrarea pe functia detinuta anterior, dar comisia de specialitate si directorul de atunci al Penitenciarului Rahova au refuzat angajarea acestuia. Cu toate acestea, in septembrie 1999, prin ordin al ministrului justitiei, Tanasescu a fost reincadrat.


„Nu inteleg de ce a fost angajat, dar voi cerceta intreaga sa cariera.(…) Daca era dupa mine, eu nu l-as fi angajat“, a adaugat, citat de Mediafax, Alexandru Serban.


Controversatul cancer la colon


In ceea ce priveste diagnosticul de metastaza si eliberarea ilegala a adeverintei de care este acuzat Tanasescu, acesta a afirmat ca documentul semnat de el nu era suficient pentru eliberarea sirianului. De partea lui par sa fie si medicii legisti, potrivit carora responsabilitatea pentru eliberarea sirianului apartine in exclusivitate judecatorului.


Demn de mentionat este faptul ca raportul medico-legal in care se spunea ca Hayssam mai are putin de trait pentru ca are nu o metastaza, ci mai multe, i-a impresionat inclusiv pe procurori, care au fost de acord cu eliberarea sirianului. Anchetatorul, Ciprian Nastasiu, a cerut el insusi judecatorilor revocarea mandatului de arestare in baza caruia Omar Hayssam era incarcerat.


Alt motiv de suspiciune pentru reprezentantii Directiei Penitenciarelor il constituie faptul ca judecatorul a decis eliberarea lui Omar Hayssam la doar o zi dupa ce medicul Tanasescu a eliberat adeverinta respectiva.


Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat si va face o inspectie judiciara asupra judecatorului si procurorului implicati in acest caz.


Ciprian Nastasiu a fost deja eliberat din functia de sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), prin ordinul prim-adjunctului procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.


Blaga acuza, Timofte regreta


Vasile Blaga este convins ca Omar Hayssam a fost ajutat de cineva pentru a fugi din tara, fara ca Politia de Frontiera sa fi putut interveni. Ministrul administratiei si internelor a declarat, ieri, ca se analizeaza si varianta iesirii sirianului din România la bordul unei masini a Corpului Diplomatic. Blaga a precizat ca Serviciul Secret al MAI a avertizat inca din 5 mai a.c. ca afaceristul vrea sa paraseasca România. A doua informatie a fost furnizata pe 19 iunie, insa, se pare, nimeni nu a luat in serios acest lucru.


Radu Timofte a declarat ieri ca si-a dat demisia din fruntea SRI pentru ca seful statului sa aiba in continuare incredere in serviciile de informatii. Fostul director a spus ca SRI nu este vinovat de disparitia lui Omar Hayssam si ca ar fi preferat sa renunte la functie mai devreme, odata cu schimbarea puterii in 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS