1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024

Loteria sinistratilor

Dupa ce au promis ca vor construi casele sinistratilor din Dolj, reprezentantii guvernului s-au razgândit intre timp si sustin acum ca vor reconstrui numai 567 de case din Rast, iar pentru celelalte comune vor da bani de manopera.


In loc sa demareze lucrarile de reconstructie in localitatile afectate de inundatii din Lunca Dunarii, mai-marii tarii au inceput sa se incurce in propriile hotarâri si declaratii, lasând sinistratii si autoritatile locale cu ochii in soare. Dupa ce in urma cu o luna, guvernantii obligasera primarii sa selecteze din listele de sinistrati doar cazurile sociale care trebuia sa primeasca locuinte la cheie, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat marti ca guvernul va construi numai in localitatile stramutate, adica in Rast. Numai 567 de case vor fi predate la cheie batrânilor care nu puteau sa si le construiasca singuri. Celelalte 600 de case vor fi construite prin forte proprii de locuitorii din Rast mai tineri, care primesc doar materiale de constructii, nu si bani de manopera. Sinistratii din localitatile Cârna, Negoi, Bistret, Macesu de Jos si Bechet vor primi materiale de constructii si bani de manopera. Care a fost logica unei asemenea impartiri, nici ministrul Borbely nu stie. „Vom reconstrui numai in localitatile care vor fi stramutate, iar pentru casele din celelalte comune vom da materiale de constructii si bani de manopera“, a repetat ministrul, fara sa ofere si o explicatie pentru o asemenea impartire.


Sinistratii discriminati, insemnati cu creionul


Anchetele sociale care au agitat spiritele isi dovedesc inutilitatea si in celelalte comune, iar primarii pot rasufla usurati ca au scapat de furia sinistratilor care, chiar daca fusesera trecuti pe listele cu case la cheie sau pe cele pentru reconstructie prin forte proprii, sunt la fel de saraci. Primarul Rastului trebuie insa sa caute explicatii pentru miile de sateni care asteapta sa le spuna si lor cineva care va fi soarta satului. „Ce sa le spun oamenilor? Ca toti ma scot acum pe mine vinovat si imi agita satul? Am facut doua liste, cu 681 case afectate in proportie de peste 80% si alta cu 515 de imobile, in care am inclus si institutiile publice, afectate sub 80%, dar am trecut toate familiile la cazuri sociale pentru ca toti sunt saraci. Când m-au pus insa sa tai jumatate din ei, am zis si eu ca familiile tinere isi pot construi o casa, pe când cele batrâne nu-si pot sapa nici locul de veci, dar sa-si faca o casa. Asa ca am trecut cu creionul cruciulite in dreptul celor tineri care vor primi numai materiale de constructii. Acum drept ar fi sa le dea si lor bani de manopera, ca sunt ei tineri si in putere, dar saracia nu o pot infrânge“, a explicat primarul.


Primarii, oficial dezinformati


Confuzia de la guvern a cuprins, se pare, si autoritatile judetene, care nu mai stiu ce sa transmita primarilor din localitatile afectate de inundatii. Cu toate ca prefectul Nicolae Giugea a aflat in urma cu doua saptamâni ca guvernul nu va construi decât jumatate din locuintele din Rast, acesta nu i-a informat pe primarii doljeni de schimbarile produse la reconstructie. „Am aflat in urma cu vreo doua saptamâni, dar am considerat ca este mai bine sa vina ministrul Borbely aici si sa ne lamureasca pentru ca nu stii niciodata ce schimbari de ultim moment pot aparea la Bucuresti“, a spus Giugea.


In tot acest timp, primarii doljeni au asteptat ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului sa negocieze cu firmele de constructii si acestea sa inceapa reconstructia locuintelor sociale. „Nu stiam ca nu mai reconstruieste guvernul nici o casa. Auzisem ca ar da bani pentru manopera, dar nu oficial, ci de la alti primari. A murit si ultima speranta ca pâna la iarna macar o parte din sinistrati vor avea casa, dar ne multumim si cu banii, ca la omul sarac orice e binevenit“, a spus Constantin Radu, primarul din Cârna. Vestile proaste de la guvern nu au ajuns nici la Negoi. „Este prima oara când aud asa ceva, dar daca dau bani mai ajuta“, a spus primarul Sorin Voinea. Pierduti printre atâtea hotarâri care nu intra in vigoare decât pentru o zi-doua, guvernantii nu au apucat sa citeasca toate cele 50 de pagini care rezumau 10.099 de anchete sociale facute in localitatile afectate de revarsarea Dunarii, care aveau toate aceeasi concluzie: indiferent ca este sinistrat de Rast, Cârna, Bistret, Negoi, Bechet sau Macesu de Jos, omul „anchetat“, fie el tânar sau batrân, are casa distrusa si este sarac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS