5.3 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024

Oltul sub potop

Zeci de case inundate si zeci de autoturisme avariate, acoperisuri de blocuri luate de furtuna, copaci scosi din radacini, toate caile de acces importante si suprafete imense de teren agricol afectate de precipitatiile puternice. Acestea sunt efectele furtunilor de vineri si sâmbata in judetul Olt.


Ploaia, grindina si vijelia au facut din Slatina un oras de nerecunoscut. Dupa ce vineri, in 20 de minute, furtuna si precipitatiile au facut ravagii, sâmbata, in jurul prânzului, in doua reprize a câte 15 minute, vântul naprasnic, de peste 23 de metri pe secunda, a doborât mai multe acoperisuri de bloc peste autoturisme, peste garduri si cabluri electrice si a smuls zeci de copaci. Plopii trântiti au blocat circulatia peste o ora, pe mai multe strazi. Pe bulevardul A.I.Cuza masinile au circulat pe o singura banda, iar pe strada Sergent major Dorobantu Constantin, ca si pe mai multe cai de acces care fac legatura intre principalele artere ale municipiului, circulatia a fost intrerupta. Ploaia in rafale a inundat zeci de locuinte pe strada Gradiste. A fost nevoie de interventia pompierilor la câteva gospodarii si institutii publice cu subsolurile inundate. Sistemul de canalizare al orasului a fost departe de a face fata situatiei. In zonele Vâlcea si Gara si in cartierele Crisan, Progresul, Steaua si la iesirile din oras, totul a fost mai multe ore sub ape, care pe suprafete intinse masurau peste jumatate de metru adâncime. Proprietarii masinilor avariate cer socoteala primariei pentru ca nu a taiat din timp plopii uriasi de pe lânga blocuri.


Populatia acuza autoritatile de indiferenta


Oamenii de pe strada Gradiste, in majoritate familii de etnie roma ale caror case au fost inundate, se plâng ca primarul Vâlcov n-a facut nimic din ceea ce le-a promis in campania electorala. Pe aceeasi strada apa a intrat in curtea si casa lui Ion Tudor, unde a fost nevoie de interventia pompierilor. Proprietarii locuintelor de pe aceasta strada spun ca reabilitarea arterei a ridicat nivelul acesteia deasupra celui al gospodariilor si ca una dintre gurile de canal a fost acoperita cu bitum, deoarece strada a fost refacuta in plina campanie electorala.


Pe strada Textilistului, un acoperis de bloc a fost purtat pe sus de vijelie câteva zeci de metri si trântit lânga o benzinarie. Liceul cu Program Sportiv a ramas fara mai multe fragmente din acoperis, ca si Spitalul Judetean. Alt acoperis masiv a cazut pe b-dul A.I.Cuza, la doar câtiva metri de un magazin. Copertina de pe imensul complex sportiv de agrement „Pitic“, apartinând fotbalistului Razvan Rat si amenajat la marginea Slatinei, a fost luata de furtuna. La doar câteva zeci de metri departare, stadionul „1 Mai“ a fost acoperit de apa. Strazile Ionascu, Libertatii, Nicolae Titulescu, Cazarmii, Textilistului si b-dul A.I. Cuza au fost transformate de ploaia torentiala in adevarate râuri.


Pâna ieri la prânz, Serviciul Politiei Rutiere a fost solicitat in peste 50 de cazuri de catre proprietarii autoturismelor avariate de caderea copacilor si a acoperisurilor. Oamenii o invinovatesc pe Ana Anghel, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat din cadrul primariei, spunând ca respectiva directie n-a dat curs solicitarilor populatiei in privinta taierii plopilor dintre blocuri. Desi am apelat-o telefonic in mai multe rânduri, Ana Anghel n-a fost de gasit ieri.


Apa a patruns si in subsolul Bibliotecii Judetene „Ion Minulescu“, punând in pericol mii de carti din depozitul institutiei. Din fericire, rafturile pe care sunt asezate cartile au fost inaltate, astfel ca volumele n-au fost afectate.


Apa a intrat si in subsolul Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, unde se afla arhiva a trei institutii si unde se produc inundatii la fiecare ploaie mai serioasa din cauza proiectului gresit dupa care a fost conceput sistemul de scurgere. Nici aici apa nu a afectat documentele depozitate in arhiva.


La Piatra Olt vijelia a doborât zeci de acoperisuri, iar precipitatiile au inundat mai multe gospodarii. Suprafete mari de teren agricol au fost afectate de ploi, in special cele cultivate cu porumb, insa autoritatile nu aveau ieri un bilant la acest capitol. In localitatea Maruntei o gospodarie a luat foc vineri in urma descarcarilor electrice. Focul a fost stins de pompieri, dupa ce flacarile au mistuit o magazie din lemn, 1,5 tone de lemne si circa doua tone de furaje. De asemenea, ieri cel putin zece localitati n-au avut curent electric.


Potrivit raportului oficial trimis de membrii Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in judetul Olt au fost luate de furtuna peste 60 de acoperisuri, peste 50 de locuinte la Piatra Olt si alte câteva zeci in Slatina au fost inundate si au fost distruse aproximativ 50 de autoturisme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS