Se pare ca talentul este o mostenire de familie. Dan Maciuca si Aurel Matara, nepot si unchi, au hotarât sa debuteze impreuna: primul cu o expozitie de pictura, iar celalalt cu doua volume de versuri la care a lucrat de foarte mult timp.
Pentru Dan Maciuca, pictura este mai mult decât un hobby. A stiut inca de mic ce vrea sa faca si de aceea a hotarât sa studieze temeinic arta de a mânui penelul. Tânarul a urmat mai intâi cursurile Luceului de Arta „Marin Sorescu“, dupa care a fost admis la Universitatea de arta si design din Cluj-Napoca, sectia pictura. Si pentru ca talentul nu i-a lipsit, in scurt timp s-a facut remarcat si a reusit sa obtina mai multe burse de studiu in cadrul unor universitati din strainatate.
„Am avut ocazia sa studiez trei luni in Cehia, la Praga, si alte sapte luni la Palermo, in Italia“, a spus Dan. Si pentru ca tânarul stie ca orice talent trebuie slefuit pentru a ajunge la rezultate remarcabile, la ora actuala acesta este masterand la pictura, tot in cadrul Universitatii din Cluj.
„Dincolo de adevar“
Prima expozitie de pictura semnata de Dan Maciuca a fost gazduita de un club din Craiova.
„Pâna acum am mai avut expozitii de grup, dar aceasta este prima personala. Am tinut ca debutul sa aiba loc in orasul natal, Craiova“, a declarat tânarul.
Lucrarile, grupate sub titulatura „Dincolo de adevar“, au fost create de tânarul artist pe parcursul celor patru ani de facultate.
„Consider ca deocamdata acesta este un stil de pictura care mi se potriveste cel mai bine. Prin aceasta expozitie doresc sa transmit ideea de iluzie a unui refugiu intr-o lume a sinelui, care este surprinsa de mediul refractat din exteriorul sinelui, participând doar moral la o realitate fizica si virtuala, in acelasi timp“, a spus Dan, despre prima expozitie.
„Incursiune in vid“, „Refractare“, „Peisaj anost“, „Iluzions of refugees“, „World is a dangerous place“ sunt doar câteva dintre lucrarile pe care pictorul le aduce in fata publicului craiovean. Si pentru ca autorul este cel mai in masura sa vorbeasca despre picturile sale, Dan a tinut sa dezvaluie câte ceva si din tehnica folosita in cadrul lucrarilor sale.
„Din punct de vedere plastic, lucrarile mele sunt cuprinse de o materie picturala pastoasa si usor abstracta, care vine in ajutorul cromaticii sobre sau tenebroase. Ca si unchiul meu, sunt un empiric, dar cu o factura si un concept neoexpresionist. Recunosc, nu este o pictura contemporana, dar nu cred ca poate fi exclusa actualitatii“, a spus Dan Maciuca.
Debut la maturitate
Tânarul a debutat in aceeasi zi cu unchiul sau din partea mamei, Aurel Matara. Acesta si-a lansat doua volume de versuri: „O simpla alinare“ si „Scrisori catre parinti“. Aurel Matara a inceput sa faca versuri inca de pe când avea 18 ani, dar a indraznit sa le publice abia la maturitate.
„Cei care stiau ca scriu mi-au citit poeziile si m-au incurajat sa le public, tocmai pentru ca le-au placut foarte mult. In cele din urma, am decis sa faca o selectie a tuturor scrierilor si astfel am ajuns la acele doua carti. Sunt foarte bucuros ca am avut ocazia sa debutez o data cu nepotul meu“, a afirmat fericit Aurel Matara.
Spre deosebire de nepotul sau, Aurel Matara nu a indraznit sa-si construiasca o cariera din pasiunea sa. Acesta a urmat cursurile unei facultati de Drept, iar dupa absolvirea acesteia s-a reintors in Caraula, comuna natala, unde lucreaza ca secretar in cadrul primariei.
Dublul vernisaj de ieri a facut parte dintr-o serie de evenimente care sunt organizate periodic de cenaclul literar „Zburatorul“.
„In ultima saptamâna a fiecarei luni, organizam câte un astfel de eveniment cultural. Cenaclul nostru a gazduit lansarea multor alte vernisaje de-a lungul timpului“, a afirmat Mihai Dutescu, presedintele cenaclului.