Doi tineri subofiteri din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj muncesc zi de zi pentru a realiza portretele-robot ale infractorilor pe baza descrierilor victimelor sau martorilor, portrete care, in cele mai multe cazuri, duc la prinderea acestora.
Vremea când politistii munceau câteva zile pentru a desena portretul-robot al unui infractor a trecut. Acum este nevoie de doua computere, talent si foarte multa rabdare. Biroul „portretistilor“ din Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj este locul unde se contureaza chipul unui hot, violator sau criminal care a reusit sa fuga dupa ce a comis infractiunea. Politistii artisti sunt doi tineri, care in ultimul timp au realizat sute de schite ale posibililor infractori, pe baza descrierilor facute de victimele sau martorii unor infractiuni. Conform conducerii IPJ Dolj, realizarea unui portret-robot poate dura pâna la patru ore de munca, folosindu-se un program numit E-FIT, conectat la baza de date IMAGETRAK, de recunoastere faciala si portrete-robot. Toata munca celor doi subofiteri depinde de cel care face descrierea, de cât de mult a retinut si de cât poate prezenta din ce a retinut.
Portretul-robot, un puzzle pe computer
Fizionomia infractorilor se reconstituie din mai multe piese, predefinite in program. Pentru ochi, buze, nas, gura, sprâncene si par sunt câte 500 de trasaturi predefinite, insa acestea pot fi modificate in functie de descriere. Rând pe rând, se pun pe ecranul monitorului forma fetei si a parului, sprâncenele, nasul si gura. Ultimul element care completeaza un portret-robot sunt ochii. Acestia sunt considerati cei mai expresivi si pot schimba fizionomia unei fete. Se realizeaza mai multe variante, pâna când cel care face descrierea declara ca imaginea se apropie cel mai mult de ce a retinut. „Realizarea unui portret poate dura pâna la patru ore, in functie de starea victimei sau de cât a retinut aceasta sau martorul. Trebuie spus ca totul incepe de la cercetarea la fata locului unei infractiuni, unde politistii identifica martorii care pot da detalii despre autor. Portretistii poarta cu acestia discutii care sa nu influenteze ce au retinut, altfel, rezultatul final, portretul-robot, ar fi compromis“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt in cadrul IPJ Dolj.
Infractori prinsi
Toata priceperea celor doi subofiteri nu poate duce la realizarea unui portret-robot apropiat realitatii fara acuratetea celor care fac descrierea. Semnele particulare retinute de victima sau martor usureaza cel mai mult munca politistilor. Orice cicatrice, alunita sau alte semne distincte mentionate simplifica realizarea portretului-robot si reduc considerabil rezultatele cautarii in baza de date. Dupa realizarea portretului, imaginea este introdusa in baza nationala de date in care sunt datele infractorilor cunoscuti. „Sansa ca sa fie gasit in baza de date cel cautat depinde de numarul de persoane din aceasta. Cu cât sunt mai multi infractori, cu atât sansele sunt mai mari“, a completat Maria Vasile. Astfel, daca un portret-robot este bine facut, iar autorul se afla in baza de date a politiei, acesta este identificat imediat. Pentru cei care nu au ajuns in baza de date, metoda portretului-robot este corelata cu altele, care tin de munca criminalistilor, iar autorul unei infractiuni este prins in cele din urma.
In ultimul an, criminalistii doljeni au identificat si retinut trei infractori pe baza portretului-robot. Intr-o luna, in functie de evenimentele inregistrate, cei doi subofiteri „portretisti“ realizeaza pâna la opt portrete-robot.
IMAGETRAK
La nivel national, in baza de date a sistemului Imagetrak, erau inregistrate la sfârsitul anului trecut 125.810 persoane. In primele noua luni ale anului 2006 au fost efectuate 10.035 de verificari, fiind identificati 407 autori care au comis 386 de fapte penale.