La aproape un an de la revarsarea Dunarii, care a devastat sudul judetului Dolj, sute de oameni asteapta inca sa se mute in casa noua, construita cu bani si materiale de la guvern.
Cea mai grava situatie se inregistreaza in comuna Rast, care a fost practic „maturata“ de Dunare atunci când digurile care aparau localitatea au cedat. Din cele 761 de case propuse pentru reconstructie, 300 au fost finalizate prin Agentia Nationala pentru Locuinte, iar pentru 461 de locuinte, oamenii au primit materiale si bani. Daca locuintele construite pentru oamenii batrâni si bolnavi prin ANL au fost deja receptionate, aproape 200 din casele construite in regie proprie de sinistrati nici macar nu au fundatii trasate. Motivul pentru care zeci de familii sunt nevoite sa locuiasca si acum in casele darapanate de ape sau la rude este ca in timpul procesului de reconstructie din Rastul Nou, 8.000 de metri cubi de balast care erau necesari la turnarea fundatiilor s-au „evaporat“, iar pâna in prezent nici organele de politie, nici autoritatile locale nu au reusit sa gaseasca vreun vinovat. „Nu stiu cum sa ies din problema asta pentru ca am bani pentru manopera, dar nu am balast cu care sa lucrez si nu pot sa torn fundatii, chiar daca vremea e frumoasa. Incerc sa gasesc solutii pe plan local, sa iau balast din cariera noastra. Acum, oamenii care nu au inca o casa stau pe unde pot, pe la rude, la casa veche, dar trebuie sa ne grabim sa rezolvam situatia“, a spus primarul din Rast, Iulian Silisteanu. Potrivit edilului, problema materialelor s-ar putea inrautati in conditiile in care cimentul care va fi folosit pentru constructia caselor are termenul de valabilitate depasit. „Termenul de valabilitate al sacilor de ciment e depasit, dar am venit cu solutia asta de infoliere ca sa il conservam. Sa speram ca va tine si om apuca sa ii folosim“, a explicat Silisteanu.
Reconstructia – „condimentata“ cu dosare penale
Potrivit unei situatii intocmite de angajatii Institutiei Prefectului Dolj la inceputul saptamânii trecute, din 1.034 de locuinte care trebuia reconstruite in judet din cauza inundatiilor din primavara anului trecut, 234 nu au fundatiile trasate din Rast, Bistret si Macesu de Jos, iar alte 93 de case din aceste localitati si din Cârna sunt inca la nivel de infrastructura. In timp ce balastul „pierdut“ de autoritati tine in loc reconstructia in Rast, in celelalte localitati „restante“ si sinistratii au dat o mâna de ajutor inrautatirii situatiei. Conform unor date prezentate de prefectura, pâna in prezent au fost intocmite 34 de dosare penale sinistratilor care au vândut sau instrainat materialele primite de la guvern pentru reconstructia sau consolidarea caselor afectate de inundatii.