4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAncheta la retrocedari

Ancheta la retrocedari

Sute de cereri de teren validate, inaintate de edilii comunelor limitrofe Craiovei, vor fi luate la puricat in aceasta saptamâna de juristii Institutiei Prefectului Dolj.


La mai bine de un an si jumatate de la aparitia unei noi legi a proprietatii, care a dat liber restituirilor pamânturilor confiscate de comunisti, itele retrocedarilor in Dolj par a fi mai incurcate decât au fost vreodata, cel putin in cazul comunelor din jurul municipiului Craiova. GdS a relatat pe larg cazul restituirii de teren, in comuna Podari, unor asa-zise mostenitoare ale familiei Viisoreanu, restituire facuta in baza unui dosar mai mult decât „subtire“. In urma articolelor de presa, prefectul Nicolae Giugea a dat, in urma cu doua saptamâni, un ordin de reverificare a tuturor cererilor de pamânt validate, in baza Legii nr. 247/2005, in toate comunele limitrofe Craiovei. Potrivit prefectului, procesul urmeaza sa fie finalizat vineri cu prezentarea unui raport de catre juristii institutiei. Problemele iscate de retrocedarea terenurilor bine cotate nu se opresc insa aici. Giugea i-a acuzat ieri pe primari ca in trecut au „spart conducta“ constituirilor de proprietate, dând terenuri cu nemiluita, iar in prezent cer pamântul statiunilor de cercetare aflate la marginea Craiovei, sub motivatia ca nu au teren pentru reconstituirea proprietatilor in baza legilor funciare.


„Mai sunt primari care au facut constituiri de proprietate, au dat cui au vrut si cui n-au vrut, iar acum vin si cer suprafete uriase de teren. Cârcea si Simnic nu stiu daca au astfel de cazuri de constituire, dar celelalte comune din jurul Craiovei au toate. Oricum, de saptamâna viitoare voi discuta cu fiecare primar cererile pentru terenul de la statiuni, sa vedem exact care sunt solicitarile“, a precizat prefectul Nicolae Giugea.


Edilii arunca pisica in bratele predecesorilor


Acuzatiile prefectului sunt respinse de primari, care declara ca o constituire de proprietate poate fi imputata unui edil ce a retrocedat terenuri in baza Legii nr. 18/1991, in nici un caz actualei legi a proprietatii. Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare, a declarat ca exista astfel de cazuri la nivelul localitatii pe care o conduce, insa comuna se confrunta in prezent cu o lipsa acuta de teren. „La Malu Mare au fost cazuri de constituiri de proprietate, dar domnul prefect sa-i acuze pe primarii care au fost inaintea mea si au facut acest lucru, nu pe mine. Noi avem de luat acum, pe Legea nr. 247, 400 de hectare de teren de la penitenciare si de la Jandarmerie“, a spus primarul Alexandru Dicu. Edilii din comunele limitrofe Craiovei au solicitat peste 2.500 de hectare din cele 4.000 care apartin statiunilor de cercetare si dezvoltare de la marginea Baniei.


20 de comune nu au transmis rezerva de teren detinuta


Ca sa faca lumina in situatia retrocedarilor la nivelul Doljului, prefectura a hotarât intocmirea unei balante a terenurilor ramase in urma rezolvarii cererilor de retrocedare in comunele din judet. Fiecare dintre cei 111 edili-sefi din Dolj trebuie sa confirme sau sa infirme rezerva de teren transmisa prin adresa de Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara. Nici acest lucru nu se dovedeste a fi o treaba usoara pentru primarii care si-au prins urechile in restituirea terenurilor. Subprefectul Nicolaie Giurgiteanu a declarat ca, desi termenul-limita pentru trimiterea raspunsurilor a expirat de mai bine de o saptamâna, 20 de primari nu au informat institutia cu privire la rezerva de teren ramasa. Potrivit subprefectului, pâna in prezent, aproximativ 15 comune din cele 91 care au raspuns solicitarii prefecturii nu recunosc rezerva de teren transmisa de OCPI Dolj, declarând ca au mai putin teren la dispozitie. „Deocamdata, doar 91 de primari au raspuns solicitarilor noastre. Mai sunt 20 care probabil au probleme de vreme ce nu au trimis nimic la prefectura. Deocamdata s-a stabilit ca in fiecare luni sa se poarte discutii prima data cu primarii care nu au diferente de teren intre suprafata transmisa de Oficiul de Cadastru si cea recunoscuta de ei. Dupa aceea, vom trece si la cei cu probleme“, a spus Giurgiteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS