8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Orasul insetat

Segarcea sufera de pe urma infestarii apei potabile din reteaua orasului. In timp ce autoritatile si institutiile se gândesc la fel de fel de solutii pentru iesirea din impas, multi localnici ignora avertismentele medicilor.


Situatia orasului doljean Segarcea ramâne in continuare ingrijoratoare, dupa ce Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Dolj a interzis consumarea apei din reteaua oraseneasca, descoperind la analize, cu circa doua saptamâni in urma, un continut ridicat de nitrati si nitriti in apa livrata la robinete. Nivelul de nitriti constatat este de 96,7 mg/l de apa, fata de maximul admis de doar 50 mg/l. O analiza a apei s-a efectuat si cu un an in urma, insa apa a fost declarata potabila, intrucât nu s-a verificat si nivelul nitritilor si nitratilor.


ASP Dolj a incunostintat imediat primaria orasului, care, la rândul ei, a comunicat populatiei prin afise, dar si prin intermediul postului local de televiziune prin cablu, ca apa de la robinete este improprie consumului si poate fi utilizata doar in scop menajer. Multor segarceni nu le prea pasa, continuând sa consume apa din reteaua oraseneasca.


Elevii beau suc sau… bere


Institutiile s-au conformat restrictiei. La Grupul Scolar „Horia Vintila“ din Segarcea este afisata si pe usile scolii atentionarea privind infestarea apei din retea. In plus, elevilor li s-a explicat si la ore ca nu au voie sa consume apa de la robinete. „Copiii au aflat ca apa este infestata. Le-am prelucrat aceasta situatie la orele de dirigentie si, in plus, a trecut prin fiecare clasa si medicul scolii, care a discutat cu ei si le-a explicat ca nu trebuie sa bea apa din reteaua orasului. Copiii au inteles si s-au reprofilat pe sucuri sau apa minerala“, a declarat Cristina Mihaela Paunescu, directoarea Grupului Scolar „Horia Vintila“.


Elevii, de la cei mici si pâna la cei din clasele terminale de liceu, stiau ca nu trebuie sa consume apa infestata din retea. „Noi nici nu bem apa. Bem suc sau apa plata, dar mai ales bere, ca asta e facuta cu apa curata“, sustinea pe un ton serios un elev de liceu, pe fondul râsetelor colegilor de clasa.


„Incercam sa facem ceva ca sa le asiguram apa de baut. Ne-am gândit la niste dozatoare cu apa plata, insa trebuie sa vedem cum ne vom descurca cu fondurile, intrucât sunt destul de scumpe si, in plus, trebuie o rezerva de bidoane cu apa plata, trebuie pahare de unica folosinta… Avem insa aceasta optiune in vedere“, a mentionat directoarea Paunescu.


Aductiune de apa cu oala


Spitalul Orasenesc Segarcea a incercat la rândul lui sa se conformeze restrictiilor privind apa. Apa de la robinete este folosita doar pentru spalat. In schimb, hrana pentru cei 80 de pacienti este preparata cu apa adusa de la o fântâna. „Ne-am conformat cum am putut. Aducem apa de la o fântâna cu niste oale mari, pentru a o folosi la prepararea hranei“, a explicat managerul spitalului, dr. Doru Gofita.


Exista in oras si o gradinita cu program prelungit, unde se pune problema apei pentru prepararea hranei. Aici, conform primarului Nicolae Popa, se foloseste apa plata pentru mâncarea copiilor.


Contradictii pe marginea fântânii


Primul efect al interdictiei de consumare a apei a fost in beneficiul patronilor de magazine. Oamenii au dat buzna sa-si faca rezerve de apa plata, minerala ori de sucuri, astfel ca stocurile s-au cam epuizat prin magazine, astfel de produse fiind scumpe si greu de procurat in Segarcea.


Pe de alta parte, insa, oamenii obisnuiti nu se prea sinchisesc de apa infestata de la robinete. „Eu beau apa de la robinet si n-am nimic pâna acum. Dintotdeauna apa a fost asa si nimeni n-a patit nimic. Cred ca toata treaba asta este o chestie politica, sa-si vânda unii apa minerala“, sustinea o femeie care isi spala de zor presurile cu apa de la unul dintre izvoarele orasului. Alta femeie, care isi sapunea si ea presurile, o combatea cu fermitate pe concitadina ei: „Aia care au spus ca e apa infectata stiu ei ceva, altfel nu ne interziceau sa mai bem apa. Eu mi-am luat apa plata si doar de-asta beau si dau la copii, ca nu vreau sa se imbolnaveasca“.


De fapt, apa a devenit in Segarcea principalul subiect de discutie chiar si prin cârciumi, in fata paharelor cu tarie.


Variante de solutii


Administratia locala isi face tot felul de strategii pentru a scapa de beleaua apei infestate. Una dintre optiuni este un program pe termen lung, ce vizeaza inlocuirea sursei de apa. „Sursa de apa actuala este foarte veche. Ne-am gândit si chiar am intocmit un proiect in acest sens privind alta alimentare cu apa de la Belcin. Exista acolo noua izvoare, cu un debit de 60 l/sec, care ar fi mai mult decât suficiente pentru a asigura apa in Segarcea. Speram sa o rezolvam asa, daca va fi declarat eligibil proiectul“, a declarat Nicolae Popa, primarul din Segarcea.


Aceasta ar fi insa solutia pe termen lung. Pe termen mediu, reprezentantii administratiei locale au alta idee. „Am discutat cu doua firme care ar putea monta un sistem de denitrificare a apei provenite din actuala sursa de alimentare. La inceputul saptamânii viitoare asteptam sa primim ofertele in aceasta privinta, pe care le vom analiza atât in privinta valorii investitiei, cât si privind cheltuielile de exploatare, reflectate in pretul apei livrate catre consumatori“, a mentionat Mircea Brebenoiu, seful Serviciului Apa-Canal din cadrul Primariei Segarcea.


Pâna una-alta, Primaria Segarcea asteapta insa rezultatul analizelor apei preluate din cele 22 de fântâni publice, pentru a afla daca si acestea sunt infestate. „Daca vom afla ca apa din fântâni este in regula, vom indruma populatia sa foloseasca aceste surse de apa. Vom monta chiar pompe submersibile sau hidrofoare, pentru ca oamenii sa nu stea la cozi ca sa scoata apa cu ciutura“, a completat Brebenoiu.


Tepe cu filtre pentru apa


In ultimele zile si-au facut aparitia prin Segarcea tot felul de „intreprinzatori“ care le propun localnicilor spre achizitionare filtre care, montate la robinet, ar face ca apa sa fie potabila. Administratia orasului ii avertizeaza pe cetateni ca aceste filtre nu pot scadea concentratia de nitrati sau nitriti din apa.


Parerea specialistului


Potrivit dr. Teodora Vaduva, medic in cadrul ASP Dolj, toxicitatea nitratilor este data de conversia lor in stomac in nitriti, care se absorb rapid in sânge, diminuând capacitatea acestuia de a transporta oxigenul la tesuturi. Intoxicatia la sugari este foarte grava, manifestându-se prin invinetirea fetei, mai ales in jurul buzelor si nasului, si dificultati de respiratie care pot ajunge pâna la asfixie. La copiii mai mari, intoxicatia cronica se manifesta prin anemie, scaderea rezistentei organismului si retardul fizic ori intelectual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU