Vacanţa de Paşte se apropie de sfârşit, iar elevii şi studenţii craioveni vor pune din nou mâna pe cărţile pe care le-au abandonat prin ghiozdane şi mape. În scurta vacanţă, aceştia au ocolit bibliotecile şi au preferat să se relaxeze în excursii şi prin parcuri.
Vacanţa de Paşti a golit atât sălile de cursuri ale Universităţii din Craiova, cât şi bibliotecile. Dacă sălile de lectură de la universitate sunt foarte rar vizitate de studenţi, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ este locul preferat de studiu al tinerilor craioveni. Dar în săptămâna de vacanţă, cărţile au fost abandonate pe rafturi, iar elevii şi studenţii au preferat să se bucure în aer liber de razele soarelui şi să lase pe ultima sută de metri temele de vacanţă sau referatele. „ Cu toate că este vacanţă, în aceste zile, foarte puţini tineri au venit în sălile de lectură. Sunt zile când aşteaptă pentru un loc cu orele, dar acum este linişte.
Când nu au libere, studenţii vin la noi mai mult decât la biblioteca Universităţii, pentru că aici noi le facem şi copii xerox şi spun că au mai multă intimitate, dar în vacanţele de sărbători sunt toţi plecaţi acasă“, a explicat Mariana Urzică, bibliotecar la sala de lectură. Printre puţinii studenţi care s-au ascuns de vremea frumoasă de primăvară în bibliotecă era şi Iuliana Mariş, studentă în anul II la Facultatea de Litere, care scria la un referat. „Am venit pentru că după vacanţă am foarte multe lucrări şi referate de predat şi nu pot să le las pe toate pe ultima sută de metri. Îmi place acum pentru că e mai multă linişte“, a spus tânăra. Secţia de împrumut a avut mai mulţi clienţi în această perioadă, dar tot din rândul studenţilor, elevii ocolind biblioteca. „Au licenţe, masterate, lucrări şi referate şi vin cu listele de cărţi. În această perioadă am avut mai mulţi studenţi, dar avem cititori în rândul elevilor“, a spus Elena Popa, bibliotecar.
Câteva minute de citit pe zi
Cu toate că sunt şi elevi care preferă să citească, o mare parte dintre aceştia îşi iau informaţia mult mai uşor de pe internet, câştigând în acest fel timp. Conform unui studiu făcut de organizaţia „Salvaţi Copiii“, timpul dedicat efectuării temelor sau lecturii este mai redus decât cel petrecut cu prietenii sau în faţa televizorului. Pentru lectură sunt alocate, în medie, 68 de minute zilnic, 20% din respondenţi declarând că nu citesc nici măcar câteva minute. Alţi 22% au susţinut că citesc timp de 30 de minute zilnic. Lecţiile ocupă două ore şi 17 minute din programul unei zile obişnuite, cu variaţii foarte mari de la un elev la altul. Peste 10% au afirmat că alocă mai puţin de 30 de minute pentru aşa ceva, 20% îşi rezervă o oră şi aproximativ 50% din respondenţi, peste două ore. „Nu îmi place să stau să citesc în vacanţă pentru că uit până ajung la şcoală. Cel mai bine reţin când citesc duminică un pic. Vacanţa aceasta este foarte scurtă şi mai bine învăţ să merg cu bicicleta decât să stau să citesc“, a explicat Andi Vasiu, elev în clasa a IV-a la o şcoală din Craiova.
Elevii, atraşi în biblioteci cu cărţi noi
Când se întorc însă la cursuri, elevii mai merg din când în când la biblioteca şcolii pentru că sunt atraşi de cărţile noi, colorate şi lucioase. De la autori clasici ca Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda, la Eliade, Cioran sau Noica, elevilor doljeni le place să răsfoiască paginile fine, care miros a nou. „În general, citesc cărţile din programă, dar au şi preferinţe. Printre liceeni este la modă să citeşti Eliade şi corespondenţa dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, iar cei mici au rămas la «Amintiri din copilărie». Le place să vină la bibliotecă şi să citească din atlase şi enciclopedii, care sunt colorate, explicite şi pe care le ştiu din librării, dar nu prea le cumpără pentru că sunt foarte scumpe“, a explicat o bibliotecară dintr-un liceu craiovean.