3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

Morţii nimănui

În judeţul Dolj nu există autovehicule şi oameni calificaţi pentru transportarea la morgă a persoanelor care au decedat în urma unor agresiuni sau accidente de circulaţie. În aceste condiţii, poliţiştii apelează la mila doljenilor, în multe cazuri victima stând mai multe ore în stradă.

În cazul unor accidente de circulaţie, agresiuni sau sinucideri, victimele, dacă mai sunt găsite în viaţă de către medicii Serviciului de Ambulanţă sau ai SMURD, sunt transportate la cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijirile medicale de specialitate. Dacă victimele au decedat până la sosirea ambulanţei sau nu au mai putut fi resuscitate, situaţia se complică. Iniţial, acestea sunt lăsate pe loc până când poliţiştii şi procurorii încheie cercetările de la faţa locului. Apoi, persoana sau persoanele decedate ar trebui transportate la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, pentru stabilirea cauzei morţii, însă în judeţul nostru acest lucru nu este posibil. De mai mulţi ani, nici o instituţie doljeană nu are în dotare un vehicul destinat transportului morţilor la morgă, în vederea autopsierii cadavrelor. IML Craiova nu are nici morgă, aşa că morţii sunt transportaţi cu ce se poate, unde se poate.

IML Craiova ar vrea, dar nu poate

Orice moarte care nu se produce din condiţii naturale trebuie investigată de medicii legişti. Aşa se face că o persoană care moare în condiţii suspecte, într-un accident de circulaţie, spânzurată sau înecată, ar trebui transportată la morga IML cu o maşină specială, aflată în dotarea acestei instituţii. Aşa stau lucrurile pe hârtie. În realitate, IML Craiova nu are morgă, maşini şi nici măcar un sediu. Singurul Institut de Medicină Legală din ţară care îndeplineşte normele în materie este Institutul Medico-Legal „Mina Minovici“ din Bucureşti.
Clădirea în care funcţionează IML Craiova a fost revendicată încă din 1992 şi recent câştigată în instanţă. Din acest motiv, nici nu s-au făcut până în prezent investiţii materiale. De transportul morţilor nici nu se poate pune problema, pentru că asigurarea acestuia presupune prea mulţi bani. Pentru a putea efectua autopsiile, IML Craiova are contract cu Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Unitatea sanitară le pune la dispoziţie medicilor legişti morga, însă nu le poate asigura condiţiile necesare pentru desfăşurarea activităţii, neavând spaţii frigorifice. Recent, conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj a propus Ministerului Sănătăţii Publice un program de reabilitare a serviciilor de prosectură, care are în vedere şi IML Craiova. „După desfiinţarea Spitalului Electroputere au rămas două clădiri în care ar putea fi mutată Medicina Legală. Este suficient spaţiu pentru amenajarea sediului şi a morgii şi ar mai rămâne spaţiu şi pentru sediul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj. Acele clădiri sunt nefolosite de şapte ani, dar ar putea avea în sfârşit o utilizare“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul ASP Dolj.

Apel la mila trecătorilor

Chiar dacă legislaţia în vigoare prevede că transportarea cadavrelor la morgă intră în atribuţia instituţiilor de medicină legală în acest caz al Institutului de Medicină Legală (IML) Craiova, întotdeauna poliţiştii se ocupă de acest lucru. Aceştia din urmă sunt nevoiţi să se descurce cum pot şi cu ce pot. Până acum circa un an, această problemă a fost rezolvată cu sprijinul unei asociaţii nonprofit, însă, de când a intrat în faliment, lucrurile au reintrat în „normal“. Poliţiştii de la Rutieră apelează, în disperare de cauză, la bunăvoinţa localnicilor, a şoferilor ori a căruţaşilor pentru a transporta morţii la morgă. Sunt doar câteva cazuri când acest lucru se face de către familia victimelor, pentru că poliţiştii evită să le cheme la faţa locului.
„În cazul accidentelor de circulaţie cu victime, foarte rar acestea sunt luate de membrii familiei. Noi evităm să-i chemăm imediat la faţa locului, pentru că pot suferi traume după ce şi-ar vedea rudele decedate în accident. În aceste condiţii, chiar dacă nu intră în atribuţiile noastre, rămâne să ne ocupăm de transportul la morgă al persoanelor decedate“, a declarat inspector principal Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Dolj.
Poliţiştii de la Rutieră mai spun că, de cele mai multe ori, se apelează la ajutorul participanţilor la trafic, însă puţini acceptă să urce o persoană decedată în maşină. În aceste condiţii, se ajunge ca o persoană decedată să stea mai multe ore în stradă, de cele mai multe ori acoperită cu o haină sau o pătură. Mult mai greu este în cazul accidentelor de circulaţie petrecute pe timpul nopţii, când poliţiştii nu prea au cui să ceară ajutorul, pentru că nu circulă prea multe maşini.

Morţii, transportaţi şi cu căruţa

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi poliţiştii care investighează crimele sau decesele în condiţii suspecte. Ca şi colegii lor de la Rutieră, şi ei sunt nevoiţi să ceară ajutor când trebuie să transporte cadavrele la morgă. Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale duc morţii la morgă cu ce pot, chiar dacă acest lucru intră în atribuţiile IML Craiova.
„Conform legii, IML este instituţia care ar trebui să asigure acest serviciu, însă pentru că nu este posibil, poliţiştii se ocupă şi de transport“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Poliţiştii doljeni de la investigaţii criminale au însă mai puţine cazuri în care persoanele au decedat în stradă, cum se întâmplă în accidentele rutiere. Totuşi, atunci când familiile morţilor nu sunt prezente, ori persoana decedată nu a putut fi identificată pe loc, transportul la morgă se face tot cu ajutorul cetăţenilor, în multe situaţii acest lucru fiind posibil cu… căruţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU