Adevărate focare de infecţie, aşa caracterizează craiovenii unele platforme de gunoi din oraş. Locatarii din vecinătatea pubelelor îşi doresc ca resturile menajere să fie ridicate în fiecare zi.
Sătui de condiţiile în care trăiesc, craiovenii cer primăriei să le ridice mai des gunoiul de sub nas. „Dimineaţa mor de cald în apartament şi când deschid geamul, să se facă puţin curent, se împute casa de la mirosul gunoaielor. Mai bine plec pe la o prietenă sau mă duc în părculeţul din apropiere, unde stau la umbră, decât să suport duhoarea care vine de la platforme“, a spus Clara Zamfir, din cartierul Nicolae Titulescu.
În cartierul Craioviţa Nouă oamenii s-au plâns de nepăsarea celor care le strâng gunoaiele.
„Păi, nu le-am spus de atâtea ori şi pe ei nu-i interesează? Înainte parcă se ţineau mai bine de treabă. Acum nu se mai implică. Suferim noi care stăm la doi paşi de platformă, că ne intră tot mirosul în casă“, a menţionat Flaviu Ghenea, inginer din cartierul Craioviţa Nouă.
RETIM, scos vinovat
Reprezentanţii municipalităţii au explicat că în cele două cartiere, dar şi în George Enescu responsabili de curăţenie sunt angajaţii firmei RETIM. Cum în câteva săptămâni aceştia se vor retrage din Craiova, potrivit administraţiei locale, nici interesul lor nu este prea mare. „De la 1 iulie vom prelua deja două asociaţii, cu restul urmând să încheiem contracte la începutul lunii septembrie, atunci când vom primi toate utilajele de care avem nevoie pentru a acoperi tot teritoriul Craiovei“, a declarat Dan Petre, director adjunct la Serviciul Public de Salubritate.
Probleme de curăţenie au fost reclamate însă şi în cartierele care sunt în subordinea Salubrităţii, locatarii din apropierea platformelor fiind nemulţumiţi că pe timpul verii gunoiul nu este ridicat mai des. „Cred că vin cam la două zile să îl ia. Dar trebuie să ţină cont că e vară şi ar trebui să ne viziteze măcar o dată pe zi“, a adăugat un locatar din Brazda lui Novac.
Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a precizat că, în scurt timp, craiovenii din toate cartierele vor beneficia de ridicarea gunoaielor în fiecare zi. „În prezent, programul este aplicat doar pentru 30% dintre asociaţii. Este vorba de unele din Calea Bucureşti, 1 Mai şi centru. La celelalte se ridică o zi da, una nu“, a declarat Nedelescu.
La pândă cu jandarmii
Problemele nu au dispărut nici în zonele unde este aruncat ilegal gunoiul. Pentru a-i opri pe cei care preferă să scape de resturi fără să plătească vreun ban, primăria a încheiat un protocol cu jandarmii doljeni. „Fac de pază, în special noaptea, cei de la Jandamerie şi funcţionarii de la Serviciul Control din primărie. Marţi noapte au prins doi bărbaţi mai în vârstă destul de serioşi care au venit în toiul nopţii să arunce gunoaie“, a adăugat viceprimarul Nedelescu. Dan Dobrescu, şeful Serviciului Control Gospodărire Comunală, a precizat că amenda pe care riscă să o ia persoanele prinse ajunge la 1.500 de lei. Dobrescu a menţionat că, numai în ultima săptămână, au prins patru persoane care aruncau gunoiul pe strada Recunoştinţei şi pe alte patru străzi din Romaneşti, în locuri neamenajate. „Acţiunile sunt întreprinse dimineaţa, între orele 7.00 şi 8.00, şi seara, între 19.30 – 22.00, funcţionarii fiind înarmaţi cu camere de filmat“, a încheiat Dobrescu.