5.6 C
Craiova
luni, 7 aprilie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTVA-uri în aşteptare

TVA-uri în aşteptare

Majoritatea dosarelor grele de returnări ilegale de TVA din ultimii ani sunt încă pe masa magistraţilor, în faza de cercetări, iar cei implicaţi în restituirile ilegale de TVA îşi văd în continuare de afaceri.

Condamnările în cazurile de returnări ilegale de TVA obţinute de o mulţime de aşa-zişi oameni de afaceri de la DGFP Dolj se pot număra pe degete. Condamnări au fost însă în dosarele mai „subţiri“, în care nu sunt implicate nume mari. Majoritatea dosarelor sunt încă pe rol la Tribunalul Dolj, în faza de cercetare judecătorească, judecarea acestora fiind tergiversată prin fel de fel de tertipuri avocăţeşti. Între timp, numele „grele“ din aceste dosare sunt libere, după ce au stat ceva timp în arest. Mai mult, unul din puţinii condamnaţi pentru returnare ilegală de TVA este şi el liber, fiind „plecat“ din ţară.

 

„În faza de cercetare judecătorească“

 

Procurorii Biroului Teritorial Dolj al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus la jumătatea anului trecut trimiterea în judecată a omului de afaceri doljean Constantin Dîlgoci şi a încă patru persoane. Cei cinci sunt acuzaţi de obţinerea de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a două restituiri ilegale de TVA, totalizând circa 6,6 miliarde de lei vechi, fapte care constituie, în viziunea procurorilor, infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi constituire de grup criminal organizat.

Samir Sprânceană şi încă zece inculpaţi în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată în aceeaşi perioadă de procurorii DIICOT, pentru că au beneficiat de returnări ilegale de TVA de circa 660 de miliarde de lei vechi, fiind acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani, fals, uz de fals şi de constituire a unui grup de crimă organizată. „Aceste două dosare sunt pe rol la Tribunalul Dolj, în faza de cercetare judecătorească. Nu se poate spune când se va da o soluţie, pentru că timpul de soluţionare depinde de complexitatea cauzei, de ce se invocă sau de probele strânse“, a declarat judecător Laurenţiu Anghel, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj.

 

Alte dosare, aceeaşi „fază“

 

Dosarul 292/D/P/2005, în care soţii Ion şi Naziana Slotea şi alte trei persoane au fost acuzate de DIICOT că în perioada 2001-2002 au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj trei rambursări ilegale de TVA în valoare de peste 31 de miliarde de lei a ajuns şi el pe masa judecătorilor doljeni. Cei în cauză au fost cercetaţi şi trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnatură privată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi spălare de bani. În cazul acestui dosar s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate, fiind înaintat către Curtea Constituţională.

Dosarul 683 D/P/2005 privind pe fraţii Mihăilescu şi alte 16 persoane a avut aceeaşi soartă. Cele 18 persoane au fost acuzate de procurori că, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi ai mai multor societăţi, au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 600 de miliarde de lei, în baza cărora au solicitat şi obţinut rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 200 de miliarde de lei de la DGFP Dolj.

Dosarul 2 D/P/2006, al „ziariştilor TVA“, cum mai este cunoscut, este încă pe rolul Tribunalului Dolj, nefiind dată încă o soluţie. Cele cinci persoane din acest dosar au fost acuzate că, în perioada aprilie-august 2004, folosind documente fictive privind achiziţionarea unor utilaje tipografice în valoare de aproximativ 33 de miliarde de lei, au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj, în numele SC MEDIA GROUP GAZETA SRL, o rambursare ilegală de TVA în sumă de 5,5 miliarde de lei.

De asemenea, pe rolul Tribunalului Dolj se află şi dosarul 6 D/P/2006, în care procurorii DIICOT au acuzat cinci persoane, printre care Grigorie Marian şi Constantin Gabriel, că în perioada 2003-2004 s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi cu ajutorul unor firme-fantomă au realizat vânzări succesive de mărfuri şi active inexistente în sumă de aproximativ 90 de miliarde de lei, obţinând de la DGFP Dolj rambursări şi compensări ilegale de TVA în sumă de peste 15,5 miliarde de lei.

 

Condamnaţi pentru rambursări ilegale de TVA

 

Până acum, Tribunalul Dolj a condamnat patru persoane pentru rambursări ilegale de TVA. Este vorba de Ilie Tudor Păşcălău, Dan Vulcan, Georgeta Seftulescu şi Alexandru Ene.

Primii trei au fost acuzaţi că, în perioada decembrie 2003 – ianuarie 2004, în baza unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, au solicitat şi obţinut, cu complicitatea inspectorului de specialitate Seftulescu Georgeta, o rambursare ilegală de TVA în sumă de 3,8 miliarde de lei.

„Dosarul 1154/P/2004 privind pe Seftulescu, Vulcan şi Păşcălău a fost finalizat, cei trei fiind condamnaţi la o pedeapsă cu închisoarea de zece ani. În prezent acest dosar este la altă instanţă, în faza de atac“, a explicat Laurenţiu Anghel. Ilie Păşcălău a retras cele 3,8 miliarde de lei pe 17 februarie 2004 din contul firmei, pe baza unui fals contract de împrumut, iar a doua zi a părăsit ţara prin punctul de trecere a frontierei Calafat. Se pare că acum este în Venezuela.

Alexandru Ene a solicitat şi obţinut în septembrie 2001 o returnare ilegală de TVA de 7,257 miliarde de lei vechi. A fost condamnat iniţial la cinci ani de închisoare, a fost rejudecat şi condamnat la trei ani şi şase luni de puşcărie, după care dosarul a fost trimis din nou spre rejudecare.

Arest

Majoritatea celor implicaţi în aceste dosare au făcut câteva luni de arest, după care au fost eliberaţi, fiind cercetaţi în stare de libertate. Alexandru Ene este „campionul“ arestului preventiv, cu 32 de luni în spatele gratiilor. La polul opus se află craioveanca Mirela Codleanu, care a stat nouă zile în arest pentru două returnări ilegale de TVA de circa 7,8 miliarde de lei vechi. Genică Boerică a petrecut în spatele gratiilor 22 de luni, Samir Sprânceană, cu restituiri ilegale de TVA de 660 de miliarde, a stat în arest preventiv şase luni, iar Constantin Dîlgoci, judecat pentru un „tun“ de 6,6 miliarde, a zăbovit în arest o lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS