4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Al doilea val

Un nou val de căldură a stors nervii craiovenilor, iar cu ei, litri de sudoare. În Sucpi şi Bănie, termometrele au luat-o razna. Pentru a rezista caniculei, vânzătorii s-au dosit în spatele tarabelor şi, abia crâcnind de frica şefilor, s-au înarmat cu … gheaţă la doi litri. Cât priveşte florarii de pe stradă, aceştia şi-au închis tarabele şi au plecat acasă.

Primele două zile ale acestei săptămâni au ridicat din nou termometrele la peste 40 de grade Celsius. Cuptorul străzilor i-a împins pe trecători fie în magazine, fie la terase, sperând că acolo se vor mai răcori. Cei care au avut proasta inspiraţie să meargă la cumpărături – şi nu oriunde, ci în cele două mari târguri comerciale, Sucpi şi Bănie – nu s-au ales decât cu nervi, ameţeli şi palpitaţii din pricina căldurii insuportabile. Vânzătoarele, echipate corespunzător – în maiouri, pantaloni scurţi sau rochii transparente -, ajunse şi ele la capătul puterilor, abia au făcut faţă programului infernal de nouă sau, uneori, zece ore.

„Pe la ora trei după-amiază devine insuportabil. Aerul e închis, abia mai putem respira. La câţi oameni suntem adunaţi în hala asta, ne sufocăm. Ne mai aducem de acasă ventilatoare, ne facem vânt cu hârtii sau evantaie, dar mai mult învârtim aerul ăsta cald. Probabil că ar fi mai omeneşte dacă ar funcţiona instalaţia pe care le-au pus proprietarii anul trecut, dar nu le-a dat nimeni drumul până acum decât de probă“, s-a plâns o vânzătoare din Bănie, care, de teama şefilor, a refuzat să se prezinte.

 

Vara nu-i ca iarna

 

La fel au procedat şi colegele sale. Puţine au vrut să vorbească despre condiţiile în care muncesc, iar dacă au făcut-o, ascunse bine după paravanele din haine şi costume de baie, au vrut să-şi păstreze anonimatul.

„Proprietarii spaţiului au adus anul trecut nişte instalaţii de aer condiţionat, care, ziceau, vor face cald iarna şi răcoare vara. În afară de lunile de ger, când, într-adevăr, nu am avut probleme cu frigul, nu le-am văzut funcţionând. Când a dat canicula, le-au pornit de vreo două ori, de probă. Apoi le-au închis. S-au gândit probabil că nu este suficient de cald pentru a le uza“, a zâmbit îmbujorată de căldură altă angajată cu salariul minim pe economie. Care, neavând de ales – ca, de altfel, majoritatea vânzătoarelor din târguri, lucrează în cuptorul din Bănie.

„Să se desfiinţeze, nu suntem animale!“

 

Dacă în Bănie gresia de pe jos şi plafonul înalt mai dădeau o idee de spaţiu aerisit, în Sucpi, halele din tablă şi rigips, culoarele strâmte, ticsite de marfă, şi podelele îmbrăcate în linoleum încins au fost un adevărat coşmar în acest început de săptămână, atât pentru clienţi, cât şi pentru vânzători.

„Ar trebui să-l desfiinţeze!“, s-a revoltat Angelica S., una dintre comerciante, abia trăgându-şi sufletul în aerul umed, sufocant. „Astea sunt condiţii de animale, nu de oameni! După ce că iau o chirie piperată – de 300 şi chiar 450 de euro pe lună, pe care o mai cer şi în avans de multe ori, nu sunt în stare să asigure nişte condiţii de muncă umane. Stăm aici pentru că nu avem alte posibilităţi, luăm un salariu amărât muncind zece ore pe zi. Nimeni nu ne tratează însă cu respect – consideră că, dacă suntem săraci, înghiţim orice!“.

Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns condiţiile minime pe care le oferă proprietarii târgului, angajaţii au mărturisit că aceştia le interzic chiar să-şi asigure singuri un trai mai omenesc.

„În afară de firmele de electrice, ceilalţi nu au voie să-şi aducă ventilatoare de acasă“, a mai spus Angelica S. Vecina, Mimi Ioniţă, a completat-o: „Nu ne rămâne decât să fierbem aici, sub acoperişul de tablă. Bem gheaţă topită din sticlele ţinute la congelator şi ne facem vânt cu foi de carton“.

Vânzările au scăzut

 

Pe lângă palpitaţiile de inimă şi transpiraţiile abundente, canicula le-a provocat micilor comercianţi şi altă problemă, la fel de neplăcută: vânzările au scăzut vertiginos. Răpuşi de căldură, puţinii cumpărători care au îndrăznit să se aventureze în târgurile comerciale nu s-au ales decât cu ameţeli şi nervi întinşi la maximum.

„Am venit să cumpăr câte ceva pentru casă, dar nu mai rezist mult să umblu pe aici. Cred că las cumpărăturile pentru la toamnă“, spunea Marian Ionescu, înfipt în faţa unui ventilator de pe culoar, de lângă care nu-i venea să mai plece. Cât priveşte patronii, noul val de caniculă i-a pus serios pe gânduri: la aşa încasări mici, mai bine închid taraba. „Mă gândesc serios să renunţ la afacere“, a mărturisit Anişoara Popescu, patroană de stand. „În căldura asta nu mai vine nimeni. Dacă în alte perioade făceam vânzare şi de trei milioane pe zi, acum nu am luat un leu. Pierd vremea pe aici şi îmi distrug şi sănătatea. Nu se merită: plătesc o chirie, dar nu se oferă condiţii nici pentru noi, nici pentru clienţi. Ce rost mai are să stau aici?“. Căldura din această săptămână a alterat mersul afacerilor şi pentru florari. La piaţa de flori de pe Calea Bucureşti, zece tonete au fost închise numai în câteva ore. Proprietarii, pârliţi de soarele ucigător, au plecat acasă, hotărâţi să nu mai iasă afară până când vremea nu se va mai îmblânzi din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII