Controversatul om de afaceri Fathi Taher este cel care a intermediat preluarea societăţii craiovene de saudiţii de la Al Arrab Contracting Company. Aproape trei sferturi din terenurile uzinei ar putea rămâne pentru afaceri imobiliare prin comasarea activităţilor.
Presa centrală a publicat ieri o informaţie potrivit căreia omul de afaceri Fathi Taher este unul dintre intermediarii vânzării Electroputere Craiova către compania saudită Al Arrab Contracting Company. Firma este singura care a depus o ofertă de preluare a pachetului majoritar de 62,8% din acţiunile Electroputere Craiova, contra unei sume care se ridică la circa 120 de milioane de euro, aflându-se în prezent în negocieri pentru încheierea contractului de privatizare. Compania ofertantă face parte dintr-un imperiu financiar patronat de fraţii Sulaiman şi Saleh Al-Rajhi. Ei sunt suspectaţi de presa străină că ar finanţa gruparea teroristă al-Qaida.
Taher, intermediar cu aprobarea AVAS
În ultima vreme, s-a speculat că Electroputere Craiova este mai atractivă pentru terenurile sale decât pentru ceea ce produce. Cele peste 60 de hectare de teren amplasate în intravilanul oraşului sunt evaluate la peste 120 de milioane de euro. După ce AVAS a anunţat numele firmei cu care negociază şi s-a aflat implicarea lui Fathi Taher în afacere, suspiciunile s-au mărit. Mai mult decât atât, printre domeniile de activitate ale firmei ofertante se regăsesc şi investiţiile imobiliare. Cu toate acestea, reprezentanţii Al Arrab susţin că nu vor vinde activele societăţii pentru a face bani, ci vor investi în producţie.
Fathi Taher a declarat că a vizitat Electroputere Craiova înainte de desemnarea ofertantului câştigător de către AVAS. „Am fost interesat şi separat, dar şi cu Al Arrab, care este partenerul nostru din Orient. Normal că, dacă vin în România, vorbesc cu noi. Dar nu în legătură cu ce fac ei acolo“, a declarat Taher presei. Surse din cadrul AVAS au informat că instituţia intenţionează să ceară acceptul Comisiei Europene pentru eşalonarea datoriilor societăţii craiovene pe o perioadă de 18 luni.
Liber la investiţii imobiliare
La rândul lor, reprezentanţii Electroputere Craiova confirmă vizita lui Fathi Taher. „Taher a venit acum o lună să viziteze fabrica împreună cu o delegaţie de specialişti. Ne-am pomenit cu ei la poartă“, a declarat liderul sindical Aurel Bojenoiu. Acesta confirmă ipoteza conform căreia Electroputere poate fi transformată într-o afacere imobiliară chiar şi fără să se renunţe la salariaţii uzinei. „Cam 25% din spaţii sunt folosite în prezent. Fabrica a fost proiectată pentru 12.000 de angajaţi, însă acum la noi lucrează doar 2.700 de salariaţi. Probabil că, dacă vrea să se ţină de contracte, investitorul va trebui să mai angajeze personal“, a afirmat acesta. La rândul său, directorul general Cornel Mondea a spus că Taher se afla pe lista aprobată de AVAS pentru a vizita uzina. „Eu nu pot să primesc în fabrică decât delegaţii trimise de AVAS. Erau şi români, şi arabi, printre care şi Taher“, a declarat Mondea. Directorul Electroputere spune şi el că, în cazul comasării de activităţi, ar rămâne spaţii libere: „Într-adevăr, fabrica funcţionează acum la 25% din capacitate, dar nu pot să spun câte spaţii ar rămâne libere dacă activităţile ar fi comasate“. Surse din cadrul societăţii susţin că AVAS va obliga investitorii să menţină domeniul de activitate al fabricii şi angajaţii, dar nu şi să transforme o parte din active în afacere imobiliară dacă proprietarii vor dori acest lucru.
Taher, putred de bogat
Cu o avere estimată la circa 200 de milioane de euro, omul de afaceri Fathi Taher este considerat unul dintre cei mai bogaţi arabi din România. Numele său este implicat în mai multe scandaluri legate de afacerile imobiliare şi de vânzarea flotei comerciale române. Taher este, printre altele, acţionar la Marriott. Despre omul de afaceri s-a mai spus că ar fi controlat din umbră cotidianul Adevărul, pe vremea când acesta era condus de Dumitru Tinu.