1.7 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateZgârie-nori pe Tineretului

Zgârie-nori pe Tineretului

Autorităţile judeţene au dezvăluit ieri ofertele câştigătoare pentru reamenajarea zonei stadionului „Tineretului“ din Craiova într-un centru cultural şi de afaceri. Preferatul juriului a fost un proiect care prevede un mall şi un zgârie-nori de 104 metri.

După săptămâni de controverse în care proiectul administraţiei judeţene de amenajare a unui centru cultural şi de afaceri în locul stadionului „Tineretului“ a ţinut prima pagină a ziarelor, autorităţile au făcut ieri publice rezultatele concursului de idei organizat de Consiliul Judeţean Dolj. Trei dintre cei patru proiectanţi care au depus oferte au fost declaraţi câştigătorii unui premiu de câte 10.000 de lei, cel mai bine clasat fiind proiectul societăţii ROMPROIECT Bucureşti. Conform schiţei realizate de firma bucureşteană şi expuse în holul Consiliului Judeţean Dolj, construcţia constă dintr-un turn de 20 de etaje, cu o înălţime de 104 metri, susţinut de clădiri de 11 etaje la cele două frontoane ale bulevardelor Ştirbei Vodă şi 1 Mai, clădiri printre care se regăseşte şi un mall. Deşi toate proiectele depuse în cadrul concursului au prevăzut câte un mall, Dan Radu Pappa, arhitect-şef al judeţului şi coordonatorul lucrărilor de jurizare, a ţinut să sublinieze că „tema de proiectare e mult mai complexă, nu e un simplu mall“, aşa cum au susţinut în ultima vreme mass-media locale, ponderea spaţiilor comerciale în astfel de construcţii fiind de 20-25%.

 

Urmează o nouă analiză a proiectelor câştigătoare

 

Proiectul clasat pe locul doi în ordinea punctajului dat de membrii juriului aparţine societăţii craiovene GETRIX, care a venit tot cu ideea unui uriaş de metal şi sticlă, încadrat de construcţii cu mai puţine etaje. Turnul propus de GETRIX ar urma să aibă, potrivit desenelor, 14 etaje, iar proiectul se distinge prin amplasarea în mijlocul construcţiilor a unei săli de congrese de 1.082 de locuri. Pe locul trei s-a clasat proiectul depus de societatea bucureşteană AFIEUROPE MANAGEMENT, care a propus realizarea unor construcţii de înălţimi aproximativ egale care să împrejmuiască un spaţiu de agrement şi relaxare. Potrivit arhitectului Pappa, cele trei proiecte câştigătoare vor intra în proprietatea CJ Dolj şi au şanse egale în acest moment de a fi implementate. „Nu există premiul unu, doi sau trei, toate sunt egale şi proiectele câştigătoare vor intra în proprietatea CJ. Am procedat aşa pentru ca să nu fie obligat consiliul judeţean să continue lucrarea cu cel declarat câştigător. Cele trei proiecte vor fi analizate apoi din punct de vedere tehnic şi economic pentru a vedea care este oportun pentru o prezentare eventualilor investitori. Vom şti care este valoarea investiţiei, câte locuri de muncă se creează, ce tipuri de funcţiuni va conţine“, a spus Pappa.

Proiectul care a pierdut podiumul aparţine societăţii EYEMAXX MANAGEMENT Bucureşti şi a fost considerat nepotrivit de juriu pentru că nu a respectat, potrivit lui Pappa, câteva norme elementare care trebuia aplicate în zonă. „Proiectul a păcătuit prin faptul că a propus un turn foarte înalt, de 114 metri, care nu era susţinut pe cele două frontoane ale bulevardelor decât de clădiri P+2, în condiţiile în care în PUZ erau prevăzute construcţii P+6. Altă problemă a fost faptul că peste parcările subterane de 1.500 de locuri au prevăzut o singură cale de acces, ceea ce este o greşeală“, a spus Pappa.

 

Proiecte pe modele propuse

 

Proiectul de hotărâre privind organizarea concursului de idei în vederea schimbării destinaţiei stadionului „Tineretului“ a fost adoptat în luna aprilie de consilierii judeţeni. Din comisia de jurizare, pe lângă specialişti cum ar fi Radu Pappa, arhitectul-şef al judeţului, sau Mihaela Al-Bashtawi, arhitecta-şefă de la municipiu, au făcut parte şi zece consilieri judeţeni numiţi prin decizie de preşedintele CJ, Ion Prioteasa.

Potrivit hotărârii de consiliu, fiecare proiect înscris în concurs a trebuit să respecte câteva puncte esenţiale, impuse de autorităţi, dar putea veni, la rândul lui, cu propuneri. Între elementele obligatorii s-au numărat o sală multifuncţională de mare capacitate, în care să se poată desfăşura conferinţe, spectacole sau expoziţii, un centru de afaceri cu birouri, săli de şedinţe, librărie, spaţii expoziţionale, pentru servicii bancare, de publicitate şi reclamă, clădiri de birouri aliniate la frontul bulevardelor Ştirbei Vodă şi 1 Mai, la parterul cărora să poată fi amenajate spaţii comerciale, de agrement şi de alimentaţie publică, o parcare subterană şi parcări de suprafaţă. Pe lângă controversa iscată în jurul proiectului care propune soluţii pentru înlocuirea stadionului „Tineretului“, planurile autorităţilor judeţene au fost zădărnicite la sfârşitul lunii trecute şi de Instituţia Prefectului Dolj, care a decis că hotărârea consiliului privind organizarea concursului de idei este nelegală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII