Unica ofertă pentru continuarea lucrărilor de la rampa ecologică de la Feţeni a fost declarată câştigătoare, deşi depăşeşte cu mai bine de jumătate de milion de euro bugetul iniţial.
Comisia de licitaţie din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea a declarat ieri câştigătoare oferta consorţiului Hidroconstrucţia Iridex Grup pentru continuarea lucrărilor de la rampa ecologică de deşeuri din zona Feţeni a oraşului. Potrivit oficialilor din cadrul comisiei, aceasta este şi singura ofertă depusă, chiar dacă documentaţia de atribuire a fost cumpărată de alte şapte firme din Europa. Oferta românilor a fost acceptată, deşi din punct de vedere financiar depăşeşte cu 600.000 de euro bugetul alocat pentru lucrări. Primarul Mircia Gutău afirmă că, din punct de vedere legal, licitaţia s-a putut organiza cu un singur participant şi că tot pe baza legii au fost declaraţi câştigători cei de la Hidroconstrucţia. „Comisia a analizat oferta acestora şi din punct de vedere tehnic a corespuns criteriilor stabilite. Financiar, ea depăşeşte valoarea fondurilor stabilite, dar acest lucru nu este un impediment“, a declarat edilul-şef al Râmnicului. Acesta a afirmat că nu s-a semnat încă nici un contract cu Hidroconstrucţia, urmând ca toată documentaţia întocmită la Râmnicu Vâlcea de comisia de licitaţie să fie trimisă mai întâi la Bucureşti, pentru ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Achiziţiilor Publice să o avizeze.
Gutău promite negocieri
Faptul că oferta umflată a celor de la Hidroconstrucţia va crea unele probleme a fost recunoscut de primar. El a promis însă că va încerca să negocieze preţul cu grupul românesc de construcţii. „Înţeleg că oferta este destul de mare, depăşind bugetul. Nu am semnat încă un contract. Vom încerca să îi determinăm, prin negociere, să mai lase din preţ“, a spus Gutău. Tot edilul- şef din Râmnic a declarat că, în cazul în care consorţiul nu îşi va modifica oferta, primăria va acoperi cei 600.000 de euro din fondul creat din strângerea redevenţei plătite de firma de salubrizare. „S-au adunat în jur de două miliarde de lei în acest fond pe care o să îl folosim pentru acoperirea cheltuielilor. Să nu uităm că pe lângă construcţia propriu-zisă a rampei de gunoi, firma va trebui să amenajeze drumul de acces spre Feţeni, staţia de compost şi, de asemenea, să închidă groapa de la Râureni“, a explicat Mircia Gutău. Autorităţile speră ca lucrările să reintre în grafic şi ca, până în primăvara anului viitor, prima celulă a rampei să fie dată în folosinţă, ocazie cu care să fie demarate şi procedurile de închidere a depozitului de la Râureni. Primăria din Râmnic este direct interesată de pornirea cât mai rapidă a şantierului, de finalizarea primei celule depinzând şi stingerea litigiilor avute cu Garda Regională de Mediu. Prima amendă aplicată municipalităţii pentru neînchiderea depozitului de la Râureni a fost suspendată, asta doar pentru moment, Garda de Mediu susţinându-şi punctul de vedere cu privire la închiderea obiectivului din sudul oraşului.