-0.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025

Vacanţă de orfani


Nu au familii care să-i ia în concedii de neuitat, nici măcar o „ţară“ unde să-şi petreacă vacanţele, sub privirea îngăduitoare a bunicilor. Şi totuşi, orfanii Craiovei se bucură de o vară frumoasă – chiar mai frumoasă decât a multor copii binecuvântaţi cu părinţi. Excursii, tabere la mare şi la munte, ieşiri la ştrand sau în parc – prin grija DGASPC Dolj, acest program intens „de vacanţă“ reuşeşte să mai şteargă puţin frunţile necăjite ale acestor copii nefericiţi.

S-au întors de curând sau îşi pregătesc minuţios bagajele, cu săptămâni înainte. Peste o sută de copii aflaţi sub protecţia statului, în centre de plasament, apartamente şi case de tip familial din Craiova au ce face tot restul verii: unii să-şi povestească zilele petrecute la mare sau la munte, alţii să-şi facă planuri pentru taberele care urmează. Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) le-a pregătit, şi în această vară, un program „intensiv“ de vacanţă. „Pentru copiii încadraţi în diferite forme de asistenţă socială au fost organizate patru tabere în această vară“, a declarat Cornel Băloiu, şef serviciu relaţii publice în cadrul DGASPC Dolj. „Primele două au avut loc în luna iulie: una la Govora, unde au plecat 30 de copii cu vârste cuprinse între şapte şi 20 de ani, şi cealaltă pe litoral, în staţiunea Jupiter, unde 15 copii s-au bucurat de zile însorite la malul mării. De menţionat că, dintre cei 45 de copii, şapte sunt încadraţi cu dizabilităţi. A doua serie va pleca la sfârşitul lunii august: 55 la Ghelinţa, judeţul Covasna – 20 dintre ei fiind copii cu dizabilităţi – şi zece la Moeciu“, a completat acesta.

 

Trei zile la mare – cât o vară întreagă

 

În apartamentul cochet şi curat din 1 Mai, „temerarele“ nu mai prididesc cu poveştile. Bronzate şi cu gustul sării încă pe vârful limbii, tinerele fac ce le place lor mai mult: stau la taclale, în vreme ce trebăluiesc prin gospodăria pusă la dispoziţie de stat. Subiectul: cel mai incitant, desigur – taberele de unde tocmai s-au întors. Dându-şi importanţă de musafiri, câţiva băieţi de la apartamentul vecin, Solaris, le completează, înţelepţi, cu aventuri bărbăteşti unice. „Eu nu am apucat decât trei zile, pentru că am avut sesiune şi nu am vrut să lipsesc de la examane“, povesteşte Monalisa, de 21 de ani, scurta vacanţă de care s-a bucurat în iulie. „Nu mă plâng însă, pentru că marea îmi place cel mai mult şi în cele trei zile am trăit cât într-o vară întreagă: am stat la plajă cât m-a ţinut soarele, am fost seara la discoteci sau la terase, m-am plimbat. Cu bursa de la facultate şi cu ajutorul sponsorilor, am avut şi bani de buzunar. Aşa că nu mi-am refuzat nici sucurile, nici îngheţatele şi nici micile cumpărături“, se laudă Monalisa, arătându-şi mândră tricoul achiziţionat la mare, de care abia se mai desparte.

 

Govora – tabără de ascuţit talente

 

Alături, mai tinerele colege de apartament o concurează cu succes în depănarea amintirilor. Nu de la mare, însă. „Noi am stat la Govora, zece zile! Cazaţi la pensiune şi cu masa la restaurant – am fost trataţi ca orice copii obişnuiţi, cu familii şi vacanţe frumoase. Ba chiar ne-am simţit mai bine decât ei, având în vedere programul încărcat pe care ni l-au organizat însoţitorii: trezit la 8.00, mic dejun la 9.00, până la 11.00 activităţi recreative: desen, pictură, jocuri interactive şi multe altele… Aveam şi program liber până la prânz – de plimbare sau mers la ştrand -, pe care îl reluam imediat după masă. Şi în fiecare seară, după cină, ne strângeam cu toţii în restaurant şi organizam Talent Show – un concurs în care ne întreceam la recitări, dansuri şi chiar paradă de modă…“, se întrerup una pe cealaltă Bianca, de 14 ani, şi Mirela, de 18, ambele orfane şi aflate de ani buni „la mâna statului“ pentru a-şi petrece vacanţele. „Iar la paradele de modă, noi am votat câştigătoarele şi le-am înmânat premiile“, precizează Cristi, de 14 ani – sau, mai bine zis, Cătălin Botezatu de la Solaris – rolul inconfundabil al băieţilor în tabăra de la Govora.

 

Fundaţia Gazeta de Sud a dat banii de buzunar

 

Tot cu amintiri şi fotografii văzute şi rerevăzute pe calculator se îndeletnicesc şi tinerii de la Casa de tip familial „Regina Maria“. Au făcut parte din „lotul celor 15“, adică al acelor orfani de două ori fericiţi: pe de o parte pentru că au fost la mare – destinaţie pentru care DGSAPC Dolj nu mai avusese ani buni oferte de tabere, iar pe de altă parte, pentru că ei au beneficiat de înţelegerea şi de sprijinul unui sponsor de nădejde: Fundaţia Gazeta de Sud. „Trebuie să mulţumim călduros ziarului şi fundaţiei GdS pentru sprijinul acordat“, declară cu îndârjire Marius, de 24 de ani, proaspăt absolvent de Drept şi student în anul al III-lea la Comunicare şi Relaţii Publice. „Direcţia ne-a pus la dispoziţie cazarea şi masa, dar banii de cheltuială trebuia să îi suportăm noi. Cum majoritatea sunt elevi – şi doar şase studenţi, cu posibilităţi de burse şi de locuri de muncă sezonieră – banii de cheltuială ne interesau. Fundaţia Gazeta de Sud a făcut atunci un gest deosebit: a oferit celor 15 tineri suma de 15 milioane – un milion pentru fiecare. Din păcate, nici o altă firmă sau instituţie nu a considerat actul acesta ca un exemplu bun de urmat… Aşa încât, pentru asigurarea unei vacanţe perfecte, personalul direcţiei, începând cu directorul Florin Stancu, a făcut chetă, în urma căreia s-au mai strâns 850 de mii de lei vechi pentru fiecare tânăr care a plecat în tabără. Alocaţia a rotunjit suma şi astfel am avut parte de o vacanţă la mare aşa cum şi-o doreşte orice copil, din care plăcerile şi poftele obişnuite să nu lipsească“, a spus Marius, unul dintre fericiţii tineri care s-au bucurat de vacanţă.

 

Şi totuşi… prima vacanţă departe de casă

 

Între atâtea trupuri bronzate şi minţi rătăcind printre valuri sau stânci, doi puşti tac chitic. Fraţi, albi, blonzi şi stingheri, stau alături pe canapeaua unui apartament şi ascultă, cu ochi pofticioşi, la ceilalţi. Ei nu au plecat niciunde în vacanţa asta. Pentru că… sunt proaspeţi orfani. „Abia de o lună am ajuns la direcţie… la centru. Până atunci am fost în familie… Am fost nevoiţi să plecăm de acolo, chiar în vacanţă… Aşa că nu am prins locuri nici la mare, nici la Govora. D-na Stănică de la centru ne-a promis totuşi că o să mergem, la sfârşitul lui august, în tabăra de la Ghelinţa. Acum aşteptăm, ce să facem… Şi ne ocupăm vara cu celelalte acţiuni de vacanţă: mergem la ştrand, în parc, la plimbare şi la diferite programe stabilite de educatori… E frumos… acum, că avem hotărâre judecătorească să rămânem aici, trebuie să ne obişnuim. Şi să ne simţim bine“, oftează, copleşiţi de shimbări, Ionel şi Dorel, doi fraţi rămaşi singuri chiar în vacanţa de vară…

 

Plimbări, excursii, înot

 

În afară de cele patru tabere la mare şi la munte, copiii şi tinerii din cadrul celor zece apartamente de tip familial ale Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj au avut un program destul de încărcat pentru întreaga vacanţă de vară. „Încă de la începutul vacanţei, cei 50 de copii găzduiţi de Temerarii, Gulliver, Solaris, Curcubeul, Catarina, Luceafărul, Aripi de Serafim, Iris, Speranţa şi Voinicelul s-au bucurat de un program forte, am putea spune. Nu lipsesc ieşirile zilnice la plimbare, în parc sau în oraş. De trei ori pe săptămână, copiii merg la ştrand – au intrarea liberă şi doi instructori care să le predea lecţii de înot. De asemenea, am organizat pentru ei şi câteva excursii de o zi – la Tismana, Lainici, Olăneşti şi Govora. Iar atunci când nu sunt nici plimbări, nici zile de ştrand şi nici ieşiri din oraş, una dintre fundaţiile care ne sprijină de ani buni este gazda jocurilor interactive, a spectacolelor şi activităţilor recreative susţinute de copii“, a spus Ileana Stănică, şefă servicii specializate de tip rezidenţial din cadrul DGASPC Dolj.

Apel la vacanţă!

La finalul acestui material, Gazeta de Sud îşi permite să lanseze încă un apel. La cel precedent, din păcate, nimeni nu a vrut să i se alăture în încercarea de a asigura condiţiile unei vacanţe normale pentru aceşti copii nefericiţi. Mai facem totuşi o încercare: vacanţa este abia la jumătate şi mulţi dintre copiii aflaţi în grija statului nu au reuşit să plece într-o tabără sau excursie. Casa de tip familial „Regina Maria“ intenţionează să organizeze în luna august o excursie de trei zile, la Băile Herculane, pentru maximum 20 de copii şi tineri. Din păcate, bugetul de care dispune direcţia nu poate acoperi toate cheltuielile, ci doar pe cele de transport şi masă.

Fundaţia Gazeta de Sud îi roagă pe aceia care doresc să sprijine acest proiect de vacanţă să participe cu orice sumă care ar putea acoperi costurile de cazare şi bani de buzunar. Vă mulţumim!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS