Ancheta poliţiei în războiul care a reizbucnit luni între cele două clanuri ale lumii interlope craiovene avansează greu din cauza legii tăcerii impuse în cele două tabere.
Cele două clanuri ale lumii interlope craiovene care s-au confruntat luni au impus legea tăcerii („omerta“), asemenea mafioţilor italieni. Oficial, nimeni nu ştie nimic sau aproape nimic, puţini sunt cei care depun plângeri, iar conflictele se rezolvă „în familie“, fără implicarea poliţiei. „De regulă, în astfel de cazuri ancheta se desfăşoară cu mare greutate, deoarece nimeni nu vorbeşte“, susţine comisarul-şef Ion Constantin, şeful Poliţiei municipiului Craiova.
Tăcerea e de aur
În urma investigaţiilor, oamenii legii au deja o privire de ansamblu asupra conflictului şi i-au identificat pe protagoniştii scandalului. Ştiu, spre exemplu, că Dumitru Daniel Ogun şi cei doi însoţitori ai acestuia – Marius Tricu (fratele lui Ogun) şi Costea Dascălu – au fost agresaţi la IML Craiova de trei persoane din gaşca lui Gigioc şi Roşianu, printre care şi Bogdan Hristea, zis Bogdă. Mai ştiu că s-au tras la IML două focuri de armă, ba chiar au ridicat tuburile cartuşelor folosite, în vederea expertizării, pentru a vedea dacă nu cumva aceeaşi armă a mai fost folosită şi în alt conflict. De asemenea, poliţiştii au reuşit să stabilească exact cine au fost protagoniştii celei de-a doua întâlniri, din vecinătatea IML, unde Bogdă a fost rănit de amicii lui Ogun, cunoscuţi drept apropiaţi ai grupării lui Enriko Constantinescu. Inclusiv al treilea episod al răfuielii, cel din faţa Spitalului de Urgenţă Craiova, a fost lămurit în urma cercetărilor, stabilindu-se că Ştefan Cantemir Mitre, de 29 de ani, amicul lui Bogdă, a fost împuşcat în picior dintr-o Nubira în care se aflau Emilian Bană, de 23 de ani, şi Andrei Nicolae (zis Impresie), de 22 de ani. Chiar dacă ştiu cine a fost implicat în conflict, poliţiştii întâmpină greutăţi în audierea suspecţilor, întrucât aceştia fie nu sunt de găsit, fie nu vorbesc.
„Nu am putut să audiem pe nimeni din grupul lui Hristea, întrucât nu i-am găsit, iar cu Hristea Bogdan nu am putut să discutăm, acesta refuzând în prima fază să declare ceva, apoi starea sănătăţii lui s-a înrăutăţit. Între timp, a fost operat la Bucureşti, iar în câteva ore se va putea discuta cu el“, a menţionat comisarul-şef Georgel Enescu, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Sunt de-ai lor, da’ nu sunt ei
Poliţia doljeană susţine că, de fapt, conflictul soldat cu împuşcături şi victime pe străzile Craiovei n-ar fi o reeditare a războiului dintre grupările coordonate de Gigioc şi Roşianu, pe de-o parte, şi Enriko Constantinescu, pe de altă parte. „Cei implicaţi în conflict sunt cunoştinţe, prieteni de-ai lor, dar nu trebuie să generalizăm, să spunem că sunt din gaşca lui Enriko sau din gaşca lui Gigioc. Nu putem să spunem că îi coordonează cineva pe cei implicaţi în scandal“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef Georgel Enescu, şeful IPJ Dolj.
Acesta a recunoscut că pe masa poliţiştilor doljeni se află în lucru încă trei dosare recente care privesc ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în două dintre cazuri folosindu-se arme de foc, iar asta doar în ultimele trei săptămâni. Nici în aceste cazuri, şeful poliţiştilor doljeni nu a dorit să se generalizeze şi să se afirme că ar fi vorba de un conflict de amploare între cele două grupări ale interlopilor craioveni.
Pistoale neletale, dar cu efect letal
Altă chestiune aflată în atenţia poliţiştilor este cea a armelor utilizate în aceste conflicte. După cum a menţionat comisarul-şef Georgel Enescu, nici unul dintre cei identificaţi drept protagonişti ai conflictelor din ultima perioadă nu deţine permis de portarmă nici măcar pentru aşa-zisele arme neletale, în rândul cărora sunt cuprinse pistoalele cu bile de cauciuc. Doar că aceia „căzuţi“ pe „câmpul de luptă“ nu au fost răniţi cu bilele de cauciuc specifice acestui tip de armă, ci cu muniţie modificată, prevăzută cu bile metalice în locul celor de cauciuc, dobândind astfel un posibil efect letal. „Din nefericire, astfel de arme şi muniţii se comercializează fără restricţii în Bulgaria şi pot fi aduse foarte uşor în România“, a menţionat comisarul-şef Enescu.
Scandalul care n-a existat
Acest conflict între cele două grupări rivale reizbucneşte într-un moment în care nu s-au stins ecourile scandalului dintre discotecile Angel’s (fieful grupării lui Gigioc) şi Medieval (care găzduia gruparea lui Enriko Constantinescu), care a avut loc în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2005. Capii celor două grupări, trimişi în judecată de procurori pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, au stat chiar vreo trei luni după gratii, înainte de a fi puşi în libertate, pe motiv că „nu prezintă pericol social“. A venit apoi, la sfârşitul lunii februarie 2007, soluţia dată de Judecătoria Craiova. Surpriză! Gigioc şi Enriko au fost achitaţi de judecători, fiind declaraţi nevinovaţi pe motiv că „fapta nu există“. Asta în condiţiile în care Omerta, legea mafiotă a tăcerii, s-a făcut din nou simţită, majoritatea martorilor schimbându-şi declaraţiile date în faţa procurorilor. Altfel spus, scandalul şi distrugerile au fost doar o închipuire a poliţiştilor şi jandarmilor. „În momentul în care un judecător emite nişte mandate de arestare pe baza unor probe de la dosar, ar fi normal ca alt judecător să ia în seamă acele probe, care erau suficient de concludente“, susţine şeful poliţiei doljene, care nu s-a împăcat cu soluţia de achitare dată capilor celor două grupări.
Procurorii au făcut însă apel, iar în prezent dosarul se află la Tribunalul Dolj şi va avea următorul termen pe 17 septembrie.
Fapte de „vitejie“
Şeful IPJ Dolj, comisarul-şef Georgel Enescu, spune că aceşti „băieţi de cartier“ nu ar avea, de fapt, nimic de împărţit. „Părerea mea personală este că aceşti tineri vor să se afirme, să vadă lumea faptele lor de «vitejie», altfel nu văd ce ar putea genera aceste conflicte“, susţine Georgel Enescu