1.7 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025

Coşmarul parcărilor

Craiovenii şi-au vărsat marţi năduful pe primar şi pe reprezentantul de la Rutieră pentru debandada din traficul auto care sufocă inima Băniei. Aceasta, dar şi multe nemulţumiri legate de nerespectarea ordinii şi liniştii publice au făcut deliciul primei înfruntări de după vacanţă între contribuabili şi autorităţi, sub sigla Gazetei de Sud.

Colegiul Naţional „Elena Cuza“ a intrat de marţi în circuitul proiectului GdS „Fii vocea cartierului tău!“, găzduind întâlnirea locuitorilor din centrul Băniei cu autorităţile, gest pentru care echipa GdS îi mulţumeşte pe această cale. Aşa cum era de aşteptat, date fiind rezultatele sondajului realizat înainte de confruntare, lipsa parcărilor din mijlocul oraşului a fost cel mai dezbătut subiect, principala nerealizare pusă în cârca primarului Craiovei. Roşu Miertescu, Decebal Poenaru şi preşedinta Asociaţiei de proprietari „Popa Şapcă“ sunt doar trei dintre participanţii care au ţinut să-i amintească primarului Craiovei, Antonie Solomon, că oraşul şi oamenii săi suferă din cauza lipsei parcărilor şi a efectelor colaterale: trotuare care nu mai sunt la dispoziţia pietonilor, zone de parcare rezidenţiale ocupate de diverşi pasageri veniţi pe la instituţii, blocaje, alarme declanşate ziua şi noaptea fără noimă etc. Antonie Solomon a declarat în premieră pentru craioveni că în 2008 vor fi construite 1.000 de locuri de parcare la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. „Transformarea parcului şi a întregii suprafeţe care înconjoară Teatrul Naţional «Marin Sorescu» este un obiectiv al meu pentru acest mandat. Aici includ şi construirea a 1.000 de locuri de parcare. Dacă vorbim de centru, vă mai spun că pe toată strada Mihai Viteazul vor fi amenajate parcări, aşa cum şi unul dintre trotuarele de la English Park va dispărea pentru a lăsa loc parcărilor“, a spus primarul Craiovei. Acesta a precizat că pentru investiţia de la Teatrul Naţional primăria alocă cinci miliarde de lei vechi.

Veşti mai puţin bune au primit locatarii care nu-şi mai găsesc loc de parcare în zonele rezidenţiale şi care ar dori montarea de bariere cu cartelă la intrările între blocuri, aşa cum a solicitat vicepreşedintele Văduva, de la Asociaţia de proprietari nr. 1 Centru. Primarul a spus că până la întocmirea cadastrului oraşului nu vor putea fi concesionate respectivele terenuri asociaţiilor de proprietari, pentru a fi închise cu bariere. „Acum este domeniu public şi nu putem accepta instalarea barierelor, indiferent pe banii cui. Trebuie să aşteptăm cadastrul ca să ştim exact ce, cât şi cui să putem concesiona terenurile destinate parcării şi atunci asociaţiile pot pune câte bariere vor“, a explicat Solomon. Despre parcarea în locuri interzise, îndeosebi pe trotuare, fără respectarea distanţelor prevăzute de lege, primarul le-a cerut poliţiştilor să înteţească verificările pentru depistarea contravenienţilor.

Poliţia, depăşită de motoare

 

Nici poliţiştii de la Rutieră n-au scăpat de reproşurile craiovenilor din centru, deranjaţi de traficul auto infernal, dar şi de cursele de motoare şi maşini. Subcomisarul Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, a afirmat că echipajele cu cască albă patrulează continuu pe străzile Calea Bucureşti şi A. I. Cuza şi că din martie şi până în prezent s-a făcut norma de amenzi la motoare şi motoscutere. Poliţistul recunoaşte însă că oamenii săi sunt pur şi simplu alergaţi de nărăvaşii contravenienţi. „Am aplicat 1.400 de amenzi în cazul motoriştilor şi motoscuteriştilor din martie până în prezent şi am ridicat opt permise. Numărul proprietarilor de motoare creşte însă continuu, iar noi nu-i putem hăitui. Suntem nevoiţi să fugim când în centru, când la Aeroport şi tot aşa. Îi sancţionăm, plătesc şi o iau de la capăt“, a spus Zuican. Pentru a evita goana în zadar, poliţiştii intenţionează să interzică circulaţia motoarelor şi motoscuterelor pe străzile A. I. Cuza şi Calea Bucureşti.

 

Transportatorii, în colimator

 

Haosul provocat de existenţa staţiilor de îmbarcare-debarcare pentru transportatorii externi, de pe strada Arieş, a fost alt punct important pe ordinea nescrisă de zi a întâlnirii de marţi, dintre craioveni şi autorităţile publice. Locatarii din zonă povestesc că, la anumite ore, nu pot trăi nici măcar în casă din pricina zgomotului provocat de călătorii care aşteaptă microbuzele din judeţ. Başca aglomeraţia, „de nu poţi să ieşi din curte“, mizeria lăsată în urmă, pe stradă şi în curţile oamenilor de clienţii transportatorilor şi distrugerea proprietăţilor: garduri, ferestre etc.

Subcomisarul Emil Zuican a declarat că şoferii autobuzelor şi microbuzelor care opresc în porţile locatarilor nici măcar nu pot fi amendaţi din cauză că oprirea lor acolo este permisă printr-un act de autoritate publică şi nu contravine unor semne de circulaţie. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că intenţionează să întocmească un proiect de hotărâre prin care să elimine staţiile de pe strada Arieş. „Ştiu că, potrivit legii, nici nu au voie să staţioneze în centrul oraşului (transportatorii externi – n.r.). Numai că, prin presiuni politice, au obţinut o hotărâre a consiliului local municipal, prin care li s-a acordat acest drept. N-am fost şi nu sunt de acord, de aceea am şi decis să introduc un proiect în acest sens“, a afirmat Antonie Solomon.

Comerţ cu bube

 

Craiovenii s-au mai plâns că sunt poluaţi fonic, dar nu numai, de activitatea unor baruri de la parterul blocurilor din centru. În plus, au mai susţinut oamenii, primăria şi Poliţia Comunitară nu se implică în eliminarea acestor neajunsuri. Petre Bontea, unul dintre participanţii la „Fii vocea cartierului tău!“ de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“, i-a demonstrat primarului Antonie Solomon că nu a primit răspuns la o sesizare din martie 2006, când îi solicita administraţiei să precizeze cine a autorizat funcţionarea unui bar de pe strada Unirii. Tot la capitolul cârciumi, craiovenii au acuzat municipalitatea că nu verifică existenţa contractelor între firme şi prestatorii de servicii. Gunoiul de la baruri ajunge în platformele asociaţiilor, iar consumurile de utilităţi sunt plătite tot de asociaţii. Primarul Craiovei a promis că toate unităţile comerciale din centru vor fi verificate începând de astăzi.

Cu ochii pe ei

GdS va urmări Implicarea Primăriei Craiova şi a Poliţiei Rutiere în descongestionarea traficului rutier, precum şi materializarea proiectelor şi a celorlalte intenţii prin care municipalitatea intenţionează să rezolve problemele ridicate de participanţii la proiectul „Fii vocea cartierului tău!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII