24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024

Poker în trei

Cortina s-a lăsat peste regalul teatral al Festivalului Zilele Municipiului Craiova, nu înainte ca actorii Teatrului de Comedie Bucureşti să dea ultima reprezentaţie pentru craioveni – spectacolul „Poker“.

Craiovenii care au preferat teatrul în locul concertelor de la Velodrom au putut juca o partidă de poker la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, ruptă din realitatea vieţii cotidiene, alături de actorii George Mihăiţă, Valentin Teodosiu şi Vladimir Găitan. Piesa „Poker“, scrisă de Adrian Lustig şi pusă în scenă de Alexandru Tocilescu, este o comedie care îţi aminteşte de Caragiale, numai că, în locul personajelor acestuia, spectatorul regăseşte personaje contemporane care fac subiectul ştirilor de presă. Titel, miliardarul perioadei de tranziţie, Claudiu, senatorul influent, Horia, chirurgul estetician, sunt trei prieteni care se întâlnesc periodic la o partidă de poker. Alături de ei este şi Monica din Chişinău, o prostituată, amanta senatorului, care vrea să ajungă vedetă de televiziune la meteo. Cele patru personaje, rupte din peisajul societăţii româneşti, fac deliciul publicului spectator. Senatorul rezolvă dosarele penale ale miliardarului, pe banii căruia a ajuns în parlament, închide emisia televiziunii publice pentru că este nemulţumit de ştiri, este divorţat şi are amantă şi ar face orice pentru a câştiga încă un mandat. Miliardarul este omul cu multe gărzi de corp care umblă cu teancuri de bani asupra lui, cotizează la toate partidele, fie ele de la putere sau din opoziţie, pentru că se simte în permanenţă urmărit de organele statului. Chirurgul estetician este expert în silicoane şi a transformat toate vedetele. Şi miliardarul, şi senatorul au ajuns la putere cu banii trimişi de alt tovarăş de poker, stabilit în SUA, care este încă aşteptat la fiecare partidă.

„Mai bine casc patru ani în parlament“

Sătul să mai fie protejat de senator, Titel decide să se pună primul pe lista pentru alegerile viitoare dintr-un motiv foarte simplu: „Am nevoie de imunitate să nu mă închidă la puşcărie! Decât să putrezesc trei ani acolo, mai bine casc patru ani în parlament!“. Nemulţumit, prietenul senator iese la atac şi îi arată miliardarului o casetă în care acesta este filmat dând mită, dar miliardarul are şi el o casetă în care senatorul este filmat luând mită. Doctorul, simplu spectator la acest conflict, le rezolvă problema: pot fi amândoi senatori, unul, la putere, celălalt, în opoziţie. La final, prostituata trage concluziile: „Mă întorc în Rusia pentru că la voi în România totul e la mişto! Politica, poliţia, justiţia… chiar şi mafia!“. Şi pentru că ştia prea multe, miliardarul o ucide, iar cei trei tovarăşi îşi continuă liniştiţi partida de poker. Cortina a căzut peste personaje, iar spectatorii au aplaudat îndelung atât comedia de moravuri, cât şi pe actorii care au interpretat personaje deja celebre ale clasei politice care se învârte în jurul palincii şi al caltaboşului. Iar la final, în aplauzele publicului, George Mihăiţă le-a mulţumit craiovenilor pentru prezenţa numeroasă la spectacol şi pentru participarea activă prin râsete şi aplauze la desfăşurarea spectacolului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU