6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampioni la căsătorii

Campioni la căsătorii

Lunar, aproximativ 700 de cupluri de doljeni îşi unesc destinele. În acelaşi timp, Doljul se situează între cele şase judeţe din ţară cu cele mai puţine divorţuri la mia de locuitori.

În Dolj, instituţia căsătoriei câştigă tot mai mult teren. În primul semestru al acestui an, numărul de căsătorii din Dolj a depăşit 4.200, în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „În primele şase luni ale lui 2007, numărul căsătoriilor a crescut cu 2.698 comparativ cu perioada similară a anului precedent, revenind 12 căsătorii la 1.000 de locuiori“, a declarat Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Dolj. Potrivit datelor statistice, după statutul profesional al celor care şi-au unit destinele, peste jumătate dintre femeile care s-au căsătorit au fost casnice (61%), cele salariate reprezentând doar 16% din ele. „La bărbaţi, cei mai mulţi au fost lucrători pe cont propriu (29,7%), urmaţi de salariaţi (23,3%)“, a spus Tănase.

În prima jumătate a acestui an, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia s-au înregistrat aproximativ 11.118 căsătorii. În Dolj au fost înregistrate 40% dintre acestea, în Olt -18,5%, în Mehedinţi -16,5%, în Gorj -14,7% şi Vâlcea – 12,1%.

 

39 de divorţuri pe lună

 

În ceea ce priveşte numărul divorţurilor din Dolj, acesta a înregistrat o creştere, însă nesemnificativă (2%) comparativ cu cea a căsătoriilor.

„În primele şase luni ale lui 2007, numărul divorţurilor a crescut cu cinci faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006“, a afirmat Mariana Tănase. Cu cele 234 de divorţuri înregistrate în primele şase luni ale acestui an (adică aproximativ 39 pe lună), Doljul se regăseşte între cele şase judeţe care, în context naţional, au avut rate ale divorţialităţii sub unu la mie. Din acest clasament face parte şi Gorjul, cu 156 de divorţuri.

Potrivit datelor statistice, frecvenţa desfacerii căsătoriilor a avut un nivel mai ridicat în mediul urban (157 divorţuri), faţă de mediul rural (77). „După nivelul de instruire atât la femei, cât şi la bărbaţi, ponderea majoritară (peste 80%) au avut-o persoanele care au absolvit liceul“, a adăugat directoarea DRS Dolj. După statutul profesional, persoanele salariate (peste 56% din femei şi 52% din bărbaţi) au mai mult curaj de a face acest pas.

 

Sprijin financiar de 200 de euro

 

Potrivit www.newz.ro, la nivel naţional, în primele opt luni ale acestui an s-au înregistrat 22.500 de divorţuri. Aceste date situează România în mijlocul clasamentului ţărilor Uniunii Europene. „Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică reflectă o frecvenţă mai mare a divorţurilor pentru cuplurile cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani. Familiile care riscă să se destrame mai repede sunt cele care nu au copii sau au doar unul“, notează www.newz.ro. Una dintre cauzele acestei situaţii este reprezentată de căsătoria „din interes“ şi, printre altele, de faptul că „un stimulent foarte serios pentru cei care au hotărât să se căsătorească este şi sprijinul financiar de 200 de euro, acordat de stat celor care se află la prima căsătorie“ mai notează site-ul.

Belgia, ţara cu cele mai multe divorţuri

Potrivit www.newz.ro, la nivel european, una din două căsnicii se termină la tribunal. Rata cea mai mare a divorţurilor se înregistrează în Belgia, unde 71% dintre cuplurile căsătorite se destramă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS