22.9 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepartitorul, corp delict

Repartitorul, corp delict

În Craiova, majoritatea repartitoarelor pentru căldură au fost instalate fără respectarea prevederilor legale. Consecinţele sunt din ce în ce mai vizibile, iar oamenii tot mai convinşi că sunt furaţi de furnizorii de agent termic şi de prestatorii în domeniu.

Obligaţia montării repartitoarelor de costuri lansată de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor de Gospodărire Comunală (ANRSC) în 2004 este o escrocherie în toată regula, o spun tot mai mulţi proprietari de apartamente care şi-au băgat corpurile delicte în casă, la loc călduţ, şi nu mai pot scăpa de ele. La un an sau doi de la utilizarea acestor repartitoare, prin care românii erau asiguraţi că vor plăti doar ce consumă în caloriferele proprii, oamenii s-au convins că lucrurile nu stau deloc aşa şi că aparatele, imune în faţa controlului metrologic, îşi fac toanele pe banii lor. În ordinul ANRSC nr. 233 din 2004, cartea de căpătâi a operaţiunii, scrie, la art. 16, că „instalaţia interioară de distribuţie din condominiu trebuie să fie echilibrată hidraulic, astfel încât să fie asigurat debitul de agent termic nominal prin fiecare corp de încălzire în poziţia «complet deschis» a robinetului de reglaj. Înainte de montarea şi exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor, prestatorul va realiza echilibrarea hidraulică, atestată prin buletin de măsurători. Se admite neefectuarea echilibrării hidraulice în cazul în care nu s-au adus modificări la instalaţiile interioare de încălzire din condominiu faţă de proiectul iniţial“. În Craiova nu s-a efectuat nici o echilibrare, oamenii nici nu au fost informaţi de această prevedere fiindcă societăţile nu aveau interes să piardă timpul cu o activitate costisitoare şi riscantă, pe deasupra, dată fiind starea reţelelor vechi de zeci de ani. Ca urmare, „debitul de agent termic nominal“ a luat-o razna, iar facturile – asemenea. „La nici una dintre scările de bloc în care au fost montate repartitoare nu s-a realizat echilibrarea hidraulică a reţelei de termoficare. Consecinţele sunt multiple, incluzând şi înregistrările eronate ale gigacalorimetrelor şi chiar defectarea acestora. Oamenii ne asaltează cu solicitări să-i ajutăm să renunţe la repartitoare, numai că noi nu suntem abilitaţi să intervenim“, a declarat Tatian Tudorache, directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, administratorul sistemului centralizat de încălzire.

Fără control

Şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari la ale căror reţele „s-au adus modificări la instalaţiile interioare de încălzire din condominiu faţă de proiectul iniţial“, chestionaţi de Gazeta de Sud, au declarat că repartitoarele au fost montate fără echilibrarea hidraulică a instalaţiilor. Majoritatea lor susţin că habar nu aveau că trebuie executată şi echilibrarea hidraulică, iar când au aflat era deja târziu. Unii administratori şi preşedinţi au fost împotriva instalării acestor aparate încă de la început, tocmai fiindcă au înţeles că normele nu sunt respectate şi că aceasta îi va costa pe beneficiari.

Ion Dinu, preşedintele Asociaţiei nr. 15 Rovine, a spus că în toate blocurile asociaţiei au fost aduse modificări. „Este de ajuns montarea unei singure centrale termice de apartament, care înseamnă automat debranşarea de la sistem a mai multor calorifere şi a conductelor aferente, implicit a instalaţiei din proiect, ca să dau numai un exemplu. Am fost împotriva repartitoarelor, de fapt, a montării lor în acest mod: fără asigurarea că există un organism care să le verifice metrologic, fără efectuarea echilibrării hidraulice ş.a.m.d. Însă, legal, nu am putut împiedica ofensiva firmelor autorizate de ANRSC, fiindcă locatarii au semnat. Efectele? Chiar acum sunt la un proprietar de la etajul IV care are repartitoare şi a semnalat că din pricina lor în unele camere are căldură, în altele – nu, dar plăteşte mai mult decât atunci când îi duduiau toate caloriferele“, a spus Ion Dinu. Preşedintele Asociaţiei nr. 15 Rovine a adăugat că firmele care au venit cu repartitoarele nici nu mai răspund la sesizările oamenilor sau le răspund în doi peri. Mariana Marin, administratoarea Asociaţiei nr. 4 din 1 Mai, reclamă că repartitoarele au fost instalate fără a se efectua înainte echilibrarea reţelei de termoficare a imobilelor. „Nu, nu mi s-au prezentat buletine de măsurători, pentru că nu s-a făcut echilibrarea, şi am înţeles că vor fi consecinţe grave asupra repartizării costurilor“, a spus Mariana Marin. Până acum, ANRSC nu ne-a explicat dacă şi cum intenţionează să dezamorseze tensiunile şi nici când are de gând să legalizeze dezinstalarea repartitoarelor şi să desfiinţeze avizele de instalare şi exploatare nelegale. Directorul zonal al ANRSC, Adrian Burea, a precizat doar că echilibrarea hidraulică trebuie suportată de proprietarii de apartamente.  

„Repartitorul“, al doilea „Apometru“

Legea nu este clară în privinţa costurilor echilibrării, dar, şi dacă ar fi să-i dăm crezare directorului ANRSC, asta tot nu disculpă societăţile implicate, obligate, până una-alta, să realizeze echilibrarea. Acestea rămân răspunzătoare de încălcarea flagrantă a normativelor în vigoare, fapt care a dus la înregistrările haotice ale consumului. Unii invocă însă în apărare reticenţa beneficiarilor de a suporta costurile echilibrării hidraulice, dar tot nu pot explica de ce au montat totuşi repartitoarele în condiţiile date, atâta vreme cât legea interzice. Un reprezentant al Elsaco Brunata SRL a declarat că firma a inclus în toate ofertele către asociaţii şi echilibrarea instalaţiilor, însă doar una dintre zecile de asociaţii contactate a solicitat acest serviciu. „Ideal este să se realizeze această echilibrare. Numai că în practică intervin mai mulţi factori: costurile sunt destul de ridicate, iar clienţii refuză să plătească. Operaţiunea este nu numai costisitoare, dar şi delicată. Ea trebuie făcută pe fiecare coloană de reţea în parte, iar unele dintre reţele sunt deja şubrede, mai ales la subsoluri, orice intervenţie presupunând şanse de reuşită minime. Oricum, noi am prezentat în ofertă şi echilibrarea hidraulică. O singură asociaţie, din Brazdă, a fost de acord, însă când au văzut cât costă, au renunţat“, a spus specialistul Rotaru, de la Elsaco. La firma FGH Servicii, autorizată şi ea ANRSC, nu a răspuns nimeni, iar două dintre societăţile care intraseră pe piaţă în 2005, ISTA şi AS Internaţional, au renunţat tocmai din pricina reglementărilor greu de respectat. Nu este exclus ca, în scurtă vreme, să nu mai auzim de vreo firmă care să se implice în remedierea disfuncţiilor din algoritmul de măsurare a căldurii, la fel ca în cazul celebrei afaceri „Apometrul“.

ANRSC, tartorul repartitorului

Afacerea repartitoarelor a înflorit în ultimii doi ani, în ciuda agresivităţii presei, care a semnalat încă de la început încălcarea flagrantă a legilor, şi aşa necuprinzătoare. Tot ce s-a făcut a fost cu ştirea ANRSC. Pentru început, firmele au dat buzna în scările de blocuri şi i-au presat pe preşedinţi şi administratori să semneze contractele, fără a avea acceptul tuturor locatarilor, cum scria în lege. Străini de normative, craiovenii au semnat pe capete, bucuroşi că n-o să mai plătească pierderile din reţele. Nimeni nu le-a spus că ar trebui să mai scoată din buzunar câteva milioane de căciulă pentru echilibrarea hidraulică sau că fără această echilibrare o să plătească mai mult decât consumă. În 2006, în loc să atace societăţile care încălcau legea, ANRSC a luat la ochi propria lege, modificând Ordinul nr. 233 prin Ordinul nr. 255, unde le dădea posibilitatea firmelor specializate să monteze repartitoare fără acceptul tuturor proprietarilor din condominiu. Un an mai târziu, ANRSC transmitea în teritoriu, către furnizorii de agent termic, o adresă în care le cerea acestora ca, alături de factură, să le livreze oamenilor şi o recomandare-somaţie, în care proprietarii erau pur şi simplu ameninţaţi cu amendă dacă nu-şi instalează repartitoare. De asemenea, potrivit raportului de control postat pe site-ul ANRSC pentru anul 2006, situaţia este aproape roz în respectarea legislaţiei specifice de către operatori, aflaţi în continuare sub protecţia autorităţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII