4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024

Viaţă în mocirlă

Neamenajat la timp, un drum de 1,4 kilometri din satul Cârligei s-a transformat în nămol, prin care cu greu poţi să înaintezi. Cei care au de suferit sunt, ca de obicei, plătitorii de taxe, oamenii simpli, nevoiţi să trăiască printre noroaie.

Îngropaţi până la gât în nămoale, la doar câţiva kilometri de Craiova, doljenii din satul Cârligei au ajuns la capătul răbdării. Oamenii consideră că sunt trataţi în bătaie de joc de administrabili, care şi-au întors privirea de la ei şi îi lasă să se scufunde în mocirlă atât la propriu, cât şi la figurat.

Ieri, în satul cu pricina abia puteai să înaintezi pe jos, încălţat cu cizme de cauciuc, din cauza noroaielor. Cât despre folosirea vreunui mijloc de transport, sătenii nici măcar nu aduceau vorba, deoarece era imposibil acest lucru. Problemele ar fi apărut, după cum au povestit localnicii, în urmă cu câteva săptămâni, când edilul-şef al comunei Bucovăţ, Vasile Constantin, le-a promis că le va asfalta tot drumul care se întinde pe circa 1,4 kilometri. Bucuria sătenilor a durat însă foarte puţin. „Au venit şi au dat la o parte tot pietrişul care era pe drum, ca să ne pună şi nouă asfalt, să fim în rândul lumii. Atât au făcut. Au trecut câteva săptămâni şi ei n-au mai dat nici un semn. De şase ani stau aici, dar acum regret că am cumpărat. Nu putem să ieşim din curţi că e nămolu’ până la genunchi. Îşi bate joc de noi primarul ăsta. Nu îşi dă interesul şi cei care suferim suntem noi“, a declarat Violeta Speriatu, localnică.

Pentru că ehipele de muncitori s-au făcut nevăzute, iar ploaia nu a contenit, pe aproximativ 1,4 kilometri s-a format nămol de toată frumuseţea. Afectaţi sunt şi copiii, care trebuie să ajungă la şcoală. „Mulţi sunt în clasele primare şi vă daţi seama cât de greu le este să meargă prin noroi. Mai cad pe jos ăştia mici, se împiedică şi nu mai pot merge mai departe. Se ridică şi cad din nou… Ce să facă? Se duc de bunăvoie la şcoală“, a adăugat Elena Iliuţă

Primarul acuză birocraţia

Cel acuzat de săteni, Vasile Constantin, a menţionat că vina nu îi aparţine. Edilul-şef a declarat că banii pentru asfaltare au fost câştigaţi prin programul SAPARD. Deşi recunoaşte că nu s-a pus problema finanţării, primarul dă vina pe birocraţie, pe care o consideră răspunzătoare de întârziere. „Au dreptate oamenii! Nici mie nu mi-ar plăcea să trăiesc aşa cum trăiesc ei. Dar ce pot să le fac? Birocraţia este de vină. Înainte să foloseşti banii pe care îi primeşti, trebuie să îndeplineşti o sumedenie de cerinţe. Am făcut o groază de drumuri la Bucureşti, la SAPARD, ca să grăbesc finanţarea. Ce, credeţi că mie nu îmi plăcea să-l asfaltez, mai ales că începe anul electoral? Dar nu s-a putut“, a conchis Vasile Constantin.

Pentru şase kilometri de drum care urmează să fie asfaltat, în toată comuna, primăria a primit 3,4 milioane de lei. Precizăm că, din aceştia, 1,4 kilometri sunt în satul Cârligei. „Primarul n-a avut bunul-simţ nici măcar să vină aici să vadă cum ne obligă să trăim. Am 67 de ani, da’ de când trăiesc n-am văzut aşa ceva. Nu poate să intre nici măcar salvarea dacă îi vine vreunuia rău. Dacă moare cineva, cum să-l ducem la groapă? Să-l punem pe primar să se plimbe în papuci şi în ciorapi albi ca la el acasă, să vedem cum se simte când s-o noroi“, a spus Ilinca Stroe, localnică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII