Luminiţa Bojin cere în instanţă despăgubiri după moartea soţului său. Preotul Ionuţ Cosmin Bojin a decedat în decembrie 2005, în urma unui accident rutier la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea doljeană Cârcea.
28 decembrie 2005. Ionuţ Cosmin Bojin, de 31 de ani, preot la biserica din Caracal, Olt, soţia acestuia, Luminiţa, şi cei doi copii ai lor, Ionuţ şi Ana, se aflau în maşină, pe drumul care leagă comuna Cârcea de DN 65. La trecerea la nivel cu calea ferată din apropiere de Metro, Dacia în care se afla familia Bojin a fost izbită de o locomotivă. Preotul a murit pe loc. Luminiţa Bojin, de profesie învăţătoare, a rămas singură, având în grijă cei doi copii. Ionuţ, un băiat pe care problemele nu l-au ocolit încă de mic, a suferit un şoc după accidentul în care şi-a pierdut tatăl. Ana, cu patru ani mai mică decât fratele ei, a fost nevoită să suporte o operaţie prin care i s-a scos splina.
Ca şi acum doi ani, Luminiţa Bojin consideră că intersecţia cu calea ferată nu era semnalizată corespunzător. „Indicatoarele care presemnalizează trecerea de cale ferată nu existau, au fost puse la o săptămână după accident“, a declarat soţia preotului. Ancheta poliţiei însă a concluzionat că vina a aparţinut şoferului, care a trecut fără să se asigure.
Prin acţiunea în instanţă, Luminiţa Bojin cere pensie pentru cei doi copii, acum orfani de tată, şi despăgubiri pentru cheltuielile de înmormântare.
„Am intentat proces celor de la Drumuri la câteva luni după accident. Printr-o coincidenţă, am primit citaţia pe 28 decembrie, exact la doi ani după accident. Prima înfăţişare va fi pe 22 ianuarie, la Tribunalul Dolj“, a mai spus Luminiţa Bojin.
Alt accident doi ani mai târziu
Decembrie 2007. Când Luminiţa Bojin primea citaţia la tribunal, ghearele morţii cuprindeau altă familie din Olt. Nicolae şi Maria Bălănescu, de 45, respectiv 40 de ani, se întorceau de la Craiova, de la o rudă. Au făcut cumpărături în Metro, apoi au pornit către Cârcea. În drum, la trecerea la nivel cu calea ferată, vieţile lor au fost spulberate de locomotiva unui tren de marfă ce se îndrepta dinspre Craiova spre Piatra-Olt. Alături de cei doi se aflau fetiţa lor, Adina, de zece ani, şi nepoţica de cinci ani, Rebeca.
Maria Bălănescu a decedat pe loc, tamponul locomotivei lovind stâlpul dintre uşi, în partea dreaptă a maşinii Dacia Solenza. Nicolae Bălănescu a murit la circa 30 de minute după impact, în ciuda eforturilor medicilor SMURD de a-l salva. Fetiţa celor doi soţi, Adina, a scăpat ca prin minute cu câteva zgârieturi, însă Rebeca a suferit răni grave şi a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova. A doua zi a fost transportată cu elicopterul la Spitalul „Bagdasar Arseni“ din Bucureşti, după ce medicii au descoperit în urma tomografiei că suferise o fractură instabilă de coloană cervicală. Fetiţa nu a rămas internată la „Bagdasar“, medicii bucureşteni stabilind, în urma investigaţiilor, că nu este nevoie de o intervenţie chirurgicală. Copilul a fost transferat la Spitalul „M.S. Curie“, cunoscut ca Budimex, din Bucureşti, unde a fost internat pentru recuperare.
Ancheta autorităţilor a stabilit şi în acest caz că vina a aparţinut şoferului.
„Vom face întâmpinare“
Trecerea la nivel cu calea ferată de la Cârcea era semnalizată în trecut printr-o barieră. CFR Craiova a renunţat la ea o dată cu punerea în aplicarea a unei noi politici de personal, prin care să economisească bani. Bariera a fost desfiinţată, crucea Sf. Andrei fiind suficientă pentru Regionala Craiova. Odată cu concluziile celor două anchete, CFR Craiova s-a spălat pe mâini de responsabilitate în cazul celor două accidente, susţinând că nu are bani pentru o barieră. Drumul Metro – Cârcea se află în administrarea Societăţii Comerciale Lucrări Drumuri şi Poduri din subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Societatea are obligaţia de a monta pe acest drum indicatoare rutiere, inclusiv cele care presemnalizează trecerea la nivel cu calea ferată. Gheorghe Mâciu, directorul Societăţii Comerciale Lucrări Drumuri şi Poduri, a declarat că nu ştie încă despre acţiunea în instanţă depusă de Luminiţa Bojin. „Nu am primit nimic deocamdată. Este prima oară când aud de aşa ceva. Când vom primi înştiinţarea, vom analiza situaţia, vom vedea ce solicitări a făcut şi vom face o întâmpinare“, a spus Gheorghe Mâciu.