Ninsoarea abundentă care a început să cadă de ieri-dimineaţă a aruncat din nou Doljul în haos. Debandada de pe şosele, dar şi din Craiova a fost dublată de nepăsarea manifestată de autorităţi. Deşi a nins încontinuu, majoritatea şefilor instituţiilor deconcentrate au tras obloanele în weekend, venind cu date contradictorii la raportul de ieri.
Exemplul cel mai elocvent de şefi habarnişti, treziţi în mijlocul unui somn straşnic de cei cărora trebuie să le dea socoteală,
s-a înregistrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Cu o zi înainte de începerea şcolii, rapoartele despre unităţile de învăţământ care rămân închise până când se va face o deszăpezire temeinică se băteau cap în cap, iar autorităţile s-au contrazis flagrant în informaţiile oferite despre numărul elevilor care nu vor începe azi cursurile.
ISJ a prezentat o
situaţie veche de o zi
Raportarea făcută la şedinţa Comandamentului de iarnă de Gianina Chirigiu, inspectoare adjunctă în cadrul ISJ Dolj, a fost sistematic contrazisă de datele deţinute de autorităţile de la prefectură şi consiliul judeţean, iar în final inspectoarea a recunoscut că situaţia pe care a prezentat-o în cadrul şedinţei a fost întocmită sâmbătă după-amiază, când în Dolj nici măcar nu începuse să ningă. „Sunt patru unităţi şcolare cu probleme. La Vela, cu Suhar şi Bucovicior. Mai e o problemă la Brabova, în satul Mosna. Este doar învăţământ primar cu maximum 10-15 elevi. La Palilula este o situaţie mai dificilă pentru că e învăţământ gimnazial şi sunt 100 de elevi şi cadre didactice de la Craiova care fac naveta“, a spus Chirigiu. Inspectoarei i s-a adus la cunoştinţă faptul că o parte din situaţiile prezentate au fost rezolvate de primari: „Ieri (sâmbătă- n.r.) a venit primarul din Vela la Craiova şi a luat o freză de la Drumurile Judeţene cu care să desfunde drumurile“, a precizat subprefectul Ionel Ciobotea. Înaltul funcţionar public a făcut menţiuni şi cu privire la drumul către şcoala din Palilula. „Ieri, la ora 14.00, primarul din Bucovăţ era cu utilajul pe drumul de la Sărbătoarea şi urma să se ducă şi la Palilula“, a mai spus Ciobotea.
Elevii din Bodăeşti şi Gogoşiţa au vacanţă prelungită
Conform datelor furnizate de Gianina Chirigiu, situaţii dificile se înregistrează la Gogoşiţa, din comuna Gogoşu, şi Bodăeştii de Sus, din comuna Melineşti. „Altă situaţie e la Gogoşiţa. Aici chiar nu se poate rezolva pentru că sunt şapte elevi din învăţământul primar care n-or să poată ajunge la şcoală. Mai e o problemă la Bodăeştii de Sus, cu 16 elevi“, a spus Chirigiu. „Am vorbit cu primarul din Melineşti şi mi-a spus că se circulă. Greu, dar se circulă. Bodăeştii să nu-l trecem în raport, pentru că se circulă. Găsim noi o soluţie“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Potrivit primarului din Melineşti, elevii din Bodăeştii de Sus nu vor putea însă ajunge însă la Liceul din Melineşti, în condiţiile în care microbuzul care îi transportă ar trebui să treacă trei porţiuni de pantă care însumează trei kilometri.
Rapoarte diferite
la ministere
Brambureala din rapoartele prezentate de ISJ şi Comandamentul judeţean de iarnă va ajunge şi în atenţia autorităţilor centrale. Ieri, prefectul Silviu Dumitru a cerut ca raportul către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative să consemneze faptul că vor rămâne închise şcolile din Mosna şi Gogoşiţa. „Păi atunci să dăm aceste două unităţi, din Mosna şi Gogoşiţa, să anunţăm că se amână şcoala între trei zile şi o săptămână. Să dăm o săptămână, dar să-i anunţăm şi pe cei de la şcoală de treaba asta, să nu ne trezim că intră în fibrilaţii pe acolo. Să le spunem şi profesorilor, că se duce vreunul pe acolo, se înzăpezeşte şi pe urmă îl vedem pe la televiziune că dă declaraţii“, a spus Silviu Dumitru. În acelaşi timp, autorităţile de la ISJ au declarat că, oficial, singura şcoală care nu îşi va deschide porţile în Dolj este cea din Palilula.
Elevii din Mosna
nu ajung la Brabova
Declaraţiile primarului din Brabova, Virgil Pleşea, contrazic însă şi informaţiile date de ISJ, şi pe cele date de prefectură. Pleşea a declarat ieri că şcoala din Mosna va fi deschisă, însă probleme vor avea cei şase elevi de gimnaziu din Mosna, care trebuie să se deplaseze la Şcoala din Brabova. „Între Mosna Mare şi Mosna Mică este o şcoală cu clasele I-VI la care învaţă opt elevi. Şcoala se va deschide mâine, dar nu ştim ce elevi vor veni. Mai avem o problemă cu elevii de gimnaziu din Mosna, care trebuie să ajungă la Şcoala din Brabova. Sunt şase elevi care nu vor ajunge mâine la şcoală pentru că sunt două pante foarte abrupte şi nu putem trece nici cu tractorul“, a spus ieri Pleşea.
Şefa ISJ, de negăsit
Ca să pună cireaşa pe tort, şefa inspectoratului, Ersilia Oprescu, a găsit de cuviinţă să nu le răspundă la telefon reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). „Vreau să reamintesc că la ISU e secretariatul general pentru situaţii de urgenţă şi aici vin toate informaţiile. Spun asta pentru că de la ISJ noi nu ştiam nimic. Am sunat noi aseară să ne interesăm. Inspectorul general nu ne răspunde la telefon, ne respinge apelul, răspunde doar la numerele pe care le cunoaşte“, a spus ieri adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Alexandru Păsărică. „Daţi-i un SMS dacă nu răspunde“, a venit o sugestie din partea participanţilor la şedinţa Comandamentului de iarnă de ieri. Când inspectoarea a răspuns în cele din urmă la telefon, datele furnizate de aceasta contraziceau flagrant informaţiile furnizate de subalterna sa, Gianina Chirigiu, şi de Comandamentul de iarnă. Ersilia Oprescu a declarat ieri că, în zona Mosna din comuna Brabova, nu mai sunt probleme, iar elevii de aici vor putea merge azi la şcoală.
Utilajele de la drumurile judeţene au început să se defecteze
Deşi în prezent nici o şosea judeţeană nu este blocată, drumarii spun că o unele dintre utilajele şi aşa puţine care lucrează la deszăpezire au început să cedeze. Gheorghe Mâciu, director al Societăţii Comerciale Lucrări Drumuri şi Poduri, a declarat ieri că situaţia cea mai grea este în zona Pleniţa. „Avem o problemă cu utilajele care se defectează. La Pleniţa este o rabă cu lamă la care s-a defectat cutia de viteze. O să trimitem altă maşină pentru că trebuie să se lucreze în continuare. S-au mai defectat un electromotor, o pompă de apă…“, a precizat directorul SC LDP. Acesta a adăugat că în sectorul Pleniţa-Calafat-Poiana Mare este cel mai gros strat de zăpadă.
Drumurile comunale, la mâna primarilor
Potrivit preşedintelui CJ, Ion Prioteasa, probleme sunt şi în zona rurală, unde primarii sunt însărcinaţi cu deszăpezirea drumurilor comunale. Cu toate că susţin că multe localităţi sunt îngropate în nămeţi, autorităţile nu au până în prezent o situaţie cu drumurile comunale blocate, însă promit să facă „o analiză“. „Primarii au înţelegeri cu cei din comună care au utilaje, îi mai scutesc de la plata unor impozite, dar unele localităţi sunt întinse pe zeci de kiloemtri şi e foarte greu de acţionat. În prezent, cele mai importante sunt drumurile comunale, mai ales în zona Gogoşu-Piria. Trebuie să facem o analiză şi să vedem unde sunt situaţii critice ca să-i ajutăm cu utilaje“, a spus Prioteasa. Mult mai tranşant s-a arătat ieri prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, care le-a cerut primarilor „să mai lase băutura şi să se apuce de treabă“. „Dă-o încolo de treabă, dom’ne, că pui două lemne şi un tractor şi tot dai zăpada la o parte, nu o laşi să se strângă. E nesimţire, sunt hoţi!“, a spus Dumitru.
Străzile din cartierele Craiovei, lăsate de izbelişte
Craiovenii şi-au continuat şi ieri lupta cu nămeţii din cartiere, în timp ce reprezentanţii primăriei au susţinut că maşinile de deszăpezire contractate de administraţia locală au intrat şi pe străzile mai puţin circulate ale Băniei. „S-a intrat pe străzile principale, iar acolo unde sunt unităţi şcolare s-a intrat pe toate străzile. Erau maşini în cartiere. Eu vin din Craioviţa şi erau maşini de deszăpezire“, a spus ieri reprezentantul Primăriei Craiova, la şedinţa Comandamentului de Iarnă. Întrebat fiind câte utilaje acţionează în Craiova, acesta a răspuns însă că nu are cunoştinţă, dat fiind faptul că nu se ocupă de problema deszăpezirii în oraş. Prefectul Silviu Dumitru a cerut însă municipalităţii să prezinte azi o situaţie cu activitatea prestată de fiecare utilaj de deszăpezire contractat de primărie. „Nu-i lăsaţi pe cei de la firme să hotărască ei pe unde şi când se duc. Daţi-le telefon şi întrebaţi-i unde sunt utilajele. Luni dimineaţă să-mi prezentaţi o situaţie unde a lucrat fiecare din cele 78 de utilaje“, a spus prefectul Dumitru.
Dumitru: Trebuia să stai acasă
Întâlnirea de ieri de la prefectură a fost şi prilej de revedere între prefectul de Dolj şi subordonaţii săi. Deşi plecat în concediu, prefectul Dumitru a urmărit, se pare, extrem de atent situaţia din Dolj la televizor şi a avut ieri şi câteva remarce cu privire la imaginea un pic şifonată a subprefectului Ciobotea după prima ninsoare din judeţ. „Te-au făcut zob ăştia de la Realitatea. Ce-ai căutat, bă, acolo?Trebuia să stai acasă şi să spui că eşti în plapumă“, a spus Dumitru.
Timpul foarte puţin probabil
În urmă cu câteva zile, reprezentanţii Centrului Regional de Meteorologie susţineau că precipitaţiile care vor cădea în ziua de Bobotează nu vor fi consistente şi nu se va depune strat de zăpadă. Ieri, vremea a ţinut să contrazică prognoza meteorologilor, care au declarat imediat că vor veni cu date exacte. „Am vorbit cu meteorologul de serviciu să rectificăm: să spunem în prognoză, în loc de precipitaţii sporadice, precipitaţii slabe, dar încontinuu“, a spus Gelu Gătejescu, directorul Centrului. Acesta a precizat că la Bechet s-a înregistrat sâmbătă temperatura record de minus 26 de grade Celsius.