-4.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLichidaţi de Securitate

Lichidaţi de Securitate

Cel mai mic comision încasat de lichidatorii ICM SA s-ar putea ridica la 3,5 milioane de euro. Ministerul Economiei şi Finanţelor a desemnat ca lichidator societatea Rovigo SPRL, patronată de Vasile Deleanu, un personaj despre care presa a scris că a fost ofiţer acoperit al Securităţii, omul căruia Dan Voiculescu îi dădea note informative.

Lichidarea falimentarei Societăţi Comerciale pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA începe să miroasă a afacere cu multe milioane de euro în coadă pentru băieţii deştepţi, cu relaţii la vârful lumii politice. Aşa cum relatam în ediţia de ieri a GdS, comisioanele grase fac cu ochiul societăţilor de lichidare, care se bat prin toate mijloacele pentru a pune mâna pe afacerea ICM. Societatea ICM are datorii către creditori în valoare totală de 20.000 de miliarde de lei vechi, dintre care 19.000 de miliarde de lei către bugetul de stat. Aşadar, un comision de numai 1% din suma totală înseamnă 200 de miliarde de lei vechi, adică peste 3,5 milioane de euro. Miză suficientă ca să înceapă lupta. La început, judecătorul sindic a numit ca administrator/lichidator al ICM SA firma craioveană BNP Consult SPRL, până la prima adunare generală a creditorilor, care urma să-şi desemneze un lichidator agreat. Cum principalul creditor al ICM este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) din subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), acesta avea un cuvânt greu de spus în desemnarea lichidatorului. Ministerul a organizat o selecţie de oferte, în urma căreia câştigătoare a fost desemnată societatea de lichidare Siomax din Târgu Jiu, cu un comision de succes de 0,98% din valoarea recuperată. Cum BNP Consult nu a fost de acord cu decizia luată de ANAF, procesul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Norocul din Căciulă

Până la soluţionarea litigiului dintre BNP şi minister, adunarea comitetului creditorilor, întrunită pe 20 decembrie 2007, a decis ca lichidator al ICM să fie numită societatea bucureşteană Rovigo SPRL. Situaţia i-a înfuriat pe cei de la BNP Consult, care susţin că MEF trebuie să respecte procedura de selecţie de oferte ca să numescă lichidatorul. Dar cine este Rovigo? Societatea de lichidare îşi are sediul pe strada Mareşal Josef Pilsudski, nr. 2, sector 1 Bucureşti şi este administrată de avocatul Vasile Deleanu, un personaj apărut de curând în atenţia mass-media, pentru presupusele sale legături cu Securitatea înainte de 1989. Presa centrală susţine că Deleanu a fost ofiţer de contrainformaţii şi lucra acoperit la Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Vitrocim. Deleanu, fiind unul dintre ofiţerii către care Dan Voiculescu, „Felix“- cum era cunoscut la vremea respectivă actualul lider PC, furniza note informative. Contactat telefonic, Vasile Deleanu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informaţiile apărute în presa centrală: „Să lăsăm în plata istoriei ce a fost. Asta se întâmpla acum 20 de ani. Dumneavoastră ce făceaţi acum 20 de ani?“. În ceea ce priveşte cazul ICM, Deleanu a spus: „Adunarea creditorilor ne-a numit, chiar dacă unor creditori nu le place de noi. AVAS şi ANAF ne preferă pe noi, probabil că suntem mai cuminţi. Unii dintre creditori, cât şi BNP Consult au contestat decizia, pe 16 ianuarie se va judeca şi abia după aceea vom fi pe cai“.

Prietenii lui Vosganian

Alt nume controversat implicat în lichidarea ICM este cel al lui Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL). Firma de avocatură „Stănescu, Miloş şi Dumitru“, la care sunt asociaţi Arin Stănescu, Simona Miloş şi Ştefan Dumitru, acordă reprezentare şi asistenţă juridică pentru MEF în dosarul ICM. Practic, ei sunt cei care au recomandat ministerului încredinţarea lichidării ICM către firma Rovigo, al cărei patron, Vasile Deleanu, se spune că face parte din grupul de interese al lui Arin Stănescu. Această informaţie nu este însă verificată până acum. Stănescu patronează firma de lichidare Moore Stephens RVA Bucureşti, de care se leagă cazuri celebre, precum Banca Internaţională a Religiilor (BIR), Bankcoop, Banca Albina, Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi Dacia Felix. Comisia Parlamentară de Cercetare a Abuzurilor şi Corupţiei a adus firmei lui Stănescu acuzaţii de implicare în „mafia falimentelor bancare“. Între altele, presa centrală a relatat că Varujan Vosganian, actualul ministru al economiei şi finanţelor, era, la un moment dat, asociat cu 35% în societatea Euroeconomic SA, la care mai figura printre acţionari şi Arin Stănescu (cu 15%). Presa a scris şi că Moore Stephens RVA funcţiona la un moment dat într-unul din apartamentele Danei Năstase, moştenire de la celebra „Mătuşă Tamara“.

Afacere cu miză

Crenţele sunt cele mai vânate bunuri ale ICM SA. În contul unor datorii neachitate, societatea ar putea obţine şi vinde în piaţă 30-40% din capitalul social al complexurilor energetice Turceni şi Rovinari şi 2% din CE Craiova. De asemenea, ICM ar putea pune mâna pe 65,89% din SNLO, unul din cei mai importanţi furnizori de cărbune din România.

Lichidatorii se bat în comisioane

Lichidatorul Rovigo pretinde un comision de succes de 0,98% din sumele obţinute din vânzarea bunurilor, exclusiv TVA. Un comision asemănător pretinde şi Siomax Târgu Jiu. BNP Consult contestă şi spune că a pretins

0% din valorificarea bunurilor şi 0,5% din recuperarea creanţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU