Sindicatul Agrostar a cerut guvernanţilor adoptarea unei politici reale de subvenţionare a agriculturii. În replică, premierul Tăriceanu ameninţă cu controale la sânge şi cu desfiinţarea economiei subterane din agricultură.
Preşedintele sindicatului Agrostar, Nicolae Ştefan, a atras atenţia în conferinţa de presă din această săptămână asupra scumpirilor iminente ale alimentelor, precum şi a exportului unei cantităţi impresionante de grâu din rezerva de stat, în condiţiile în care România nu poate asigura grâul de consum până la recolta din acest an. Totodată, sindicatul a cerut guvernanţilor adoptarea unei politici reale de subvenţionare a agriculturii deoarece toate subvenţiile acordate până acum nu ajung la producător, ci la vânzătorii de imputuri pentru agricultură. „Subvenţia de cinci milioane de lei acordată în toamna trecută nu a ajuns, de fapt, la producătorul din agricultură, la cel care dă cu sapa sau la cel care mulge vaca, deoarece înainte de subvenţie toţi furnizorii de îngrăşăminte, de pesticide, de motorină au avut grijă să mărească preţul produselor lor în aşa fel încât subvenţia au înghiţit-o ei, iar micul proprietar a rămas pe dinafară. Aşa se explică de ce din 15 milioane de hectare de teren arabil din România se mai cultivă cu chiu, cu vai doar şase-şapte milioane“, a spus secretarul general al Agrostar, Tudor Dorobanţu.
Care pe care!
Supărat pe sindicatul care a anunţat scumpiri masive şi necontrolate la produsele alimentare, premierul Tăriceanu s-a oţărât la fermieri şi a combătut prognozele privind majorarea preţurilor la alimente, vehiculate de sindicatul Agrostar. El a afirmat că acest sindicat este o combinaţie de patronate cu interese proprii care activează într-o zonă a economiei şi care desfăşoară la negru foarte multe tranzacţii. Premierul a apreciat că 80 la sută din tranzacţiile din agricultură sunt necontabilizate şi că guvernul va face eforturi pentru a îndrepta această situaţie. „Poate că atunci cei de la Agrostar vor face declaraţii mai realiste“, a spus Tăriceanu.
Înmărmuriţi de reacţia premierului, sindicaliştii l-au declarat inapt pentru a înţelege problemele agriculturii. „Dacă declaraţia aparţine premierului, cred că i-a dat cineva un pahar şi i-a luat minţile. Noi am spus că nu putem fi de acord cu scumpirea produselor procesatorilor, în condiţiile în care materia noastră primă nu s-a scumpit. Mai mult, avem presiuni de la procesatori să scădem din preţul materiilor prime, în condiţiile în care a fost un an secetos şi nu am făcut produse nici cât să ne reluăm ciclul de producţie. Nu noi, producătorii, facem preţurile. De ce procesatorii achiziţionează laptele de la noi cu preţuri cuprinse între 0,5 şi 1,15 litrul, cu o grăsime de până la 4,2%, iar pe masa dumneavoastră, a consumatorilor, ajunge cu patru lei litrul? Acolo să facă ei controalele, nu la noi, care mulgem vaca! Îşi închipuie că noi suntem buricul economiei subterane? Vrea controale? Foarte bine! Şi noi vrem, şi vrem de mult timp acest lucru“, a spus Tudor Dorobanţu.
Până va găsi premierul firul economiei subterane şi până se vor hotărî cine şi de ce controlează, un lucru pare foarte sigur: de la începutul mandatului său, premierul Tăriceanu nu a discutat niciodată sindicatele din agricultură!