4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupă Distrigaz, potopul

După Distrigaz, potopul

După mai bine de doi ani de la explozia din cartierul Lăpuş din Craiova, vinovaţii nu au plătit nimic familiilor îndoliate sau societăţilor prejudiciate. De tot atâta timp se ştie că explozia s-a produs din cauza Distrigaz Sud, pentru că a menţinut în exploatare o conductă medie de gaz timp de 46 de ani, deşi ea trebuia schimbată la 15 ani.

 

În urmă cu mai bine de doi ani, în cartierul Lăpuş, din Craiova, punctul termic care alimenta mai multe blocuri a făcut explozie. Urmările au fost: doi morţi, mai mulţi răniţi, zeci de apartamente şi maşini avariate, instalaţii şi utilaje ce au aparţinut Regiei de Apă, Regiei de Termoficare şi SC Electrica Oltenia avariate sau distruse. Vinovat de nenorocirea care s-a produs a fost găsit Distrigaz Sud, deoarece a menţinut o conductă medie de gaz peste norma de exploatare. Conducta veche de 46 de ani (perioada de exploatare este de 15 ani) s-a fisurat, iar gazul s-a infiltrat în canalele Romtelecom şi de agent termic, ajungând în subsolul punctului termic şi al câtorva blocuri din zonă. Explozia s-a produs dimineaţa, la ora 5.00, şi a fost urmată de alta, la două ore. Atunci, la locul întâmplării, în faţa sutelor de oameni speriaţi, oficiali de toate felurile s-au întrecut în declaraţii şi promisiuni. Reîntorşi în apartamentele afectate, proprietarii au solicitat Inspectoratului în Construcţii Dolj să facă expertiza structurii de rezistenţă a blocurilor din asociaţia de locatari Lăpuş. Inspectoratul a răspuns că nu este abilitat să facă astfel de expertizări, iar oamenii au intrat în apartamentele în care trăiesc de doi ani şi câteva luni fără să ştie dacă la cel mai mic cutremur blocurile se vor prăbuşi sau nu pe ei. De atunci, nimeni niciodată nu a dispus sau nu a făcut ceea ce era obligatoriu pentru siguranţa locatarilor: expertiza structurilor de rezistenţă a blocurilor afectate de explozie. „Imediat după explozie, noi am cerut la Inspectoratul de Stat în Construcţii să se facă o expertiză a structurii de rezistenţă măcar a blocului care a fost şi este lipit de punctul termic care a explodat. Ne-au răspuns că nu sunt abilitaţi să facă acest lucru. Practic, locatarii din blocurile afectate nu ştiu nici acum dacă structura de rezistenţă a fost sau nu afectată“, a declarat Anca Radu, administratoare a Asociaţiei de locatari Lăpuş. După explozia punctului termic, viaţa oamenilor din zonă s-a schimbat complet. Ce nu s-a schimbat deloc este teoria românească, potrivit căreia mortul e întotdeauna de vină!

 

Un pic mai bine!

 

Doiniţa Trică, de 36 de ani, angajată a Regiei de Apă, era în timpul serviciului în punctul termic nr. 3 atunci când acesta a explodat. A murit sub dărâmături, lăsând în urmă un copil minor şi un soţ. Apartamentul în care a locuit se afla în blocul U2, lângă punctul termic care a explodat. Pentru supravieţuitorii acestei familii, primarul de atunci şi de acum, Antonie Solomon, a cumpărat un apartament în centrul Craiovei, pe care l-a donat fiului femeii decedate. După un timp, soţul femeii, Claudiu Trică, a reparat apartamentul afectat de explozie, l-a vândut şi s-a mutat cu copilul în locuinţa donată de primar. După înmormântarea femeii, soţul acesteia a putut fi văzut la mai multe posturi de televiziune, unde a înfierat nepăsarea Distrigaz Sud. Din rechizitorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, întocmit ca urmare a declanşării cercetărilor penale pentru găsirea vinovaţilor, reiese că Trică s-a constituit în parte civilă împotriva Distrigaz cu suma de 1.000.000 de lei. Foştii vecini nu mai ştiu nimic de familia Trică.

 

Din rău în mai rău

 

Dănuţ Ibiceanu, de 45 de ani, angajat al Regiei de Termoficare, se afla în timpul serviciului în punctul termic nr. 3, care a explodat pe 27 ianuarie 2006. A suferit arsuri grave pe 80% din suprafaţa corpului şi s-a stins din viaţă cinci zile mai târziu. A lăsat în urmă doi copii minori, o soţie fără serviciu şi două camere dintr-un fost grajd de porci al fostului IAS Craiova. După înmormântare, femeia a primit 10.000 de lei din partea guvernului şi atât. La îndemnul părinţilor săi, s-a constituit în parte civilă împotriva Distrigaz pentru suma de 300.000 de lei. După moartea soţului ei, a descoperit că terenul de sub camerele cumpărate de la fostul IAS Craiova a fost vândut de lichidatorul Nik Impex unui om de afaceri din Craiova, care-i interzice accesul în casă. Din spusele Stelei Ibiceanu, actualul proprietar al terenului doreşte să-i cumpere cu 10.000 de lei casa, sub ameninţarea interzicerii accesului în ea.

Procesul intentat Distrigaz Sud trenează în Judecătoria Craiova de mai bine de un an şi jumătate, timp în care femeia disperată s-a mutat la părinţii săi din Apele Vii, de unde face naveta la Craiova. Directorul Regiei de Termoficare, unitate la care a lucrat soţul său până la deces, i-a oferit un post de femeie de serviciu, de care ţine cu disperare.

„L-am pierdut pe soţul meu, am rămas cu doi copii minori, m-am mutat la părinţii mei din Apele Vii, unde locuim zece persoane în casă. Mă judec cu Distrigazul de mai bine de un an şi jumătate, timp în care nu a venit nimeni să mă întrebe măcar de sănătate. Dacă ei ar fi schimbat acea conductă la timp, soţul meu ar mai fi trăit şi azi. De anul nou, copilul cel mic mi-a cerut o petardă, ca să poată să-i trimită un bilet tatălui său în ceruri“, a spus Stela Ibiceanu.

Termoficarea, la mila Distrigaz

 

Regia de Termoficare Craiova, unitatea care a suferit cele mai mari pierderi materiale, a reconstruit în cel mai scurt timp punctul termic distrus şi a redat agentul termic în doar câteva zile locatarilor din blocurile avariate. S-a constituit parte civilă pentru suma de 500.000 de lei şi se judecă şi acum pentru bani. Distrigaz, unitate care tinde, ca şi Electrica, să devină stat în stat, a refuzat orice plată sau propunere de stingere a litigiului, nerecunoscând nici măcar pagubele care s-au văzut cu ochiul liber. Regia de Termoficare a propus pentru stingerea litigiului o compensare, care a fost refuzată fără alte comentarii. „Niciunde în ţară unde au avut loc explozii, Distrigazul nu a plătit un leu. Am de recuperat 500.000 de lei de la ei. Le-am propus o compensare, dar au refuzat orice dialog. Eu am de recuperat bani, dar familiile morţilor au de recuperat vieţile celor pe care i-au pierdut“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare. Într-o situaţie normală, vinovatul plăteşte pagubele, iar responsabilul pentru producerea exploziei a fost stabilit şi de Parchet, şi de expert, şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj ca fiind Distrigaz Sud. Societatea nu a plătit nici un ban nimănui, preferând să se judece până în pânzele albe. „Nu pot să dau nici un fel de declaraţie. De relaţia cu presa se ocupă Serviciul de relaţii externe al firmei noastre din Bucureşti“, a declarat directorul Distrigaz Sud Craiova, Petre Ciocănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII