6.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024

Admitere codată

Coduri, ierarhii, repartizări computerizate şi algoritmi de repartizare. Acestea sunt cuvintele de pe buzele părinţilor şi ale diriginţilor absolvenţilor de gimnaziu în aceste zile. Cât despre elevi, aceştia se bucură că au scăpat de examene şi aşteaptă cu nerăbdare să trăiască la maximum anii de liceu.

 

Au început înscrierile la liceu. Absolvenţii de gimnaziu pot completa până pe 20 iunie fişele pentru repartizarea computerizată. Pe fişa de înscriere în licee sau în şcoli de arte şi meserii de stat, elevii va trebui să completeze opţiunile în ordinea intereselor, preferinţelor şi a aptitudinilor. Algoritmul de repartizare va ordona elevii după medii, pe baza opţiunilor exprimate. Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal şi profesional de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a va avea loc pe 27 iunie. Pe 29 iunie, fiecare unitate de învăţământ liceal şi profesional va afişa lista candidaţilor repartizaţi în respectiva instituţie. A doua etapă a repartizării computerizate se va desfăşura pe 12 iulie şi se adresează candidaţilor care nu au fost repartizaţi după prima etapă de admitere sau nu au participat din diferite motive. În intervalul 1-10 septembrie va avea loc o ultimă repartizare a elevilor care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapele precedente, care nu s-au înscris în perioada prevăzută sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor amenţionate.

 

Un loc la liceu, în funcţie de poziţia în ierarhie

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj recomandă elevilor, părinţilor şi diriginţilor să verifice corectitudinea datelor înscrise pe fişă, numele, prenumele, media claselor V-VIII şi media tezelor cu subiect unic. „Încă de la 1 iunie, atât pe site-ul ISJ, cât şi la fiecare şcoală este afişată ierarhia la nivel judeţean. În funcţie de poziţia ocupată, codurile de pe fişa de înscriere trebuie să aibă ataşat un număr de locuri a căror sumă să fie cel puţin egală cu poziţia în ierarhie“, a explicat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

 

Majoritatea absolvenţilor au medii peste 9

 

La admiterea din acest an, 519 elevi au medii cuprinse între 10 şi 9,50, peste 780 de absolvenţi de gimnaziu au medii între 9,49 şi 9, 856 de elevi au medii cuprinse între 8,99 şi 8,50, 811 – între 8,49 şi 8.00, iar 771 – între 7,49 şi 7.00. La sfârşitul ierarhiei se află cei 699 de absolvenţi de gimnaziu cu medii între 6,99 şi 6,50; 588 – cu medii între 6,49 şi 6; 446 de viitori liceeni – cu medii între 5,99 şi 5,50 şi 202 elevi cu medii de admitere între 5,49 şi 5.00. Medii sub 5.00 au 64 de elevi care se pot înscrie la o şcoală de arte şi meserii. Acestora li se adaugă cei din alte judeţe care pot completa şi depune fişele de înscriere la sediul ISJ Dolj.

 

„Fraţii Buzeşti“, campion naţional

 

Media contează în cursa pentru un loc într-o clasă bună la un colegiu de prestigiu, aşa că şi în acest an elevii doljeni se bat pe marile colegii din Craiova. La admiterea de anul trecut, cele mai mari medii de intrare la liceu, din ţară, au fost la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, profilul matematică-informatică, ultima medie fiind 9,88. Pe locul II s-a situat CN „Carol I“, unde ultima medie a fost 9,25, urmat de CN „Elena Cuza“, cu ultima medie de admitere 9. Pe următoarele locuri s-au situat CN „Ştefan Velovan“, cu 8,28 ultima medie şi Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, cu 8,32. Cea mai căutată specializare este matematică-informatică, în anii trecuţi 25% dintre absolvenţii de gimnaziu optând pentru aceste clase. Pe locul al doilea se află filologia, 22% dintre viitorii liceeni alegând acest profil, în timp ce pentru ştiinţele naturii au optat doar 10% dintre ei. Ca şi în anii trecuţi, colegiile şi liceele bat şcolile de arte şi meserii, anul trecut peste 57% dintre absolvenţi optând pentru liceele teoretice şi numai 25% pentru filiera tehnologică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII