19.5 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMetropolis, cartierul-fantomă

Metropolis, cartierul-fantomă

300 de locuinţe de lux, în patru blocuri turn cu denumiri spaniole. Asta au promis patru investitori maghiari craiovenilor pentru sfârşitul lui 2008. Peste 50 de craioveni au plătit deja un acont de 3% din valoarea locuinţelor, în contul dezvoltatorului imobiliar. Ce pot vedea de aceşti bani în cartierul promis? Gunoaie, maidanezi şi moloz.

 

Mult aşteptatul minicartier „Metropolis“, ce urma să fie ridicat la intersecţia bulevardului Decebal cu strada Tehnicii din Craiova, pe o suprafaţă de circa 8.000 de metri pătraţi, dă bătăi de cap clienţilor care au plătit bani grei pentru apartamentele care nu se văd deloc la orizont. În locaţia sus-amintită, firma West-Park SRL Craiova s-a angajat faţă de clienţi că va ridica patru blocuri turn de câte 13 etaje – botezate „Barcelona“, „Madrid“, „Sevilla“ şi „Valencia“. Un apartament în cartierul menţionat costă între 77.971 şi 129.310 euro, în funcţie de suprafaţă şi de numărul de camere, ambele preţuri fiind fără TVA. În total, este vorba de 300 de locuinţe.

Mulţi craioveni s-au grăbit să-şi aconteze deja câte un apartament nou, plătind în contul firmei avansul de 3% din valoarea lui. „Este vorba de 54 de clienţi care au plătit avansul, în timp ce alţii le-au rezervat“, a ţinut să ne informeze Toni Constantinescu, directorul de vânzări al firmei West-Park. Detalii despre structura apartamentelor disponibile, dar şi despre preţuri, le puteţi afla la adresa www.metropolis.info.ro. În fine, propaganda privind noul cartier a demarat în luna aprilie 2007 şi atât a rămas până în prezent. Pe terenul pe care acum „turnurile“ ar trebui în prezent să ridice capul spre nori nu se găseşte decât un panou publicitar, iar pe platforma betonată sunt depozitate gunoaie, moloz şi câinii vagabonzi care s-au pripăşit prin boscheţi.

 

Împotmoliţi înainte de start

 

Anul trecut, constructorii promiteau că se vor apuca de lucru în august 2007. Practic, pe la sfârşitul lui 2008 blocurile ar fi terebuit să fie gata. Pe 30 noiembrie 2007 însă, firma West-Park abia a obţinut autorizaţia de construire de la Primăria Craiova – autorizaţie care este valabilă timp de 24 de luni de la data începerii lucrărilor. Din câte se poate vedea, constructorii nu au deschis nici şantierul.

Interesant este că din contractele încheiate cu beneficiarii locuinţelor lipsesc termenele de începere şi de finalizare a lucrărilor. „Nu m-au anunţat nimic până acum. Din câte ştiu eu, ei sunt încă în faza de selectare a ofertelor, pentru a se decide asupra constructorului care va executa lucrările“, a precizat Cristea Stan, directorul şi acţionarul majoritar de la Atlas SA, una dintre firmele implicate în proiect. Deşi Atlas SA contribuie cu terenul concesionat de la primărie, constructorul nu este sigur că va fi şi cel care se va ocupa de lucrări. Pe de altă parte, ar fi intervenit probleme şi de altă natură, susţin reprezentanţii West-Park. „Aşteptăm un răspuns din partea companiei CEZ – furnizorul de curent electric – care trebuie să devieze trei cabluri ce trec pe sub terenul pe care se vor ridica blocurile. Nu ştim de ce nu se apucă de lucrări, pentru că ele sunt achitate în totalitate, din luna mai 2008“, a declarat directorul de vânzări de la West-Park, Toni Constantinescu.

 

CEZ a complicat lucrurile

 

Proiectul imobiliar al West-Park s-a împotmolit la CEZ – furnizorul local de energie electrică. Iată cum au decurs lucrurile. CEZ a comunicat constructorului că trebuie să întocmească un studiu privind eliberarea amplasamentului, care va fi avizat de o comisie specială din cadrul companiei.

Proiectul devierii reţelelor a fost depus spre avizare abia pe 9 iunie, dar a fost amânat pe motiv că există variante mai eficiente din punct de vedere economic şi tehnic, având în vedere că distribuitorul de energie electrică vrea să facă unele modernizări în zonă. Documentaţia refăcută se află din nou la avizare. În plus, CEZ susţine că West-Park nu s-a achitat de obligaţiile financiare. „Către CEZ Distribuţie SA nu s-a achitat decât tariful de avizare a documentaţiei sus-menţionate, respectiv suma de 300 de lei. Solicitantul trebuie să încheie cu CEZ un contract privind eliberarea amplasamentului, iar costurile acestei devieri vor fi suportate integral de solicitant, inclusiv valoarea rămasă neamortizată a mijloacelor fixe care se dezafectează (cablurile în discuţie)“, se arată în răspunsul pe care CEZ l-a înaintat redacţiei GdS.

 

Întârziere de ani buni

 

De suferit din cauza acestor întârzieri nu au decât beneficiarii care au plătit deja bani din buzunar pentru nişte locuinţe care nu există decât pe hârtie, în primul cartier de blocuri care ar urma să se construiască după 1990 în Craiova. Potrivit contractului încheiat cu firma constructoare, ei achită 3% din valoarea apartamentului la demararea investiţiei, apoi 22% la începerea lucrărilor. Când blocul ajunge la acoperiş, se mai achită încă 40% din preţ – care se pot lua şi pe credit ipotecar de la Banca Transilvania. Alţi 25% se plătesc în momentul racordării la utilităţi, urmând ca restul de 10% să fie achitaţi la semnarea actelor de proprietate.

Constructorii susţin că ridicarea blocurilor durează maximum un an şi jumătate de la demararea lucrărilor. Firmele cu experienţă în domeniu se îndoiesc însă de acest lucru. Dacă s-ar ţine de termenele de execuţie, blocurile ar putea fi gata în 2010-2011.

Blocuri spaniole, de la unguri pentru olteni

Firma West-Park, cea care investeşte în blocuri, are în acţionariat trei societăţi: Cottage Park Harghita – 80% părţi sociale, Atlas SA Craiova – 12%, Orange SRL – 8%. Atlas SA a pus la bătaie terenul concesionat de la primărie, iar Cottage Park (deţinută de trei investitori maghiari) vine cu banii – circa 25 de milioane de euro, după cum susţin investitorii. Mihai Moisescu, directorul firmei Orange SRL, susţinea la vremea respectivă că finanţarea lucrărilor este asigurată dintr-un credit de la Erste Insurance.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII