15 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024

Craiova, pe jar

Apa, îngheţata, ştrandurile şi aerul condiţionat sunt în topul preferinţelor craiovenilor în aceste zile cu temperaturi caniculare. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de caniculă, autorităţile deschid puncte de prim ajutor, iar ministrul sănătăţii dă sfaturi despre folosirea aerului condiţionat.

 

Ieri-dimineţă, puţin după 9.00, canicula începea deja să-şi simtă prezenţa. Peste 30 de grade au încălzit ieri oraşul, iar pentru astăzi sunt anunţate temperaturi de cod galben, care ating 37 de grade. În centrul oraşului, fântânile arteziene fac deliciul copiilor, iar vârstnicii cetăţii îşi fac de lucru la umbră. Fugind de betonul blocurilor, oamenii s-au refugiat către puţinele locuri cu verdeaţă. Unii au ieşit cu iepurii pe gazon, alţii şi-au adus prietenii patrupezi să cutreiere asfaltul. Undeva, câţiva lucrători s-au retras la umbra copacilor, la un picnic rapid, urmat de câteva momente de relaxare pe iarba proaspătă şi îngrijită aproape zilnic de angajaţii primăriei. Cei în vârstă şi-au luat în primire locurile libere de pe băncuţele verzi, cu un rebus în mână sau cu vreun subiect care le ardea pe buze. Din când în când, încearcau să se răcorească la fântâniţa care curgea chinuit.

 

Atenţionare cod galben

 

Autorităţile au intrat în alertă. Meteorologii spun că în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra, astăzi, valori termice de 36 – 37 de grade Celsius, mai ales după-amiază. Indicele de temperatură – umezeală, anunţă ei, se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi. Vremea pare destul de capricioasă, pentru că, în această seară şi nla noapte, meteorologii anunţă că sunt aşteptate ploi torenţiale, cu fulgere şi vijelii, în nordul, estul, centrul ţării şi la munte, dar, posibil, şi în celelalte regiuni ale ţării.

 

Un pahar de apă, la 15-20 de minute

 

Ministerul Sănătăţii a emis, la rândul său, o serie de avertismente către populaţie, pentru perioada în care va fi valabil codul galben. Ieri, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii, ministrul Eugen Nicolăescu a cerut populaţiei să folosească aparatele de aer condiţionat, astfel încât temperatura din încăpere să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambiantă, să stea cel puţin două-trei ore pe zi într-un spaţiu cu aer condiţionat. Oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă la soare în intervalul orar 11.00-18.00, iar dacă o fac, să poarte pălării de soare şi haine lejere, de culoare albă. În zilele cu temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius, e bine să se bea un pahar cu apă la 15-20 de minute, să se evite consumul de băuturi alcoolice sau lichide cu cofeină şi zahăr şi să se mănânce supe, fructe şi iaurt rece.

 

Jocul apelor

Ignorând forfota autorităţilor, copiii îşi văd liniştiţi de joc, se răcoresc la fântâni şi râd fericiţi când apa rece le înghite mâinile pentru câteva secunde. Chicotesc mulţumiţi şi fără griji, amuzaţi de dănţuiala apei. Pe Unirii, pe lângă porumbei, a apărut, în braţele unei fetiţe îmbrăcate în roşu, un pui de iepure care adulmecă iarba, iar un caniche alb stă întins pe granitul rece. „Băncile astea la umbră sunt o binecuvântare. Păcat că nu avem mai multe parcuri. Plecăm de-acasă, că e foarte cald. Aici mai schimbăm şi noi o vorbă, mai vedem lumea. E şi umbră. Nu stăm mult, că se pune căldura. Anul trecut, soţiei i s-a făcut rău. Era tot aşa de cald. Are probleme cu inima“, s-a plâns Grigorie Neamţu.

Acum, magazinele care comercializează aparate de aer condiţionat sunt luate din nou cu asalt. „Cum se pune un pic căldura, cum îşi amintesc toţi de noi. Acum e aglomerat, într-adevăr, că la noi nu-şi face nimeni iarna căruţă“, a declarat reprezentantul unei firme cu astfel de aparatură.

 

Puncte de ajutor în caz de caniculă

 

Autorităţile locale deschid astăzi, pentru victimele caniculei, patru puncte de prim ajutor în Craiova: în Piaţa Centrală, la prefectură, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ şi la gară. Măsura a fost luată pentru a ajuta populaţia în cazul în care apar probleme de sănătate din cauza căldurii. În felul acesta, trecătorii se pot refugia pentru câteva minute la umbră, îşi pot măsura tensiunea şi pot primi un pahar de apă rece. Potrivit directorului executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, spaţiile puse la dispoziţie vor deveni puncte de prim ajutor permanente, dar populaţia va putea să apeleze, în caz de nevoie, la dispensarele medicale sau la farmacii. „Anul trecut am reuşit să înfiinţăm un punct fix de prim ajutor în Piaţa Centrală. Sperăm ca acum să avem patru astfel de puncte, care vor rămâne deschise şi la iarnă, pentru cazurile de frig extrem“, a adăugat Mogoş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU